≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bio je 13. igrač sveta, Novak ga "penzionisao", sada se bori protiv Rusa: "Eksplozija je prošla kroz mene"

S. G.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nekada slavni sportista sada je na prvoj liniji fronta i....više se ne smeje kao nekada

  • 3

Nekadašnji trinaesti teniser sveta Aleksandar Dolgopolov "bitke" sa terena preneo je na ratna dejstva i sukob sa Rusijom. I, dok su se njegove sportske kolege pripremale za tunire i Grend Slemove, on je bio u Zaporožju, na forntu. Sada je za Daily Mail pričao o ratu i momentima kada se našao u središtu dejstava. 

On je na poziciji pilota dronova pomoću kojih izbacuje bombe na mete. Dolgopolov na društvenim mrežama često deli snimke kako vežba "bombardovanje dronom". A pre izvesnog vremena je opisao i kako je izgledao njegov put do vojnika koji je sada u Kijevu.

Sada, u opširnom razgovoru za engleski list, Dolgopolov je objasnio kako je izgledalo kada su Rusi žestoko napali minobacačima.

- Sediš u rovu i nakon nekoliko rundi granata počinješ uočavati sledeće. Jedan minobacač puca svaka dvaminuta, a drugi 40 sekundi nakon njega. Bili smo u rovu 15 sati, i pili energetska pića, a granate su se približavale. Prvo su bile na 30 metara, pa na 20, pa na 15 metara od nas. Mi smo bili metar ispod zemlje - prepričao je Dolgopolov i dodao:

- Osećate ih kako prolaze kroz vaše telo kada padnu na zemlju i eksplodiraju. Čujete kada ih lansiraju i znate da imate oko 20 sekundi pre nego što eksplodiraju. Za granate od 120 milimetara kažu da, ako sleti manje od osam metara od vas, ako vas geleri i ne pogode, može doći do pucanja organa zbog eksplozije. Sediš i ne možeš ništa uraditi. Razmišljaš mogu li pobeći iz rova i doći do automobila, a to je sigurno najgora odluka koju možeš pokušati napraviti u toj situaciji - rekao je Dolgopolov.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Alex Dolgopolov AKA "THE DOG" (@alexdolgopolov)

On je svoju sportsku karijeru iskoristio kako bi skrenuo pažnju na sve strahote koje proživljava ukrajinski narod, ali se i odmah priključio odbrani te je posebno oštar prema ratnim profiterima. Na bojištu je doživeo neke teške situacije, među kojima je i ova.

- Jedna granata je na kraju pala dovoljno blizu da smo svi mogli imati teške potrese mozga. Eksplozija je prošla ravno kroz mene. No, prošli smo dobro, a znate da nemaju neograničen broj granata pa će u jednom trenutku svemu doći kraj. Skupo je neprestano pucati. Kad su prestali, izašli smo i nastavili sa svojim dužnostima.

Dolgopolov se u ukrajinskoj vojsci specijalizovao za rukovanje bespilotnim letelicama. Njegov zadatak je da iz pozadine pomaže svojim jedinicama u usmeravanju napada.

Pokažemo im gde da pucaju. Oni pregledaju video snimak i mogu tačnije videti protivničke položaje. Osim toga, tu je i prikupljanje svih drugih informacija, a dok naši vojnici napadaju, mi to kontrolišemo s neba. Naučiš kakvo oružje neprijatelj koristi, kako zvuči, gde te mogu videti.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Alex Dolgopolov AKA "THE DOG" (@alexdolgopolov)

Ispričao je i kako izgleda kada te neprijatelji otkriju kada se sakrivaš.

- Ako si loše sklonjen, počnu pucati na tebe. Nemaš šta drugo uraditi nego ostati u rovu i nadati se da te ništa neće pogoditi.

Kako kaže, video je i mnogo smrti.

- Nedavno je poginuo jedan od mojih suboraca, imao je 25 godina. Došao je iz Gruzije, borio se za Ukrajinu i to je bio bolan gubitak za nas. Što više vremena prolazi, vidiš više ljudi kako umiru oko tebe. Sve to ostavlja traga na meni. Nisam srećan kao pre, život je stresniji. Nekada sam bio veoma opuštena osoba, uvek nasmejan i spreman za šalu. Još uvek se šalimo, ali cena rata je tu. To je psihički iscrpljujuće i svi plaćamo danak za to.

Dolgopolov se u celoj priči osvrnuo i na činjenicu da ukrajinska vojska nema dovoljno oružja.

- Nažalost, naši partneri nemaju cilj da mi pobedimo. Svim je očigledno da dobijamo dovoljno oružja i municije tek da nastavimo dalje s borbama, ali ne i da pobedimo. Očigledno je da nemamo dovoljno ničega da ovo završimo. Ako mi u borbu krenemo s pet oklopnih vozila, Rusi će ih izbaciti 15. Imaju više ljudi, imaju više gotovo svega, matematički je nemoguće ih pobediti.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Alex Dolgopolov AKA "THE DOG" (@alexdolgopolov)

Tenis Dolgopolov, naravno, ne prati, ali se osvrnuo na činjenicu da su neki teniseri odlučili nastupiti na egzibicionom turniru u Sankt Peterburgu.

- To je sramota, posebno od evropskih tenisera. Ne mogu ih razumeti, ne znam šta misle. Oni su tu samo radi novca, ali to je prljav novac i znam da njima taj novac nije očajnički potreban da bi igrali na takvom turniru. To je jasno - zaključio je Dolgopolov.

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA