≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brutalna statistika: Evo koliko puta je Đoković pobedio kad se suočavao s meč loptom, a koliko Federer i Nadal

Vreme čitanja: oko 3 min.

Još jedan dokaz koliko je Novak mentalno iznad konkurencije

  • 2
Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer Foto: Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

Novak Đoković je pobedom protiv Karlosa Alkaraza u epskom finalu Mastersa u Sinsinatiju oborio neke velike rekorde. Pretekao je Rafaela Nadala i Ivana Lendla po broju pobeda na ATP turu i sada je sa 1.069 trijumfa na trećem mestu večne liste iza Džimija Konorsa (1.274) i Rodžera Federera (1.251).

Takođe, pretekao je Lendla i po broju titula i takođe je sada na 3. mestu sa 95 pehara na turu, iza Džimija Konorsa (109) i Rodžera Federera (103).

Ali, ono što je posebno interesantno, Đoković je još jednom pokazao da mu na mentalnom nivou nema ravnog. Đoković se suočavao sa meč loptom koju je Alkaraz imao u drugom setu, ali je uspeo da je spasi i na kraju da dođe do pobede.

Nešto slično desilo se i početkom godine u finalu Adelejda, gde je savladao Sebastijana Kordu, koji je takođe imao meč loptu u finalu, ali je na kraju Đoković došao do titule.

Ovo je ukupno deveta titula koju je Đoković osvojio u karijeri, a da je tokom turnira spasavao meč lopte, po čemu se izdvojio na prvom mestu ispred Nadala, koji je ovako nešto uradio sedam puta.

Đoković je na ovaj način dolazio do titule u Beču 2007, Bazelu 2009, US openu 2011, Šangaju 2012, Dohi 2017, Vimbldonu 2019, Dubaiju 2020, Adelejdu 2023. i konačno u Sinsinatiju takođe 2023. godine.

Novak je na ovaj način popravio i svoj skor kada je u pitanju pobeda u duelima gde se suočava sa meč loptom. Novak je tako sada na brojci od 17 mečeva koje je dobio u karijeri, a da se tokom njega suočavao sa meč loptom. Sa druge strane tri puta se samo desilo da je imao meč loptu, a da je nije iskoristio i da je na kraju izgubio meč. To se desilo protiv Južnog u Roterdamu 2007, protiv Nadala u Madridu 2009, i protiv Čilića u finalu Kvinsa 2018. godine.

Dovoljno je samo videti i statistiku njegovih najvećih rivala i shvatiti koliko je Novak mentalno iznad njih i koliko je jak u najtežim mogućim trenucima.

Primera radi, Rodžer Federer ima negativnu statistiku kada je ovaj segment u pitanju.

Federer, Novak Djokovic Foto: Tanjug/AP

Legendarni Švajcarac je propustio da pobedi u 24 meča kada je imao meč lopte, a zanimljivo je da je tri puta to bilo protiv Đokovića i to sva tri puta na Grend slemovima, dva puta na US openu u polufinalu i jednom u čuvenom finalu Vimbldona 2019. godine. Federer je i 22 puta uspeo da pobedi, kada se suočavao sa meč loptama.

Rafael Nadal je kao i Đoković 17 puta uspeo da pobedi kada se suočavao sa meč loptama, ali je izgubio osam mečeva kada je on imao meč loptu, tri više od Đokovića.

Rafael Nadal, Tejlor Fric Foto: Tanjug/AP

Interesantno je da posle Đokovića najbolju statistiku kada je spasavanje meč lopti u pitanju ima Endi Mari, koji je pobedio na 16 mečeva u karijeri kada se suočavao sa meč loptama, i to čak tri puta ove godine, jednom na Australijan openu i dva puta u Dohi. Mari je i šest puta izgubi meč kada je imao meč loptu.

Endi Mari, Novak Đoković Foto: Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

Statistika "velike četvorke" kada su u pitanju pobede i porazi kada imaju ili se suočavaju s meč loptom

1. Đoković (17 pobeda, 3 poraza)

2. Endi Mari (16 pobeda, 6 poraza)

3. Rafael Nadal (17 pobeda, 8 poraza)

4. Rodžer Federer (22 pobede, 24 poraza)

(Telegraf.rs)

Video: Novak spasao meč loptu i posle skoro četiri sata epski srušio Alkaraza: Najbolji poeni sa meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    23. avgust 2023 | 08:59

    Ima li kod vas išta normalno a da nije brutalno. Od normalnih stvari nastaju i normalni ljudi. Od brutalnosti nastaju raznorazne perverzije, o nehumanosti da ne govorimo. Pozdrav svim normalnim ljudima u Srbiji a takva je vecina.

  • Oki

    23. avgust 2023 | 09:58

    Ko ke gledao mec Visko je dao tu informaciji u toku prenosa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA