Vreme čitanja: oko 4 min.

Diskvalifikacija, zabrana ulaska, najteže suze: Šta se sve desilo Novaku u Americi od poslednjeg Indijan Velsa

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bilo je to burnih pet godina

  • 0
Novak Đoković, Laura Klark, US Open 2020 Foto: AL BELLO / Getty images / Profimedia

Novak Đoković se vratio u Kalifornijsku pustinju i dočekan je tamo poput holivudske zvezde! Ovo je prvi put da će igrati na Mastersu u Indijan Velsu posle pet godina, a od tada su se izdešavale mnoge stvari.

Pre svega, Novak tada još nije bio najtrofejniji Grend slem šampion i u svojoj kolekciji je imao 15 pehara, za razliku od sadašnjih 24. Nole je nesumnjivo najveće ime koje se nalazi u u Indijan Velsu, iako su tu i Rafael Nadal, kao i nadolazeće zvezde Karlos Alkaraz i Janik Siner.

Zanimljivo je i šta se sve izdešavalo od kada je Novak poslednji put igrao na ovom turniru, koji je osvojio pet puta, a gde ove godine može da postane rekorder ukoliko uzme pehar, jer bi pretekao Federera i izdvojio bi se na prvom mestu sa šest titula.

Nakon toga, Indijan Vels nije održan 2020. i 2021. godine, dok je Đokoviću bilo zabranjeno da učestvuje na ovim turnirima 2022. i 2023. godine, jer nije primio vakcinu.

Interesantno je da je Novak 2020. godine bio u Indijan Velsu, dok još nije bilo izvesno da li će se turnir uopšte i igrati.

Tada je bio aktivan kao i sada, kada je obišao meč Los Anđeles Lejkersa i Denvera, družio se sa Lindzi Von, nedavno i sa Šarliz Teron... Slično je bilo i 2020. godine, kada je obilazio restorane na Beverli Hilsu, išao je na košarkašku utakmicu i slikao se sa suprugom Džordža Pola Danijelom Rajić i njenim prijateljicama, a onda kada je trebalo da počne turnir javljeno je da zbog epidemije korona virusa neće biti održan.

Zanimljivo je da je Novak tada otišao iz Amerike jednim od poslednjih aviona koji je poleteo tada pre zatvaranja granica i totalnog karantina u Americi zbog pandemije koja je proglašena.

Tada je nastao i zanimljiv video sa Goranom Ivaniševićem u avionu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Naredne dve godine Indijan Vels se nije održavao, ali je Novak dolazio u Ameriku i igrao je US open. Zanimljivo je da je prvi US Open u novonastalim okolnostima 2020. usred pandemije odigran bez prisustva navijača i sa igračima u karantinu.

Novak je tada bio apsolutni favorit i delovalo je da bi mogao da se "prošeta" do titule. I tako je i delovalo u uvodnim kolima, a onda je u četvrtom došlo do potpunog šoka, kada je Novak u završnici prvog seta, nakon pretrpljenog brejka protiv Pabla Karenja Buste ispucao loptu reketom iza svojih leđa ka kraju terena, a loptica je tom prilikom pogodila u grlo linijskog sudiju, Lauru Klark.

Ona je uz malo glume i navodnog gušenja dodatno uticala da Novak bude diskvalifikovan sa turnira istog momenta i to je bila vest dana u svim svetskim medijima.

Laura Klark, Novak Đoković Foto: AL BELLO / Getty images / Profimedia

Godinu dana kasnije, Novak se ponovo vratio u Njujork na US Open, a Indijan Vels se ponovo nije igrao. Ponovo je Novak bio veliki favorit, jer je osvojio prethodno sva tri Grend slema i jurio je istorijsku priliku da osvoji kalendarski Grend slem, što je poslednji put uspeo samo još Rod Lejver 1969. godine. Ali, Novak nije izdržao neviđeni pritisak pod kojim je bio, na kraju se slomio u finišu finala protiv Danila Medvedeva i zaplakao je nakon što je po prvi put osetio iskrenu ljubav publike u Njujorku. Videli smo neverovatan izliv emocija i to dok je meč još trajao, Novak je igrao i plakao. Ipak, nije došao do titule, Medvedev je izašao kao pobednik i sprečio je Novaka da ispiše istoriju.

Godinu dana kasnije, Novaku su zabranili da igra na US Openu jer se nije vakcinisao protiv korona virusa. On je bio odlučan u svom stavu i nije želeo da pristane na prisilnu vakcinu da bi igrao. Te iste godine je deportovan iz Australije, pa je na svojoj koži osetio nepravdu i histeriju čitavog sveta u tom momentu oko korona virusa.

I 2023. godina nije bila laka za Novaka, jer mu je bilo zabranjeno da učestvuje na Indijan Velsu i Majamiju, takođe jer se nije vakcinisao protiv korona virusa.

Zanimljivo je da se tada i među američkim političarima povela debata o tome, pa je guverner Floride Ron de Santis nudio Novaku čak i da na brodu dođe do Majamija, jer navodno je postojala "rupa u zakonu" da se ulazak u zemlju nevakcinisanima zabranjiivao samo za vazdušni saobraćaj.

Novak će ipak 2023. godinu u Americi pamtiti po dobru, jer je osvojio titulu na US openu i postao rekorder.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković pred Indijan Vels pokazao šta ume sa fudbalskom loptom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA