Vreme čitanja: oko 4 min.

Novak tek mora da rasporedi tenkiće

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nema dalje rasprave i sve je sada ekstremno usmereno na tom zalečenju, jer je Australijan Open na sedmicu od nas

  • 3
Novak Đoković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

I, evo, posle više od pola decenije, Novak Đoković je izgubio prvi meč na tlu Australije. Nemamo šta da se zavaravamo, svaki poraz najboljeg svih vremena je malo čudo u kojem god momentu sezone i na kojem god turniru se to desilo. Odmah se širi fokus, gleda se veća perspektiva na osnovu tog neredovnog stanja. I nije nikada prisutna briga zbog tog jednog poraza, već od štete koja bi mogla da se desi u periodu posle njega. Sledi ponovo glavni "ček point" i Melburn gde se juri 25. Grend slem. Tu Novak mora biti Novak, baš onakav Novak kakvog Novak i mi znamo.

Verujem da Aleks De Minaur ima u danu nekoliko radosti. Možda i ovih nekoliko sati može okarakterisati kao vremenski period u kojem je lučio istu dozu dopamina za najradosnije stvari u životu.

Dobio je Đokovića i čoveka koji mu, možemo slobodno reći, iz nekog razloga nije drag i doneo Australiji verovatno ključni bod za polufinale Junajted Kupa. I to usred Perta. Pamte mnogi njegove izjave u korona vremenu, pa mu se verovatno i pojačava osećaj radosti zbog najveće pobede u karijeri.

No... Nećemo se previše baviti sa "Demonom", ovde smo da napravimo brzi presek za srpskog asa iako je tek treći januar.

Ruka definitivno boli. Pred odlazak u Melburn, evociraju se loša sećanja na povredu koja ga je pratila tokom čitave prošlogodišnje kampanje. Niko ne bi voleo da se sa tim hendikepom ulazi na vrata Rod Lejvera i ove sezone.

Ne kažeš sve što misliš, a i ne misliš sve što kažeš. ali je činjenica da Novak nije imao niti jednu brejk šansu protiv De Minaura kojeg je na Australijan Openu pre oko 360 dana pošteno izblamirao i naterao ga da u jednom momentu pomisli možda i o prebacivanju na neki drugi sport.

Sada to nije bio slučaj. Sporiji ritam, mnogo ispitivanja i previše pisanja i škrabanja recepta za pokretljivost sa druge strane. Aleks nije neko ko je poznat po ubojitim udarcima, ali jeste po ogromnoj brzini i anticipaciji. Izostala je ideja i izostao je bolji rezultat.

Šta dalje?

Pre svega, ne verujem da je Đoković u svojoj glavi vezao ono iz Malage sa Janikom Sinerom sa ovim iz Junajted kupa. Iako se čini da pauze skoro nije ni bilo, Nova godina je neki nevidljivi paravan koji deli ta dva iskustva. Ono je bio kraj, a ovo je početak. Možda nijedno od ta dva nisu bili zadovoljavajući za Đokovićeve navijače, ali je zato 95 odsto sezone bilo spektakularno između toga. Tri Grend slem trofeja, jedno Grend slem finale, titula završnog Mastersa...

Ali, takav je tenis i život u njemu - sve se kreće i konstantno je fluidna priča.

Srbija je ispala, a ostala je jedna briga - Đoković će morati da razmišlja o svojoj ruci.

Nema dalje rasprave i sve je sada ekstremno usmereno na tom zalečenju, jer je Australijan Open na sedmicu od nas.

Niti verujem da je ovo bio pravi Novak, niti verujem da je Junajted Kup tamo gde možemo da vidimo pravog Novaka.

Isto tako, ova verzija Novaka nije onaj Grend slem model Novaka. Sve je prilično jasno.

Ta ultra 3000 verzija Novaka sa Grend slema je vanzemaljska tehnologija za sami, onaj najslađi krem tenisa, a kamoli za jednog De Minaura (bez namere da mu oduzmemo sadašnji uspeh).

Sve je deo jedne ogromne šahovske partije. Svi pažljivo povlače poteze, a Đoković perifernim vidom gleda ka istorijskom rivalom koji se vratio na teren posle godinu dana pauze.

Pored Alkaraza, Sinera, Runea, Cicipasa, Zvereva i društva, ponovo je u igri Rafael Nadal.

Španac je došao u Australiju i u Brizbejnu praktično počistio Dominika Tima. Ako se ko pitao da li je spreman ponovo za veliki uspeh, onda je dobio odgovor - da, moraće Novak da motri na njega, pogotovo zbog činjenice da bi u žrebu mogao da se sastane sa njim mnogo ranije nego što se ikada sastajao.

Ne vraća se toliki šampion da bi igrao radi reda. Želi da napravi nešto veliko.

Kada je zbog povrede morao na pauzu, situacija je bila mnogo drugačija. Otišao je kada se pričalo o kralju, a sada se vraća u tuđe carstvo.

Oh, koliko karata je na talonu i svi za stolom bi tek trebalo vuku poslednju ruku pred partiju.

Ili... Više bih to umetnuo u komparaciju sa rizikom...

Novak bi trebalo tek da rasporedi svoje tenkiće, pa ćemo da vidimo kakvo je stanje tamo gde se stanje i meri.

Oporavak i totalno zalečenje, pa onda razmišljanje.

Sa ovog brda, najavljuju smenjivanje kiše i sunca u Melburnu.

Prvi Grend slem će da bude prava borba gladijatora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    3. januar 2024 | 13:56

    Ima vremena, sve će doći na svoje mesto, a onda će biti: spasavaj se ko može, Novak igra!!!

  • Ivan

    3. januar 2024 | 16:18

    Slabo ga placate. Njemu je 100 000.€ za.kavicu.

  • Evo nama

    3. januar 2024 | 16:08

    Novaka, evo nama Milosa... bice uzivanja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA