Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je mađarski teniser koji je izbacio Alkaraza? Pobedio Španca i zaradio skoro kao za čitavu karijeru do sada

Vreme čitanja: oko 2 min.

A očekuje ga i veliki skok na ATP listi, no ni to nije sve...

  • 7
Fabijan Marošan - Karlos Alkaraz Foto: Tanjug / AP

Ogromno iznenađenje priredio je Fabijan Marozan u šesnaestini finala ATP turnira u Rimu! Trijumfom nad Karlitosom Alkarazom u dva seta (6:3, 7:6) ostavio ga je bez daljeg učešća na turniru u Večnom gradu, samim tim nas "uskratio" za potencijalni dvoboj mladog Španca sa Novakom Đokovićem.

Odigrao je malo poznati Mađar meč karijere. Nikada pre nije savladao nekoga ko je tako visoko rangiran, pa se samim tim zasluženo našao u osmini finala. Ali ko je on i odakle se odjednom našao na velikoj sceni?

U pitanju je teniser koji se do glavnog dela žreba domogao kroz kvalifikacije. Tamo je uspeo da izbaci takođe malo poznate tenisere, Timofeja Skatova u tri seta iz Kazahstana, kao i Felipea Meligenija Alvesa iz Brazila u dva seta. A kada je već krenuo, nije hteo da se zaustavlja, pa je u prvoj rundi izbacio Korentana Mutea iz Francuske, a onda i sjajnog Jiržija Lehečku iz Češke Republike.

Sada je njegovu snagu osetio i Karlos Alkaraz. Tek da pomenemo, u pitanju je teniser koji je trenutno 135. na ATP listi.

Fabijan Marošan - Karlos Alkaraz Foto: Tanjug / AP

No, njega sada očekuje ogroman skok na ATP listi. Prema sadašnjem stanju stvari, on će skočiti barem za 21 mesto na 114. poziciju, ali bi eventualnim novim pobedama (a sledeći meč igra sa Bornom Ćorićem) mogao da se ušunja i u prvih 100 na listi.

Samim plasmanom u osminu finala Rima on je osvojio sumu novca koja je gotovo jednaka onoj koju je uzeo za čitav dosadašnji tok karijere. Naime, pre turnira u Večnom gradu na njegov račun je leglo 132.693 dolara od turnira, a samom pobedom nad Alkarazom, on je uzeo još 93.770 dolara!

Najviši plasman do sada mu je 128. mesto na ATP listi. Rođen je u malenom gradu Erdu u Mađarskoj, nadomak Budimpešte, 8. oktobra 1999. godine, tako da se može reći da su pred njim još sjajne teniske godine. Prvu titulu osvojio je u Banjaluci 2022. godine, kada je ovaj turnir još bio na čelindžer nivou.

Fabijan Marošan - Karlos Alkaraz Foto: Tanjug / AP

Da sve bude još interesantnije, do sada nikada nije učestvovao na nekom Grend slem turniru. Samo je "pokušao" da prođe u glavni žreb Australijan opena, ali je i tada zaustavljen već u prvoj rundi kvalifikacija.

Sada će biti zanimljivo videti dokle će moći da gura Marozan, odnosno da li će imati snage za još neko iznenađenje u nastavku turnira.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković o pritisku: "Ojačali su me dueli sa Nadalom, Rodžerom i Endijem"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    15. maj 2023 | 17:25

    Ovo se već zove nameštaljka. Alkarazu je bilo dovoljno samo da se pojavi na turniru da bi obezbedio prvo mesto na ATP listi i to je uradio, da bi bio prvi nosilac na RG. Stara španska taktika, ali ovaj put neće upaliti!

  • Nikols

    15. maj 2023 | 15:43

    Sledece kolo metla sa 6-2,6-1

  • Alo

    15. maj 2023 | 16:28

    Će pomete i Novaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA