≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Alkaraz porazio Đokovića na egzibiciji u Rijadu: Srpski as ispustio meč u završnici trećeg seta

S. I.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Španac iskoristio svoje šanse...

  • 7
Novak Đoković, Karlos Alkaraz, US Open 2023 Foto: Ian Johnson / Icon Sportswire / Profimedia

U prvom meču nakon zaslužene pauze Novak Đoković je poražen od Karlosa Alkaraza sa 2-1 (4:6, 6:4, 6:4) u okviru egzibicije u Rijadu. Uspeo je srpski as da se vrati u meč posle početnog minusa, ali je ipak u odlučujućem setu poklekao i morao je da pruži ruku trenutno drugom na svetu.

Saudijska Arabija nema priliku često da uživa u vrhunskom tenisu pa je odlučeno da se makar na ovakav način publici u toj zemlji pruži šansa da vide dvojicu najboljih na planeti.

Počelo je spektakularnim dočekom. Mislili su organizatori o svemu, najpre smo gledali mini-šou pre nego što su igrači izašli na teren, dok je prilikom njihovog izlaska veće ovacije dobio Đoković, koga izuzetno vole u čitavoj Aziji.

Meč nije dobro počeo po srpskog tenisera pošto je već u prvom gemu relativno lako dozvolio da rival stekne prednost prepustivši mu drugu brejk loptu. Ekspresne šanse za povratak ispustio je Nole u sledećem gemu, ali je to bila najava onoga što je usledilo u narednim momentima.

Najpre se Đoković upisao na semafor, potom iskoristio i prvu šansu da izjednači na 2:2, što je ipak umalo i prosuo u sedmom gemu. Tri vrlo slaba poena prepustio je Alkarazu, ali je potom prikazao i ono najbolje od sebe i došao do prednosti od 4:3.

U desetom gemu pomalo i neočekivano je Nole uspeo da dođe do brejka sa nulom i tako povede. Nekoliko sjajnih riternova definitivno je obeležilo prvi set, pa tako i poslednji gem u istom.

Drugi period meča počeo je na identičan način kao i prvi, opet oduzetim servisom u korist Španca, koji je ovog puta nešto lakše uspeo i da odbrani isti. Čak je Karlitos bio jako blizu i duplog brejka, međutim prisebnost je spasila prvog tenisera sveta.

Od tog momenta pa do kraja seta maltene da nije bilo nikakvih naznaka brejka, što je i odgovaralo Alkarazu, koji je jednostavno priveo posao kraju i izjednačio istim rezultatom kojim je Đoković poveo.

Odlučujući set započet je konačno osvojenim servisom Novaka nakon što je u prva dva navrata dozvoljavao protivniku da od starta bude u vođstvu. Međutim, to se dogodilo u trećem gemu kada je Novaku malo opala koncentracija.

Samo dva gema kasnije Alkaraz je umalo došao i do drugog brejka i tada je delovalo da je momentum u potpunosti na strani Španca, ali je set mogao da dobije potpuno novi tok kada je četvrtu šansu za 3:3 Đoković i realizovao. Nade za takvim sledom pale su kada je šokantno Karlos došao do 5:4 i servisa za pobedu, što je ubrzo i realizovao.

Novaka ubrzo očekuje i egzibicija u Australiji (Junajted kup), zatim i početak sezone u zemlji kengura.

Novak Đoković - Karlos Alkaraz 1:2 (6:4, 4:6, 4:6)

III SET

4:6 - To je to, Alkaraz upisuje trijumf posle preokreta.

4:5 - Treću brejk priliku nažalost koristi Alkaraz, i sada servira za pobedu!

4:4 - Oporavio se Španac, i u ovom setu ćemo gledati makar deset gemova.

4:3 - Počelo je sa 0:30, završilo se sa četiri uzastopna poena Đokovića. Sada je Alkaraz pod pritiskom.

3:3 - Najduži gem od početka meča završio se srećno po Noleta! Četvrtu brejk priliku je iskoristio za poravnanje i povratak u život.

2:3 - Jako blizu smo bili potencijalnom zaključenju duela, novu šansu za oduzimanje servisa imao je Karlos, ali se Novak nekako izvukao.

1:3 - Od 40:15 stigao je Đoković do poravnanja, ali potom nije mogao više, brejk je potvrđen.

1:2 - Brejk za Španca na početku seta, Novak će morati da juri zaostatak!

1:1 - Jedanaesti gem u nizu bez brejka, publika može da uživa u fenomenalnoj borbi.

1:0 - Konačno Nole osvaja prvi gem u setu, dobar znak pred ono što nas očekuje.

II SET

4:6 - Mirisalo je na izjednačenje i to se upravo i dogodilo. Novak i Karlos su publici priredili i treći set.

4:5 - Lakši deo posla je odrađen, sledi teži.

3:5 - Dve neiznuđene greške protivnika na 40:0 dale su nadu Đokoviću da može do prilika, ali se to ipak nije dogodilo. Serviraće za ostanak u setu.

3:4 - Jednoličan tok seta, brejka nema ni na vidiku.

2:4 - Vrlo brzo se igra od početka duela, meč još uvek ne traje ni sat, a već smo u završnici drugog seta. Alkaraz je bliži izjednačenju.

2:3 - Na isti način i Đoković po prvi put bez muke u ovom delu okršaja dolzi do kratkog predaha.

1:3 - Sa nulom za održavanje stečenog vođstva, idemo dalje.

1:2 - Mnogo truda je bilo potrebno da bi se slomio Alkaraz i sprečio drugi izgubljen servis, što se na kraju i isplatilo. Španac vrlo motivisano izgleda u drugom setu.

0:2 - Preslikano opet, potvrda Karlitosa, doduše mnogo lakše nego pre 30-40 minuta. Nadamo se da će i ostatak seta proteći u sličnom ritmu.

0:1 - Španac na isti način započinje drugi deo meča kao prvi, brejkom. 

I SET

6:4 - Kakav način da se završi set! Brejk sa nulom i prvi teniser planete vodi!

5:4 - Dupla servis greška omogućila je Špancu samo da se upiše u ovom gemu, dok će u narednom servirati za ostanak u setu.

4:4 - Susret dobija jedan mirniji tok u finišu prvog dela meča. Alkaraz bez muke ponovo postavlja nerešen rezultat.

4:3 - Tri brejk prilike rivala spasio je Nole, potom i drop-šotom na svojoj gem lopti došao do prednosti u prvom setu.

3:3 - Prekida Karlos seriju Novaka i uz dva prepuštena poena uspeva da izjednači.

3:2 - Kao i u prethodnom servis gemu Srbin sa lakoćom odbija svaki pokušaj Španca i prvi put vodi na meču.

2:2 - Brejk za Đokovića! Sjajan ritern na prvoj od dve brejk lopte doneo mu je poravnanje!

1:2 - Konačno lak gem i za Đokovića, prvi je očigledno bio samo početno opipavanje snaga.

0:2 - Uspeo je Španac da sačuva brejk prednosti i pored nekoliko šansi koje je Novak imao za brejkom. Publika može da uživa u fenomenalnom tenisu.

0:1 - Alkaraz koristi nešto sporiji start Noleta i odmah koristi drugu od dve brejk lopte!

17:27 - Publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila oba tenisera, ali ipak malo jače prvog na svetu uz spektakularno predstavljanje.

Pre meča

U organizaciji države Saudijske Arabije Rijad sezonski teniski kup doveo je dva najbolja tenisera planete. Gledaoci u ovoj zemlji nemaju često priliku da uživaju u vrhunskom tenisu, pa su odlučili da prirede pravi spektakl.

Nole će nakon Rijada otputovati u Australiju gde će učestvovati na Junajted kupu, gde će nastaviti pripreme za Australijan Open.

(Telegraf.rs)

Video: "Najbolji sportista na svetu svih vremena": Osvanuo novi baner iznad Noletovog restorana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    27. decembar 2023 | 16:30

    Толико пара нам узимају за кабловске а нема преноса, срамота

  • Geras

    27. decembar 2023 | 17:35

    Uporedjivati Novaka i Alkaraza je smešno... Alkaraz nije osvojio ništa bukvalno... Novak ga je svojim pobedama oducio od tenisa... Kao kada su pitali Congu koji je tvoj najbitniji momenat u karijeri a on rekao kada sam izgubio od Novaka u finalu Australije... Tad je bio na vrhuncu a novak mu je oduzeo sve... Tako i Alkaraz... Dokle god Novak igra mali nema sta da traži na terenu

  • A u kojoj

    27. decembar 2023 | 18:17

    drzavi je omogućen?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA