≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samo nam je malo pravde potrebno ili šta slučaj Simone Halep govori o funkcionisanju antidoping sistema

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne izgleda logično da neko ko je napravio prekršaj ne bude saslušan

  • 0
Simona Halep Foto: Tanjug/AP

Nakon prekršaja za koji je Simona Halep optužena izgledalo je da će sistem reagovati i da će odluka biti doneta u zakonski predviđanom vremenu . Međutim umesto saslušanja i svega onoga što prati donošenje odluke, nakon 7 meseci smo dobili novu optužbu na račun Halepove, da postoji sumnja u njen biološki pasoš.

Nevericu su iskazali gotovo svi, ovoga puta i novinari, neki poznati teniseri, ali i doping stručnjaci. Ne izgleda logično da neko ko je napravio prekršaj ne bude saslušan, dato mu pravo da se odbrani i da na kraju bude donesena odluka.

Umesto toga Simona je suspendovana i u trenutku kada je većina očekivala razrešenje optužena je za promene u njenom biološkom pasošu. Pošto je uzela lek koji stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca nova optužba deluje sasvim logična sa medicinske strane, ali ne i sa zakonske jer Kodeks predviđa da svaki prekršaj bude sankcionisan u određenom vremenskom periodu.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Da slučaj ne bi bio usamljen treba da se podsetimo i Kamile Valijeve koja je napravila antidoping prekršaj decembra 2021. i još uvek nije kažnjena. Tačnije njen položaj se toliko zakomplikovao da je Svetskoj antidoping agenciji trebalo nekoliko meseci da reaguje nakon februara 2022. kada Valijevoj nije dodeljena zlatna medalja i da pravdu potraži na CAS-u (Sportskom arbitražnom sudu) u Lozani. Ipak nakon godinu dana još uvek nemamo odluku suda pa je logično što se svetska javnost pita šta je ishod.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je u međuvremenu rekao da pozdravlja odluku WADA-e i da je slučaj "korak bliže konačnom rešenju"i dodao da je nažalost test koji je sproveden van Olimpijskih igara imao uticaja na rezultate umetničkog klizanja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. i da bi zbog toga trebalo da bude brže rešen. Ja bih dodao da je to i u interesu sportista koji još ne mogu da dobiju svoje medalje sa Olimpijskih igara u Pekinga 2022.

Ipak meni kao i uvek izgleda da je najviše u pravu Trevis Tajgart, izvršni direktor američke antidoping agencije (USADA), koji je rekao da je odluka o žalbi na slučaj Valieve CAS-u „morala da se donese kako bi se povratilo poverenje u globalni antidoping sistem“. Mislim da se svi nadaju da će saslušanje biti ubrzano i otvoreno za javnost kako bi mogli da poverujemo u konačan ishod, kakav god on bio.

Verujem da je svima pravda potrebna, jer ako predajem studentima da je u antidopingu pravda ista za sve, onda se postavlja pitanje, zašto je jedna Amerikanka  morala da propusti olimpijske igre zbog duvanja marihuane, a jedna Ruskinja nije osuđena ni nakon 18 meseci, dok Rumunku razvlače, kao da joj nije dovoljno što je suspendovana već sedam meseci. Možda je ovo pitanje i za Veće sportista koje je osnovano prošle godine i postalo sastavni deo Osnivačkog borda Svetske antidoping agencije sa ciljem da se prava sportista zaštite i da sistem malo više vodi računa o samim sportistima.

Nepravde se dešavaju i strašno je kada sistem ne reaguje kao u slučaju Biljane Topić koja nikada nije dobila zasluženu medalju. Zato mi se čini da je od važnosti da antidoping sistem reaguje i stavi tačku na oba slučaja.

Ničija duša ne treba da bude mesto mraka i zato nam je samo malo pravde potrebno.

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet ua fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Video: Siva zona sporta nudi sportistima doping sredstva javno, ali niko ne reaguje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA