Vreme čitanja: oko 4 min.

Dok svi spavaju...

Vreme čitanja: oko 4 min.

Možda mi je samo dosadno u iščekivanju nove vatre, rekoh već, možda sam i razmažen

  • 0
Novak Đoković i Karlos Alkaraz Foto: Tanjug/AP

Sležu se polako utisci posle Australijan Opena. Sezona tek ulazi u drugi mesec, a detonirana bomba u Melburnu već menja perspektivu teniskog sveta. Mnogi daju sebi za pravo da izgovaraju nešto što se milion puta već pokazalo kao neistina i greška. Novak ima vremena na pretek da se vrati savršenstvu.

Koliko je Đoković perfekcionista vidi se na uvek na prvom obraćanju u retkim situacijama poraza. Jednostavno, ne miri se sa činjenicom da nije uspeo nekoga da dobije, pa makar to bi i 22-godišnji teniser iz svetskih Top 5, budućnost i sadašnjost belog sporta.

Pretežno pogasi motore posle Grend slema, ode negde gde je mirno i gde može u laganom ritmu da kombinuje odmor i aktivnosti. Sada je u Španiji gde sve to ima, pa ga ni ove godine ne interesuju manji turniri i bespotrebno jurenje bodova koji mu mogu samo pojačati već utvrđeni rekord.

Pre neki dan je otišao na 100 nedelja više od Rodžera Federera na prvoj poziciji svetske rang liste. Hej... Tačno 100 nedelja više. Sa kakvom lakoćom se izgovara takav jedan monstruozni podatak.

Za većinu elite je ovo vreme odmora. Ono što čudi jeste ogromno neinteresovanje mladih tenisera da stiču bodove i budu sveprisutni na turu. Vremena su se u tenisu skroz promenila, a nama dala momenat u kojem junoše žele samo glavno jelo, makar ga golim rukama jeli.

Verovali ili ne, trenuno se na dužnosti nalaze samo tri tenisera iz Top 30. Još gori podatak je da se u nedelji nakon Australijan Opena samo četiri igrača iz Top 50 zalažu za neke bodove na turnirima koji se sada igraju.

Ruku na srce, neki će izaći na teren u okviru plej-ofa u Dejvis kupu, ali je simptomatično neinteresovanje koje je sabrano u mladim teniserima. Ili Grend slem ili Masters ili ništa. Tako se stiče utisak.

Karlosa Alkaraza nismo van prve klase turnira videli još od Londona i junskog programa.

Novokrunisani šampion Australijan Opena, Janik Siner, bio je nešto više posvećen prošle godine od svog vršnjaka iz Španije, a i posle ovakvog turnira zaista i zaslužuje odmor.

Janik Siner, Danil Medvedev Foto: Pedro PARDO / AFP / Profimedia

U Monpelje, takmičenje iz serije 250, iz prvih 50 su se pojavili samo Holger Rune, Aleksandar Bublik, Feliks Ože Aliasim i Borna Ćorić.

Alkaraz i Medvedev, umesto da razmišljaju o tome da prestignu Novaka na čelu ATP liste (do čega Đokoviću više nije ni stalo osim ako mu osvajanjem Grend slema ta pozicija ne dođe prirodno), oni odmaraju i čekaju.

Videćemo verovatno Karlitosa za neke dve nedelje u Buenos Ajresu, a potom i u Riju, ali mladost bi trebalo da mu ukazuje na redovno igranje svakog turnira koji može da se uskladi sa rasporedom. Jednostavno, jedan je Novak i neinteresovanje posle toliko nedelja sa titulom broj 1, a drugo je Alkaraz koji je to iskusio na kašičicu.

Tu se više vidi "hastl" Sinera koji će odmoriti malo, ali je jasna njegova namera da se ne prepusti slavi i ne pomodari grendslemovskom groznicom. On želi biti prvi.

Sa druge strane, treći reket sveta će čekati takođe još dve nedelje do Roterdama iz serije 500.

Možda sam razmažen, ali bih voleo da gledam elitnog tenisa svake nedelje, da se više "tuku" za Đokovićevo mesto.

Holger Rune Foto: AP/Tanjug

Pritom se Novak do marta neće pojavljivati na teren. Nužno i taktizirano daje ostalima lufta da daju gas do Indijan Velsa. Možda se i nešto promeni, ali teško da hoće.

Ne pušta teniske eksperte misao da se Srbin i ne trudi da zadrži prvu poziciju, a da se i pored njegovog neinteresovanja tu zadržava sa pola gasa i fokusom isključivo na Grend slemove i po koji Masters.

Tako će, izgleda, ostati do nekog novog momenta. Sadašnjih 600 bodova viška u odnosu na Alkaraza če ostati na skupu minimum još dve sedmice, a onda će Karlos morati da odbrani trofej u Buenos Ajresu ako ne misli da bude u još većem zaostatku.

U proteklim godinama smo gledali momente gde Novak uopšte ni ne igra, a pravi sve veću razliku.

Možda mi je samo dosadno u iščekivanju nove vatre, rekoh već, možda sam i razmažen.

U narednim nedeljama eventualno možemo gledati mečeve kao što su Pol - Šelton ili Hurkač - Dimitrov, a onda od 12. februara može da dođe do vatrometa u Roterdamu.

Dolazi u Holandiju teška artiljerija, doduše, bez Đokovića i Alkaraza, ali su tu Medvedev, Siner, Rubljov, Rune, Ože, Hurkač...

Uglavnom, čekamo novu buru, jer će sada biti samo blagih talasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA