≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đokovićeva mentalna snaga kao najjače oružje: Šta je pozadina Novakovog uspeha?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fenomenalan tekst Indijaca u kojem se iznosi ključ dobrih rezultata prvog tenisera planete

  • 1
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Prošlo je već skoro deset dana od istorijskog uspeha Novaka Đokovića i osvojenog 23. Grend Slema u Parizu i i dalje se priča o tom neverovatnom dostignuću.

Prema maltene svim relevantnim parametrima srpski teniser je najbolji ikada, što su svojim pisanjima potvrdili i brojni svetski mediji.

Još jedna vrlo jaka priča stiže nam ni manje ni više iz najmnogoljudnije zemlje sveta Indije.

U analizi novinara na tamošnjem popularnom portalu "Scroll" ističe se da verovatno nikoga ne čudi to što je Novak dostigao tolike visine, zatim ulazi u glavne aspekte koji upravo njega čine drugačijim u odnosu na svoje najveće suparnike.

Najpre se navode tehničke veštine koje ga čine najboljim "riternerom" u istoriji sporta, tome se dodaje zdrav način života, i na kraju se ističe inteligencija i taktičko razumevanje tenisa.

Postavlja se pitanje šta spaja ove tri kategorije. Odgovor je mentalna snaga!

Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Đoković je možda i najbolji primer tenisera koji je otvorenim razgovorom o radu na "glavi" uneo malu revoluciju u ovaj sport. Kako se ističe, mentalni trening i takozvana elastičnost su ključne stvari u Noletom radu na sebi.

Kako je Đoković naveo u svojoj knjizi "Servis za pobedu" još 2013. godine, mentalni trening oduzima oko 15 minuta vremena svakog dana i podjednako je važan kao fizički. Veština svesnosti (mindfulness) je ključna stvar u takvoj vrsti rada na sebi jer ljudima omogućava da kroz svest o svojim mislima usmere pažnju ka cilju.

- Zbog te veštine moj mozak funkcioniše mnogo bolje i to automatski. Pre mi se dešavalo da se zaledim svaki put kada napravim grešku. Sada kada serviram ili igram bekhend još uvek imam bljeskove sumnje u sebe, ali znam kako da se nosim sa tim - reči su Novaka Đokovića.

Druga pomenuta stvar, elastičnost (resilience) ili neka vrsta prilagodljivosti, jeste "oružje" u rukama sportiste pomoću kojeg grade mentalne i socijalne veštine uz koje je lakše nositi se sa neuspehom ili nedaćama.

Uz elastičnost sportista kroz svoj iskustvo uči, prilagođava se, stiče nova znanja i unapređuje svoj performans. Novak je uz brojne mečeve sa Rodžerom, Rafom i ostalim velikim rivalima konstantno gradio taj deo svoje ličnosti, poboljšavao učinak, pomerao granice i došao do nivoa na kojem je već dugi niz godina.

Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Otvorenost za promene i prilagođavanje je neophodna ospobina da bi se nešto slično postiglo. Još jedna stvar koja je ključna u Đokovićevom "trajanju" zove se motivacija za ostvarenje. Nole je tokom godina menjao svoje ciljeve, oni su sada usmereni na najveće turnire i posebno Grend slemove, što je vrlo važna osobina tzv. elastičnosti, odnosno prilagodljivosti.

Na kraju teksta indijski autor navodi izjavu koju je Đoković dao za ESPN.

- Prestao sam da razmišljam previše o tome šta bi se moglo dogoditi i oslanjao se na svoju fizičku i mentalnu snagu da odigram prave udarce u pravo vreme - izjavio je Novak Đoković, najbolje sumirajući ono kroz šta je prošao tokom karijere.

Naredni izazov u kojem će svoju snagu moći da dokaže još jednom prvi teniser sveta imaće već od 3. jula kada počinje Vimbldon.

(Telegraf.rs)

Video: Novak Đoković je šampion Rolan Garosa i najbolji teniser ikada: Ovo su najboji momenti sa meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СрбIN

    20. jun 2023 | 11:21

    И Ђоковићева, и Теслина, и Пупинова, и Миланковићева, и Милевина...(да не набрајамо Светитеље)...долазе од најјаче, најбоље, једине истините Живе Вере ПРАВОСЛАВНЕ ! Они долазе из ПРАВОВЕРНО КРШТЕНОГ И ПРОСВЕЋЕНОГ НАРОДА. ГЕНИ СУ ЧУДО!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA