Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo šta je Đokoviću potrebno da i matematički obezbedi prvo mestu na svetu na kraju sezone

Vreme čitanja: oko 1 min.

Situacija izgleda vrlo dobro

  • 3
Novak Đoković, Karlos Alkar Foto: Tanjug/AP

Šokantan poraz Karlosa Alkaraza u osmini finala turnira u Šangaju i svega 90 osvojenih bodova najverovatnije će biti i presudno u borbi za prvo mesto ATP liste na kraju kalendarske godine.

Grigor Dimitrov je u tri seta zaustavio Španca i tako pomogao Novaku Đokoviću, koji je i ovako imao sve u svojim rukama. Samo će sada posao biti daleko lakši.

Nole će od ponedeljka biti "kraći" za 500 bodova na ATP listi i imaće ih ukupno 11.045, dok je Karlitos na učinku od 8805, pošto je dakle od mogućih 910 dodatnih bodova osvojio svega pomenutih 90.

Dakle razlika iznosi 2240 bodova i ona se u ovom momentu čini sasvim dovoljnom, ali matematika kaže da borba još uvek nije gotova.

Do kraja sezone Nole brani veliku sumu od 2100 bodova, pošto je prošle takmičarske godine poražen u finalu Mastersa u Parizu i osvojio završni turnir u Torinu.

Sa druge strane Alkaraz brani svega 360 bodova osvojenih na turnirima u Bazelu i Parizu, dok na završnom Mastersu nije ni nastupao.

U prevodu to znači da bi do kraja sezone Novak potencijalno mogao da osvoji 400 novih bodova ukoliko bi odbranio pehar iz Italije i otišao korak više u Francuskoj, dok je Karlosu na raspolaganju 2640 novih bodova.

To znači da bi srpski as ukoliko ponovi iste uspehe sigurno bio prvi na kraju sezone!

Treba dodati i da bi Alkaraz potencijalno imao šansu da osvoji i dodatne bodove ukoliko učestvovao u Tokiju na početku sledeće nedelje ili na nekom od turnira između Pariza i Torina. Za sada se nije prijavljivao za ova takmičenja.

Ukoliko bi Španac došao do svog maksimalnog učinka, Novak bi u tom slučaju izgubio određeni broj bodova i to bi bilo dovoljno da se svrgne sa čela. Koliko je ta mogućnost realna sami procenite, za sada je izvesno da je Đoković u sjajnoj situaciji.

(Telegraf.rs)

Video: Novak Đoković, ekskluzivno za Telegraf: Govorio o suzama koje su obišle svet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    11. oktobar 2023 | 17:09

    Novaković prvo mesto je zabetonirano, ovo su sve piskarala...

  • Bojan

    11. oktobar 2023 | 19:02

    Mali je već sad prsao za Novakom,tako da je Novak u psiholoskoj prednosti

  • treba mu

    12. oktobar 2023 | 03:13

    računaljka ako je matematika u pitanju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA