≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će ostali igrači biti zahvalni Novaku Đokoviću za ovo: Reči srpskog šampiona su zauvek promenile tenis!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svakako, jedna velika promena u čitavom belom sportu, a inicirana najviše od srpskog asa

  • 2
Novak Đoković Foto: Aaron Doster / Getty images / Profimedia

Kako stvari stoje, apeli Novaka Đokovića da se obezbedi bolji život nižerangiranim teniserama su urodili plodom i ATP je spreman da ispostavi prilično lepu minimalnu zaradu svake godine.

Britanski Ekspres javlja da je u novom programu "Baseline" propisano da će minimalna zarada biti između 75 i 300 hiljada dolara, a i boljerangirani igrači će primati novac ukoliko ne mogu da igraju zbog povrede ili prvom prilikom obezbede plasman u Top 125.

Đoković, preko svog PTPA, već duže vreme zagovara ovakvu ideju i ima sve veću podršku među kolegama koje pristupaju njegovoj organizaciji.

On se zalaže za to da, oni koji su daleko ispod njega na ATP listi, imaju neku finansijsku podršku i stabilnost, jer je otkrio da se na nižim granama sporta prilično muče da zarade za život.

Iako Novak nije više u savetu ATP-a, ima svoje kanale kroz kojih se njegove reči jasno čuju, a i sve glasnije, a nova šema će sada obezbediti minimalnu zaradu svima koji se nalaze u Top 250.

Aktivacija programa "Baseline" očekuje se početkom 2024. godine i očekuje se "probni balon" od tri godine, a upravo prvo nastupa deo sa minimalnom zaradom.

To znači da će ATP uskočiti u pomoć svakom teniseru koji ne zarađuje minimum koji će biti propisan.

U prvom talasu će igrači u Top 10 zarađivati minimum 300 hiljada dolara, dok će teniseri od 101. do 175. mesta osigrati 150 hiljada dolara.

Od 176. do 250. pozicije na svetu, takmičari će zarađivati najmanje 75 hiljada dolara, a teniseri će biti pokriveni ukoliko im povreda ne bude dozvoljava da se takmiče.

Onima koji budu odigrali manje od devet turnira na ATP i Čelendžer turnirima u jednoj sezoni zbog povrede biće dodeljena takođe minimalna zarada, a sa tim će se sprečiti da se teniseri vraćaju na teren i pre nego što su se oporavili kako bi zaradili za život.

Ako je takva situacija, u tom slučaju bi Top 100 igrač primao 200 hiljada dolara, onaj od 101. do 175. mesta 100 hiljada dolara i ostali u Top 250 bi dobijali 50 hiljada dolara.

Poslednji deo ovog programa je da se pomogne zvezdama u naraštaju koje dođu do Top 125, a uplaćivalo bi im se 200 hiljada dolara unapred kako bi im se kompezovala eventualna nagrada.

U ATP očekuju da će se ovim programom pomoći minimum od 30 do 45 tenisera godišnje, da će imati priliku da investiraju u svoj tim i da se fokusiraju samo na rad i oporavak od eventualne povrede.

- Ovo će nam dati mirnoću uma. Znanje da imamo minimalnu zaradu prilikom povrede, omogućava nam da se fokusiramo na ono što bi trebalo. Ovo je pokazalo da se ATP zaista trudi da omogući bolje uslove - kazao je Grigor Dimitrov koji je član saveta tog tela.

Đoković još uvek nije komentarisao ovu objavu, ali nema sumnje da će podržati ono za šta se on odavno zalagao. Srbin je čak pozivao i da se donira nižerangiranim teniserima za vreme koronavirusa kako bi u vremenu kada se ne igra imali za život.

Svakako, jedna velika promena u čitavom belom sportu, a inicirana najviše od srpskog asa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radovan III

    22. avgust 2023 | 19:47

    Ma nece biti zahvalnoisti od 90% igraca. Pojedinci ce ga podrzati mozda 10-tak tenisera i teniserki. Eto pise sta je dimitrov rekao hvala atp a Novak se za to bori(o) 5-6 godina. Ali mi pravoslavni nikad za dobro delo ne icekujemo zahvalnoisti... Bog sve vidi.

  • Kameni Jagodina

    23. avgust 2023 | 06:30

    Znaju igraci, ali Nole ne TRAZI da, mu se klanjaju sto je uradio nesto od srca i za dobrobit drugih. Imamo mi ljude u politici koji TRAZE da im se klanjaju iako nista dobro nisu uradili za te iste. NOLE JE PRAVDOLJUBIV

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA