Vreme čitanja: oko 6 min.

Tukao se sa Đokovićem, zbog prostituke bio u zatvoru, voleo i marihuanu: Kraj karijere najkontroverznijeg ikad

Vreme čitanja: oko 6 min.

Gotova je karijera jednog poprilično živopisnog tenisera

  • 9
Ernests Gublis, Novak Đoković Foto-kolaž: Profimedia Ella Ling/BPI/Shutterstock Editorial / THOMAS COEX/AFP, Facebook/Tamara Gulbis

Tenis je podario mnogo dobrih sportista, mnogo uspešnih, ali i onih koji je trebalo to da postanu. Jedan od takvih je i Letonac Ernests Gulbis, koji je mnogo obećavao, mnogo se očekivalo, ali, jednostavno druge stvari su bili prioriteti. Sada to više nije ni bitno, pošto je odlučio da okači "reket o klin" u 35. godini i kaže "dosta" sportu kojem je podario ogroman deo života.

Kada se za nekog tenisera mnogo više pamte skandali i kontroverze i više nego li titule, onda je upravo reč o protraćenom talentu, tačnije, reč je o protraćenom potencijalu iako je tokom karijere imao skromne rezlutate.

Međutim, kada se pogleda, osim šest titula na turnirima u singlu, Ernests Gulbis će ostati upamćen kao neko ko je trenirao zajedno sa Novakom Đokovićem kod Nikole Pilića, neko ko je mrzeo srpskog tenisera i neko ko je išao u zatvor zbog marihuane i prostitutki.

Može se pohvaliti igranjem u polufinalu Rolan Garosa, zaradom od 7.700.000 dolara tokom karijere, ali i 10. pozicijom na ATP listi, što je njegov rekord.

Svačega je bilo tu, ali, uvek su nekako druge stvari bile bitnije.

Tukao se sa Đokovićem, javno ga pljuvao i pričao da ga ne voli, a trenirao s njim kao klinac

Ernests Gulbis je neko ko dolazi iz veoma imućne porodice, njegov otac Ajnars je bio biznismen, dok je majka Milena Gulbe-Kavace bila glumica u pozorištu, a deda sa majčine strane je bio poznati glumac i filmski režiser, dok je sama porodica Gulbis treća najbogatija u Letoniji.

Od malih nogu je imao sve uslove za uspeh, a ime je dobio po još jednom velikanu - Ernestu Hemingveju. Osim imućnosti, njegova porodica je bila i porodica sportista, pošto je deda sa očeve strane bio i košarkaški reprezentaviac, te je sve nekako ukazivalo da će i on imati veoma uspešnu sportsku karijeru.

Počeo je da se bavi tenisom već sa pet godina i to igrajući sa svojom bakom, da bi već sa 12 godina otišao u tenisku akademiju Nikole Pilića u Minhenu, gde je bio zajedno sa Novakom Đokovićem.

Već u tom dobu se ova dva tenisera i nisu podnosila, o čemu svedoči i još jedan polaznik akademije Kozmin Georgesku koji je otkrio da su se i potukli.

- Sve je krenulo naopako kada je stigao Letonac Ernests Gulbis. Bili su potpuno različiti karakteri, on i Đoković. Nisi mogao da ih skloniš sa terena ni posle šest, sedam sati treninga, ali po svemu ostalom su bili potpuno drugačiji. Često su bili u sukobu. Lomili su rekete, svađali se i stalno su se tukli. Obojica su bili jako ambiciozni i ponosni, pa su se svađe često rešavale fizičkim obračunom - rekao je Gorgesku za rumunske medije.

Ernests Gulbis, Novak Đoković Foto: THOMAS COEX / AFP / Profimedia

Iako se mislilo da je to pubertet, da je to deo odrastanja, Gulbis je nastavio u istom tonu da govori o Đokoviću, ali i ostalim teniserima i u kasnijem dobu, kada je već postao zreo teniser, kada je postao čovek.

Već 2013. godine se podsetio na period kad je bio dete i kad je bio zajedno sa Novakom, on je tada otvoreno rekao da ga ne voli, da ga ne podnosi.

- Postoji nekoliko igrača koje ne volim. Ne volim Novaka iako se znamo od kada smo imali 12 godina. Tada je bio običan dečak. Promenio se posle prvog velikog trijumfa. To vidim u njegovim očima. Sada nas gleda drugačije. Istina, nikada nismo imali ni jedan konflikt, ali osećam promenu u njegovoj ličnosti. Ne volim takve ljude. Volim osobe sa jakim personalitijem. One koje se ne menjaju zbog uspeha ili zarađenog novca. Zbog ovoga se ja trudim da budem pažljiv i da se ne promenim - rekao je Gulbis.

Nije nešto voleo ni ostatak "velike četvorke" tog doba koju su činili Rafel Nadal, Endi Mari i Rodžer Federer.

- Oni su dosadni. Ja ih poštujem i svaka im čast. Ali fali tu malo više vatre, kao što sportisti imaju u boksu, hokeju ili košarci, treba malo više rivalstva. Posle meča oni govore poraženom "bio si dobar, ali ja sam bio malo bolji". To je s...nje. Ja bih im rekao. Pobedio sam meč, razbio sam te, bio si gori od mene. Takav stav mi nedostaje u tenisu - rekao je Gulbis svojevremeno.

Šarapova ga mrzela zbog mizogene izjave, bio u zatvoru zbog prostituke, turnir u Holandiji hvalio zbog marihuane

Moglo bi se reći da je Ernests Gulbis mrzeo tenis, igrao ga je jer je morao, da ne bi radio nešto drugo u životu što je i sam potvrdio u nekoli navrata. Nije imao problem s tim da kaže da ga igra samo da ne bi išao na koledž ili trošio novac svojih roditelja.

Ipak, našao je i neka zadovoljstva tokom igranja, a jedno je turnir u Roterdamu, gde je marihuana legalna. Hvalio je turnir, međutim, iskazao je i žaljenje jer teniseri nisu smeli da je konzumiraju.

Osim izjava o marihuanu, Gulbis je jednom prilikom završio i u zatvoru, ali zbog prostituke kada je bio u Švedskoj.

Čak je i tada imao reči hvale, rekavši da to svakom mora da se dogodi.

- Kada upoznam devojku, ne pitam je čime se bavi, da li je frizer ili nešto slično. Samo se upoznamo, ponekad i one ne pitaju mene čime se ja bavim. Ako me pita, ja slažem. Kažem da sam muzičar ili tako nešto. Odjednom je došla poliicija i odvela me je u zatvor gde sam proveo noć. Uznemiren sam zbog vlasti u Švedskoj, ali bilo je zabavno, svako mora po jednom da ode u zatvor.

Ernests Gulbis Foto: Tanjug/AP

Tokom karijere se može podičiti i time da je zbog mizogene izjave naišao na mržnju od strane Marije Šarapove.

Gulbis je inače jedno od petoro dece u svojoj porodici, a izrekao je i to da ne bi voleo da se njegove sestre bave tenisom, već da bi one trebalo da čuvaju decu i da jednostavno uživaju u životu, što se nije dopalo Mariji Šarapovoj, jednoj od najboljih teniserki tog vremena.

Sudbina se tada grubo zaigrala sa Gulbisom, pošto je Laura Gulbe zaigrala tenis, ali nije imala neke posebne rezultate u karijeri.

Pričao da mu ne treba devojka, pa oženio lepoticu Tamaru

Pravo bi čudo bilo da se Ernests tokom karijere zadržao samo na izjavama o marihuani, teniserima, ali imao je i komentare povodom svog emotivnog statusa. On je tokom karijere pričao da ne želi da ima devojku, jer su one samo obaveza.

- Ne treba mi devojka. One su velika preokupacija i ne bih mogao zbog nje da se fokusiram na stvari koje volim. Ja imam takav odnos sa ženskim polom, da nijednoj devojci ni ne dozvolim da se oseća kao da mi je devojka - izjavio je jednom prilikom Letonac.

Međutim, na kraju je poklekao i Ernests, koji se oženio 2017. godine sa Tamarom Kopalejšvili. s kojom ima i devojčicu.

Zbog Tamare je čak Ernestos i promenio mišljenje.

- Najvžanije za čoveka je to da pronađe svoju pravu ljubav ili svog pravog partnera do kraja života - rekao je Gulbis nakon što se oženio Tamarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    12. februar 2024 | 11:20

    Razmaženo, bogato derište, koje nikad nije odraslo!

  • Čikiriz

    12. februar 2024 | 12:30

    Očigledno da je tip EMOCIJALIS PSIHOPATIS ili na naški prevedeno EMOCIJLNO NEZRELA LIČNOST.

  • Ivan

    12. februar 2024 | 14:51

    Ernest je bio nevidjeni talenat, njemu su prognozirali, a ne Novaku da ce biti najbolji teniser na svetu, ali Ernestov otac je multimilijarder, a Novakov je bio taksista, velika razlika. Novak je morao sto puta vise da grize od Gulbisa da bi uspeo, i pored toga Ernest je imao vrlo respektabilnu karijeru, za svako postovanje, igrao polufinale Wimbledona i izasao je iz senke oca, svi u Letoniji i sirom sveta znaju za njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA