≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kakve šanse ima Đoković da ostane na prvom mestu pre Rolan Garosa? Alkaraz mu nije najveća pretnja!

Vreme čitanja: oko 3 min.

To je, naravno, italijanski teniser

  • 4
Novak Đoković, Australijan open Foto: Tanjug / AP

Vrtoglavi uspon Janika Sinera poremetio je odnos snaga u samom teniskom vrhu, pa je Novak Đoković nakon velike borbe sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom sada na ispitu protiv dve mlađe snage. Naravno pored Italijana to je Karlos Alkaraz.

Osvajanjem Mastersa u Majamiju Siner je došao do trećeg pehara u sezoni i tako već na svoj konto u 2024. godini upisao nekoliko hiljada bodova, zbog čega je po prvi put izbio na drugo mesto ATP liste sa oko hiljadu bodova manje od Noleta.

Sudeći prema poslednjem preseku stanja na listi, srpski as će sigurno ostati na prvom mestu i nakon Mastersa u Monte Karlu koji se igra sledeće nedelje, a dobra stvar je što brani samo 90 bodova osvojenih prošle godine, kada ga je u trećem kolu izbacio Lorenco Museti, međutim ni rivali nisu u mnogo goroj poziciji, sa izuzetkom Janika Sinera, koji je prošle godine igrao u polufinalu.

Janik Siner Foto: Tanjug / AP

Alkaraz nije bio učesnik 2023, dok je četvrti na svetu Danil Medvedev igrao u četvrtfinalu. Titulu brani Andrej Rubljov.

Kalendar nas dalje vodi do 15. aprila i turnira iz kategorije 500 u Barseloni, koji je Karlitos osvojio i na kom je Siner bio četvrtfinalista i osvojio 90 bodova, ali i takmičenja u Bukureštu i Minhenu iz kategorije 250. Interesantno je da Novak brani 45 bodova iz četvrtfinala Srpska Opena, čije mesto je ove sezone zauzeo turnir u Rumuniji, pa je očekivano da tu izgubi upravo taj iznos.

Odmah naredne nedelje od 22. aprila igra se i Masters u Madridu, takmičenje koje Nole redovno preskače, međutim osim Alkaraza koji tu brani titulu i Siner će biti velika pretnja jer može da osvoji dodatnih 1000 bodova, pošto ni on prošle godine nije bio među učesnicima. Medo brani samo 90 bodova.

Karlos Alkaraz Foto: Tanjug / AP

Verovatno poslednji presek pred Rolan Garosa napraviće se od 6. do 13. maja kada se igra Masters u Rimu. Srpski teniser tu brani 180 bodova i četvrtfinale, Siner svefga 90, Alkaraz 45 bodova, dok je Medvedev tu na ispitu pošto je osvojio pehar 2023. godine.

Imaće neko šansu i u Ženevi i Lionu da osvoji dodatne bodove u kategoriji 250 pred Rolan Garos, ali najverovatnije niko od pomenute četvorice neće učestvovati na tim turnirima.

Zaključak se sam nameće - posle Monte Karla za Novaka prvo mesto uopšte nije sigurno do Pariza osim ukoliko ne osvoji pehar. Čak i finale bi ga najverovatnije zadržalo na čelu makar do kraja takmičenja u Rimu, ali bi u suprotnom već nakon Madrida mogla da se dogodi promena ukoliko ne bude osvajao dodatne poene. Italijan je najveća pretnja jer ni on ne brani mnogo...

Trenutno stanje na ATP listi:

1) Novak Đoković 9.725

2) Janik Siner 8.710

3) Karlos Alkaraz 8.645

4) Danil Medvedev 7.165

Ko šta brani do Rolan Garosa (broj bodova je uvećan u ovoj sezoni za svaku rundu takmičenja osim za osvajanje turnira):

Novak Đoković - 315 bodova

Monte Karlo - treće kolo - 90 bodova

Srpska Open (ove godine u Bukureštu, igra se kad i Barselona) - četvrtfinale - 45 bodova

Madrid - /

Rim - četvrtfinale - 180 bodova

Janik Siner - 540 bodova

Monte Karlo - polufinale - 360 bodova

Barselona - četvrtfinale - 90 bodova

Madrid - /

Rim - osmina finala - 90 bodova

Karlos Alkaraz - 1545 bodova

Monte Karlo - /

Barselona - titula - 500 bodova

Madrid - titula - 1000 bodova

Rim - treće kolo - 45 bodova

Danil Medvedev - 1270 bodova

Monte Karlo - četvrtfinale - 180 bodova

Barselona - /

Madrid - osmina finala - 90 bodova

Rim - titula - 1000 bodova

(Telegraf.rs)

Video: Novak Đoković "sparinguje" sa Dušanom Lajovićem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA