≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada ode Đoković, tenis će postati svet čuda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne znamo da li bi trebalo da se polako privikavamo na novu realnost

  • 2
Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković je, već po navici, odlučio da ne odigra niti jedan meč na travi do početka Vimbldona, a ta podloga je u samo nekoliko dana ukazala u kojem smeru bi mogao da ide tenis kada se srpski as, kao poslednji član velike trojke, bude napustio scenu.

Verovali ili ne, samo dva tri tenisera iz Top 30 su uspela da prođu dalje od četvrtfinala turnira na kojem su uzeli učešće.

Krem belog sporta je totalno podbacio na početku travnate priče, a oni koji su prozvani kao najveći aduti za predstojeći Grend slem su zabrinuli i sebe i svoje navijače.

Sva četiri igrača iz prvih 10 su završili svoja takmičenja u Hertogenbošu i Štutgartu već pre polufinala.

Danil Medvedev je poražen u drugom kolu Hertogenboša, Janik Siner je stao u četvrtfinalu, dok je Stefanos Cicipas ispao u drugoj rundi Štutgarta, a Tejlor Fric u četvrtfinalu.

Treći, peti, osmi i deveti igrač sveta su naišli na mine i pre nego što su mogli da naslute borbu za trofej, a kamoli da se bore za isti.

Nisu se proslavili ni oni iz šireg kruga top klase, pa su tako pre polufinala poispadali i Borna Ćorić, Tomi Pol, Lorenco Museti i Aleks De Minaur.

Jedini koji će braniti čast Top 20 u finišu Hertogenboša i Štutgarta biće 11. na svetu Frensis Tiafo i 17. na planeti Hubert Hurkač.

Više su se istakli momci iz "donjeg doma" poput Emila Rusuvourija (43. na ATP listi), Rišar Gaske (48. na ATP listi), Talon Grikspor (35. na ATP listi) i Marton Fučovič (66. na ATP listi).

Možemo uzeti i obzir da među ovim pomenutim polufinalistima dva turnira ima i specijalista za travnatu podlogu, ali je indikativno da se ol araund igrači skoro više i ne stvaraju.

Karlos Alkaraz je preskočio ovu priču prve nedelje travnate sesije, kao i Kasper Rud i Holger Rune, ali verovatno ćemo ih videti već od ponedeljka na generalnim probama pred Vimbldon.

Već vidimo znakove jasnih mešanja i da svako može svakog da dobije, te da svako ima svoju šansu da dođe do trofeja.

Ovaj put je bio moguć u prošlosti samo ukoliko nema Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Favoriti su bili mnogo jasniji u prošloj deceniji, a i ranije.

Đoković je već u Australiji i Francuskoj najavio da ga interesuju isključivo Grend slemovi (sa opcijama Dejvis kupa i Olimpijskih igara), a da bi svako učešće čak i na Mastersu bila samo dodatni trening.

Što znači da ćemo u vrlo skoroj budućnosti (ili možemo reći sadašnjosti) gledati razna imena sa trofejima u rukama na turnirima iz serije 250 i 500, te da će klizanja Top 10 igrača biti mnogo češća pojava.

Šta bi ovo moglo da znači sada za one top kosturaše na Vimbldonu, to ćemo već videti, ali im se slika znantno kvari pred turnir gde će, ako misle do titule, morati da pobede Novaka.

I to da mu uzmu tri seta.

Sve se komplikuje za svakoga, osim za Srbina koji samo čeka veliku scenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D. kalooerovuc

    17. jun 2023 | 03:53

    Mozda će se za 100 godina pojaviti neki koji će osvojiti više Titula.

  • Раднаскела

    17. jun 2023 | 21:17

    Десиће се то да ће Алкараз узимати све трофеје, док се не појави неко макар приближно добар. Слично као са Роџером док нису дошли Рафа и Новак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA