≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Mnogi ga zaista mrze": Britanska novinarka o pravoj istini iza odnosa publike na Vimbldonu prema Đokoviću

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kakva je tu zaista priča pokušala je donekle da odgonetne kolumnistkinja britanskog "Telegrafa", Medlin Grent, koja je otkrila da i nije to baš takav utisak da su svi i u toj meri protiv Đokovića kao što to deluje i kao što se priča

  • 5
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Priča o Novaku Đokoviću i odnosu vimbldonske publike prema njemu je bez kraja i tako će verovatno i biti sve dok bude bio aktivan igrač.

Nije tajna da im Srbin nije među omiljenima, čak i onda kada ne igra protiv njihovih miljenika, pre svega Rodžera Federera, a potom i Endija Marija i Rafaela Nadala.

Uverili smo se u to više puta i tokom ovogodišnjeg Vimbldona, kada je publika često bila ne samo na strani njegovih protivnika, nego više protiv njega nego što je za rivala. Zbog toga smo videli i neke njegove reakcije poput stavljanja kažiprsta preko nosa ili šake na uvo, pa i u polufinalu imitiranje suza nakon što je osvojio poen.

Novak Đoković Printscreen: Twitter/@TedBuddy8

Kakva je tu zaista priča pokušala je donekle da odgonetne kolumnistkinja britanskog "Telegrafa", Medlin Grent, koja je otkrila da i nije to baš takav utisak da su svi i u toj meri protiv Đokovića kao što to deluje i kao što se priča (uostalom videli smo mali deo toga tokom finala kada je Novak i dobijao ovacije i skandiranja sa tribina), ali da opet i oni koji ga podržavaju nisu toliko glasni.

- Nije čudo što je ironično stavljao prst na uvo zbog manjka podrške. Definitivno je navijanje za Đokovića ljubav o kojoj ne sme da se priče - navodi ona u svom tekstu, te time potvrđuje da nekako kao da se plaše oni koji ga podržavaju da budu glasniji da ne bi možda naišli na osudu većine i opšteprihvaćenog narativa da Novaku se ne pruža ljubav kao Federeru i Nadalu.

Ali Novak je to shvatio, te ga više nije briga, zato smo i videli pojedine njegove reakcije upućene publici. Nema više ni potrebe da pokušava da im se pravda ili dodvorava.

- Đoković je kao Milvol (engleski klub poznat po problematičnim navijačima prim. aut.) među teniskim velikanima: "Niko nas ne voli i nije nas briga" (to je njihov slogan prim. aut.) iako ima mnogo više pobeda iza sebe od njih. Mnogi ga zaista mrze: neki zbog toga što je odbio da se vakciniše protiv korone tokom vrhunca pandemijske paranoje. Onda su tu strastveni navijači Federera i Nadala koji ga mrze jer je pokvario "Fedal" zabavu i njihovu potragu za statusom najboljeg svih vremena. Postoji osećaj da, iako je Đoković prestigao obojicu u rekordima, njegove pobede su nekako manje zaslužene - navela je u svojoj kolumni Grent.

Novak Đoković Andrej Rubljov Vimbldon Foto: Tanjug/AP

Ali ona priznaje da baš zbog svojih "bubica", osobenosti i stavovima na terenu i van njega, to čini Novaka pravim čovekom, čovekom koji se predstavlja onakav kakav je, a ne onakav kakvog od njega prave marketinški i drugi timovi koji uređuju ponašanje drugima.

- Uprkos svemu tome, ima nešto privlačno kod Đokovića: taj nagoveštaj žestokog nestašluka u njegovim očima, ta neumoljiva strast prema igri. Istina, on ne poštuje uvek tenisku formu, razbija svoj reket o stub dok je finale bežalo iz njegovih ruku. Ipak, opet će Novak i aplaudirati protivnicima zbog poteza koji oduzimaju dah i nikada, ali baš nikada, neće slaviti njihove greške. Dok je grlio novog šampiona, bila sam dirnuta njegovim očiglednim divljenjem Alkarazu i šarmantnim priznanjem da je nadigran. Đoković se najviše čini kao čovek od "velike trojke" i nikada ne izgleda kao PR proizvod. Njemu je stalo do igre, i u dobru i u zlu - zaključuje u tekstu kolumnistkinja "Telegrafa".

(Telegraf.rs)

Video: Bilbordi za Novaka Đokovića širom Srbije: Velika čast za ponos ovog naroda!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petr

    21. jul 2023 | 06:10

    Srbe uce da se ne raduju tudjoj nesreci, nezgodi, bolesti, zlu kad mu se desi. Da ne uziva u tudjoj nevolji. Na zapadu, kod vecine(englezi, ameri, hrv, ukr. francuzi.....) taj odgoj nije vise aktuelan, osim sa iznimkama. Mozes nekog da ne volis, ali ne mozes se naladjivati njegovoj nesreci, to je zlatno pravilo.

  • Vidoje

    21. jul 2023 | 00:03

    Ima za koga navijam,al nikog ne mrzim!

  • Cv

    20. jul 2023 | 22:15

    Pa imam pravo da nekog ne volim sta je problem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA