Vreme čitanja: oko 1 min.

Dan kada je započeta istorija tenisa: Pre tačno 16 godina, Novak Đoković je osvojio prvu ATP titulu u karijeri

Vreme čitanja: oko 1 min.

I više od deceniju i po kasnije, on je najbolji ikad

  • 3
Novak Đoković, Vimbldon Foto: Tanjug/AP

Svaka priča ima svoj početak, a na današnji dan, 23. jula, započeta je jedna od najdivnijih ikad. Tog 23. jula 2006. godine, tada 19-godišnji Novak Đoković, uspeo je da osvoji svoju prvu ATP titulu u karijeri, pošto je bio bolji od Nikolasa Masua u finalu Amersforta sa 2:1.

Te davne 2006. godine, Novak Đoković je bio rangiran kao 36. teniser sveta, dok je na turniru u Holandiji bio postavljen tek za četvrtog nosioca, ali je uspeo da savlada Čileanca, inače olimpijskog šampiona iz Atine.

U to vreme je Novak jednostavno bio osuđen na uspeh, pošto je pre toga uspeo da se domogne i četvrtfinala na Rolan Garosu, kada je pobedio tadašnjeg 9. igrača sveta, Fernanda Gonzalesa u drugoj rundi, da bi potom predao protiv Rafaela Nadala. Potom je uspeo da stigne i do četvrte runde Vimbldona, dok je na tom putu bio bolji od Romija Robreda, tada 8. igrača sveta.

Nekako, sve je slutilo na velika dela, a to mu je i pomoglo da se domogne 36. mesta na svetu, a potom i prvog trofeja u Amersforta.

Đoković je u Amersfortu uzeo titulu bez izgubljenog seta, dok je na tom putu izbacio i Giljerma Koriju, prvog nosioca na turniru i to nakon što se on povredio. Posle Amersforta, Đoković je u istoj godini osvojio i turnir u Mecu, kada je bio bolji od Jirgena Melcera u finalu.

Već iduće godine, te 2007. Đoković je uspeo da se domogne i dođe do TOP 3, osvojio je dva Mastersa iz serije 1000, gok je stigao do polufinala Rolan Garosa i Vimbldona, a na Ju-Es Openu je poražen u samom finalu od Rodžera Federera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    23. jul 2023 | 09:15

    Nastavi da dominiras! Guraj do 30te titule ako mozes i ZACEPI im usta! 🏆🏆🏆

  • Filip

    23. jul 2023 | 10:19

    I ovo je skroz dovoljno hvala legendo GOAT

  • Felipe014

    23. jul 2023 | 14:11

    Valjda 17 godina, a izgubio je jedan set na turniru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA