Vreme čitanja: oko 3 min.

Engleski mediji otkrili veliku prevaru motivacionog govornika: Đoković ponovo u centru pažnje

S. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gardijan otkriva veliku prevaru poznatog motivacionog govornika

  • 0
Novak Đoković, konferencija Foto: Anna KURTH / AFP / Profimedia

Novak Đoković se potpuno neželjeno našao u centru pažnje kada su britanski mediji optužili motivacionog govornika Džeja Šetija za prevaru.

Kako tvrdi "Gardijan" Šeti je lagao u biografijim a zahvaljujući svojim lažima u knjigama koje je izdao on je postao milioner.

- Šetijevi bivši saradnici tvrde da je tokom vremena za koje tvrdi da je živeo kao monah ustvari bio na svom imanju u Londonu. Nakon što je diplomirao, Šeti se odriče materijalnog da bi i sam živeo kao monah. Tri godine kasnije, on ima još jedno otkrovenje: njegova svrha života nije da živi skromnim životom monaha, već da koristi svoje natprirodne veštine govorništva da bi podelio mudrost sa svetom. Tako počinje njegova transformacija u javnu ličnost i njegov brz uspon do slave. Šetijev uspeh je u velikoj meri zasnovan na ovoj pozadinskoj priči bogaćenja. Njegove kvalifikacije za najistaknutijeg svetskog gurua mentalnog i duhovnog zdravlja su, prema njegovim rečima, došle iz duhovnog buđenja i vremena koje je proveo u samoći u ašramu „u selu blizu Mumbaja“. Ali ljudi bliski Šetiju postavljaju pitanje da li je njegovo preobraćenje u monaški život bilo tako dramatično - piše Gardijan.

Smatraju da nije bio na koledžu zbog duhovnog otkrića, već da je razlog drugačiji...

- Nije bio tamo zbog duhovnog otkrića na koledžu, već zato što je odrastao u Međunarodnom društvu za svest Krišne (poznatom i kao Hare Krišna pokret). Šeti kaže da je svoje vreme provodio kao monah u meditaciji i religijskim studijama, ali je takođe proveo mnogo vremena praveći prozelitističke video snimke za društvene mreže i održavajući predavanja na univerzitetima u Londonu. Šeti gotovo nikada ne otkriva svoju povezanost sa Hare Krišnom, možda zabrinut za problematičnu istoriju organizacije, koja uključuje navode da su 1970-ih i 1980-ih članovi učestvovali u telesnom kažnjavanju, seksualnom zlostavljanju dece i, u dva navrata, u zaveri da počine ubistvo. Umesto toga, on svoju duhovnost predstavlja nejasnim terminima - dodaje Gardijan.


Đoković je Šetiju gostovao pre tri godine, a bio je oduševljen njime nakon opširnog razgovora, o porodici i brojnim drugim stvarima.

- Ne volim da osuđujem nekoga, volim da pokažem poštovanje prema drugima. Bilo mi je potrebno vreme da dođem do te vrste razumevanja, jer sam godinama bio u tom procesu razvoja, otvaranju uma drugačijim dimenzijama i svemu. Osećao sam se usamljeno dosta puta, da niko ne razume ono što radim i da ne prihvata to, što mi je bilo još gore. Onda te prozovu kao da si crna ovca, ali sam želeo da igram tenis, da ostanem u sportu i tom životu. Ne žalim za to, blagosloven sam, radim ovo što volim, krenuo sam sa četiri godine, moja porodica nije imala tenisku tradiciju. Bio je to znak, tri teniska terena ispred restorana na Kopaoniku. Moj tata je mamu upoznao na skijanju, on je bio instruktor, pomogao joj je kad je pala, verovatno je sve to on organizovao. Tako su se upoznali, pa su otvorili taj restoran kasnije, mnogo vremena proveli smo na Kopaoniku, putovali smo iz Beograda, tamo sam bio u školi - govorio je Novak, te je nastavio:

- U sportu se sve gleda kroz pobede i poraze. Ja iz poraza učim, gledam to kao lekciju. Ja sam prošao kroz sopstvenu evoluciju, nisam na poraz gledao tako kada sam počinjao karijeru. Imao sam tu sreću da radim sa ljudima koji su znali mnogo toga o svemu, među njima moja teniska majka Jelena Genčić koja mi je mnogo pomogla - zaključio je Novak.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković pred Indijan Vels pokazao šta ume sa fudbalskom loptom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA