≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đoković je apsolutni "vladar" u okršajima sa Dimitrovim: Sećate li se kontroverznog poraza pre 10 godina?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Publika je na tom meču počašćena čuvenim rečima srpskog tenisera

  • 0
Grigor Dimitrov i Novak Đoković, Madrid Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Poslednji dan u nedelji nije mogao da prođe bez duela Novaka Đokovića, koji će u finalu Mastersa u Parizu igrati protiv Grigora Dimitrova za svoj šesti pehar u sezoni.

Ulog je mnogo veći od novog trofeja, jer bi potencijalnim osvajanjem pehara došao do 40. Mastersa u karijeri, uspeh k0ji će teško ponoviti iko u skorije vreme.

Da je mogao da bira rivala prema statističkim parametrima teško da bi Nole mogao bolje da prođe, pošto statistika kaže da je protiv Bugarina slavio u jedanaest navrata i da je samo jednom poražen. Međutim, Dimitrov je ove sezone sedam puta dobijao igrače iz prvih deset na listi, a po tom parametru je bolji bio samo tokom jedne godine karijere...

Istorijat njihovih okršaja datira još iz 2012. godine, kada su se sastali na Mastersu u Šangaju i kada je Nole bez prepuštenog seta slavio 2-0, 6:3, 6:2. Generalno na tvrdoj podlozi učinak Đokovića je perfektan, sedam od sedam.

Na Mastersu u Parizu njih dvojica su već igrala u završnicama. Najpre 2016. u osmini finala i tada je Grigor osvojio prvi set (6:4), ali je morao da pruži ruku boljem posle preokreta (6:2, 6:3). Drugi put 2019. godine Đokoviću je bilo mnogo lakše, doduše u polufinalu (7:6, 6:4).

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Pored Šangaja Novak je pobeđivao na tvrdoj podlozi, doduše na otvorenom, i u Indijan Velsu, Pekingu, Sinsinatiju i ove godine na Australian Openu.

Preostalih pet okršaja njih dvojica odigrali su tri puta na šljaci i dva na travi. Pogađate već, na Vimbldonu 2014. i Kvinsu 2018. Nole je slavio, dok je skor na verovatno najmanje omiljenoj podlozi srpskog asa 2-1.

Rolan Garos 2013. i Rim ove godine su uspešno okončani u korist Đokovića, ali je taj famozni prvi meč u Madridu ostao upamćen kao jedan od kontroverznijih.

Bugarin je vodio posle prvog tajbrejjka, nakon čega je Nole u drugom setu u jednom momentu tražio medicinski tajm-aut. To je propraćeno brojnim zvižducima. Svaki poen nakon tog koji je Đoković izgubio greškama praćen je gromoglasnim aplauzom, a navijači su čak slavili i servis greške.

Posle tajbrejka broj dva rezultat je bio nerešen, a publika je "poćašćena" čuvenim rečima srpskog tenisera.

- Sad ćete da mi p******* k****.

Bugarin je ipak slavio u trećem setu 6:3, a ostalo je istorija.

Situacija je sad potpuno drugačija, i pored toga što navijači dobrim delom ponovo nisu na strani Đokovića. Podloga je njegova omiljena, a u periodu od deset godina maltene i nema rekorda koji on nije oborio. Sa druge strane od Grigora se očekivalo više, mada u karijeri može da se pohvali peharima sa Mastersa u Sinsinatiju i završnog turnira u Londonu iste 2017. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Nole bio na ivici poraza, posle pomoći lekara otišao u četvrtifnale Pariza: Najbolji potezi sa meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA