Vreme čitanja: oko 1 min.

Nadal se vraća sa "zaštićenim" rangom: Šta to znači za Đokovića? Evo kada bi mogli da se sastanu na AO

S. T.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Španac je sve bliži povratku na teren

  • 10
Rafael Nadal, Australijan open Foto: AP/Tanju

Manje od mesec dana deli nas od povratka Rafaela Nadala na teniske terene, a tokom poslednje godine, on je ispao izvan 600 najboljih na ATP listi, zbog čega se postavlja logično pitanje na koji način će on uopšte igrati turnire u Australiji.

Postoji ipak posebno pravilo vezano za "zaštićeni" rang, koji će Španac iskoristiti počevši od turnira u Brizbejnu, a interesantno je da se on trenutno nalazi na 663. mestu na svetu.

Naravno, Nadal može da se koristi i specijalnim pozivnicama kako bi nastupao na turnirima, ali to bi predstavljalo mnogo veći posao nego samo aktiviranje pomenutog zaštićenog ranga, koji može iskoristiti igrač koji je bio van terena u produženom vremenskom periodu.

- Kada bih mogao da igram sa zaštićenim rangom, bez da sa tim povlačim specijalne pozivnice za druge, to bi bilo dobro - rekao je Nadal za španski As jednom prilikom, ali istina je da se time zapravo briše jedno mesto za vajld kard.

Rafael Nadal, Tejlor Fric Foto: Tanjug/AP

Ali kako funkcioniše "zaštićeni" rang? 

Pre svega, sam Nadal mora zahtevati njegovu aktivaciju i od toga može dosta da profitira.

U pitanju je mesto koje je zauzimao na ATP listi u proseku u prva tri meseca od svog odsustva sa ATP tura, a to bi za Nadala bilo deveto mesto.

Sa njim bi mogao da nastupa na prvih devet turnira u narednoj godini, počevši od Brizbejna, i da na njima sakuplja bodove koji bi mu pomogli da se domogne nekog prihvatljivijeg stvarnog ranga koji mu tada pripada.

Međutim, to ne dopušta Nadalu da bude nosilac na turnirima. Samo mu omogućuje da preskoči kvalifikacije i da bude deo turnira, što će reći da je potencijalno moguće da gledamo okršaj Novaka Đokovića i Rafaela Nadala već u prvom kolu Australijan opena, a zavisno od žreba.

(Telegraf.rs)

Video: Novak Đoković je šampion Rolan Garosa i najbolji teniser ikada: Ovo su najboji momenti sa meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lik

    4. decembar 2023 | 14:03

    Moze imati kakav hoce rang Nole ce ga deklasirati-derangirati.....ahahahhahahahha

  • 🌴

    4. decembar 2023 | 14:18

    Nadal se nada da osvoji tri GS i da pretekne No1eta a kao da se Mo1e nista ne pita ili da mu visoki predstavnik dodeli prvo mesto odmah.🤔😀🐃

  • Milek

    4. decembar 2023 | 17:39

    Nadal se vraća dopingovan, kao i obično!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA