Vreme čitanja: oko 2 min.

Čemu Srbija može da se nada: Oni bi mogli da budu nove zvezde srpskog tenisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zapamtite ova imena, jer jednog dana baš ovo mogu da budu novi Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Serena Vilijams, Marija Šarapova...

  • 1
Teodora Kostović Foto: Telegraf.rs

Mnogi će reći da juniorski i seniorski momenti u tenisu nisu ni približno slični, te da prelazak iz mlađih takmičenja među velike momke može da bude jako težak za jednog igrača. Zato mnogi i ostanu samo nade. Ipak, potencijal je vidljiv, napravi se podloga koja bi mogla da znači nešto u budućnosti. Tako Srbija ima tri junoše koje su među 100 najboljih u svom uzrastu.

Kada se pogledas ITF lista, može se zaključiti da je Marko Maksimović prvi srpski juniorski reket, a rangiran je na 46. mestu.

Odmah za njim je Ognjen Milić koji je 47. junior sveta, dok to društvo upotpunjava Nikola Jović sa 84. mesta.

Maksimović i Jović su 2006. godine, dok je Milić mlađi godinu dana od svoja dva zemljaka.

Kod devojčica je tu Teodora Kostović koja je sa svojim 17. mestom prilično dobro rangiranja kod vršnjakinja. U Top 200 se nalaze još dve srpske predstavnice - Petra Konjikušić (171. na listi) i veoma mlada Luna Vujović (200. na listi) kojoj se predviđa veoma svetla karijera.

Teodora i Petra su 2007. godište, dok je Luna čak dve godine mlađa od njih. Vujovićeva se odlično predstavila na Vimbldonu gde je u konkurenciji do 14 godina uspela da uzme i titulu, te tako i potvrdila svoj talenat.

Luna Vujović Foto: Telegraf

Što se tiče generalne juniorske priče, najveća mlada svetska nada dolazi iz Austrije i ime mu je Joel Švarcler. On je trenutno prvi u mlađim kategorijama, a prate ga Brazilac Žoao Fonseka i Japanac Rei Sakamoto.

Među 10 najboljih juniora se nalaze Nikolai Kjer (Norveška), Henri Sirl (V. Britanija), Darvi Blenč (SAD), Federiko Kina (Italija), Kejlan Bigun (SAD), Jan Kumstat (Češka) i Aleksandar Razegi (SAD).

Kod mladih dama prednjači Slovakinja Renata Jamrikova koja je se prilično dobro pokazala na Australijan Openu gde se dokopala juniorske titule.

Tu su pri vrhu Klervi Ngono iz Sjedinjenih Američkih Država i Emerson Džons koja je igrala finale na njoj domaćem juniorskom Australijan Openu.

Među Top 10 se nalaze još Laura Samson (Češka), Alina Kornejeva (Rusija), Sara Saito (Japan), Kejtlin Kuevedo (Španija), Hana Klugman (V. Britanija), Tajra Grant (SAD) i Ena Koike (Japan).

c

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maxmax

    1. februar 2024 | 17:34

    Nikad više, posle Noleta u Srbiji će tenis pasti u zaborav. A i sve je učinjeno da tako bude, dete koje nema jake finansijski roditelje, ne može da trenira ozbiljno tenis. Jedan trening od sat vremena košta 40 evra, a za neki ozbiljan rad je potrebno minimum 4 puta nedeljno. Pa kad se to stavi na papir, bez opreme, putovanja itd., sve bude jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA