≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Veliki šok u Monte Karlu: Cicipas izbacio Sinera i zakazao potencijalno finale sa Đokovićem

Vreme čitanja: oko 6 min.

Tekstualni prenos ispratite na Telegraf Sportu

  • 6
Stefanos Cicipas Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Veliko iznenađenje dogodilo se pretposlednjeg dana Mastersa u Monte Karlu. Janik Siner je završio učešće u polufinalu turnira, pošto je od njega bolji bio Stefanos Cicipas 2-1, po setovima 6:4, 3:6, 6:4.

Bio je Italijan u nekoliko momenata i na samoj ivici "provalije", međutim presudili su poslednji momenti trećeg seta kada je Italijan imao problema sa kolenima, zbog čega je i medicinski tim morao da reaguje.

Cici je prvi došao do brejka na ovom meču, i to u trećem gemu prvog seta, kada je drugu od dve uzastopne šanse iskoristio. Oduzet servis je i potvrđen odmah u narednom gemu, a do kraja seta prilika vuiše nije bilo.

Već u tim momentima se videlo da je Janik podigao nivo svoje igre i moglo se naslutiti da će u drugom setu biti i druga priča. To je demonstrirao na samom startu.

Janik Siner Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Najpre je osvojio lagan gem na servisu, potom i došao do brejka, što se ispostavilo ključnim u ovom periodu duela. Nije Cicipas klonuo duhom, pa je u sedmom i devetom gemu sebi kreirao šanse.

Prvo jednu, potom čak dodatnih pet, ali je Italijan sve to preživeo i na iglene uši ipak meč odveo u odlučujući set.

I on je započet identinčno kao i prošli, brejkom koji je Stefanosa stavio u podređeni položaj. Sve do osmog gema kada je Siner dozvolio jedanaestu, dvanaestu, trinaestu i konačno četrnaestu priliku protivniku za oduzimanje servisa. Ta poslednja bila je i druga uspešna.

Treba napomenuti da je prethodno medicinski tim na klupi ukazivao pomoć Italijanu zbog problema sa kolenom, a kada je Cicipas poveo sa 5:4 još jednom mu je ukazan tretman. Bio je u tim momentima već gotov Siner, pa je novim prodatim brejkom Cicipas šesti put u devet mečeva savladao velikog rivala.

Pričaće se posle meča i o drugom servisu koji je bio u autu na brejk lopti za Sinera u petom gemu poslednjeg seta, ali je teniser kasno reagovao. Na kraju je možda to i odlučilo...

U finalu ga očekuje duel sa boljim iz okršaja Novaka Đokovića i Kaspera Ruda. Ujedno će to biti treće finale za Grka u Monte Karlu u poslednje četiri godine.

Siner - Cicipas 1:2 (4:6, 6:3, 6:4)

Tok uživo:

6:4: Kraj! Novi brejk za Cicipasa i pobeda za treće finale u poslednje četiri godine.

5:4: Cicipas vodi u setu prvi put od kraja prvog! Janik će servirati za ostanak u meču nakon novog ulaska medicinskog tima na teren. Opet će dobiti tretman.

4:4: Fenomenalan gem pripada Cicipasu. Uticala je povreda na Janika izgleda, žalio se na koleno, a Grku su nove četiri šanse bile potrebne kako bi nešto učinio i konačno poravnao!

4:3: Niotkuda i Grk osvaja gem sa nulom. Idemo dalje. Zatražio je Siner medicinski tajmaut.

4:2: Došao je Siner do 40:0, rival osvojio dva poena, ali to je bilo to od njega. Opet je plus dva.

3:2: Opet je šansu za oduzimanje servisa imao Italijan, ali se za sada Cicipas izvukao dobrim servisom. I to u dva navrata. Napravio je sudija takođe veliki previd jer je jedan od drugih servisa duboko bio u autu na brejk lopti. Pričaće se...

3:1: Najlakši dobijen gem za Sinera od početka meča. Sa nulom, vrlo ubedljivo.

2:1: Grk dolazi do prvog gema u trećem setu. Delovao je poprilično sigurno, ali moraće da zapne na servisu Janika.

2:0: Sa nulom, Siner hita ka pobedi!

1:0: Evo breja opet na početku. Situacija se ponavlja za Cicipasa, jako teško će se vratiti u ovaj meč...

II set

6:3: Dve uzastopne brejk lopte stekao je Cicipas, Siner okrenuo na svoju prednost u najboljem gemu meča. Potom su usledile nove tri brejk lopte za Grka, ali nije mu se dalo i Siner.

5:3: Ono osnovno Stefanos je odradio, sada mu je potreban brejk za ostanak u setu.

5:2: Bilo je blizu. Jako blizu. Brejk loptu imao je Cicipas na 30:40, međutim Janik se nije dao i sada je u sjajnoj poziciji.

4:2: Italijan čisti rivala u ovom setu. Mogao je ključan poen da bude onaj osvojen za 30:30, kada je bio u totalno podređenom položaju, ali je iz kontre osvojio forhend vinera. Brejk prilika je kasnije ipak sačuvana.

4:1: Napravio je korak više grčki teniser u odnosu na prošla dva gema i osvojio je dva poena na servis protivnika, ali nema prilika za brejk.

3:1: Upisao se Grk na semafor konačno. Značiće mu ovaj gem na planu samopouzdanjam, ali je pitanje koliko može da učini u ovom setu.

3:0: Pogubio se Cicipas u drugom setu. Bolje rečeno igra koliko mu rival dozvoli. Vrlo lako i brzo na semaforu je 3:0.

2:0: Evo brejka Sinera! Već neko vreme je delovalo da bi mogao da napadne tako nešto drugi na planeti, sada se to i dogodilo. Iskoristio je prvu od potencijalno dve uzastopne prilike.

1:0: Naljutio se Janik izgleda na sebe i od tog uvodnog prepuštenog brejka igra sjajno. Grk će morati da bude na istom ili na višem nivou ako želi pobedu.

I set

4:6: Bez brejk lopte za Sinera okončan je prvi set, vođstvo za Cicipasa! Ko je ovo mogao da predvidi pre početka meča. Bilo je gusto na 40:30, ali Grk iskontrolisao poen i zasluženo stekao veliko vođstvo.

4:5: Ima razloga za zabrinutost Cicipas, Siner je definitivno budan! Sa nekoliko sjajnih forhenda tera Grka na servis za osvajanje prvog seta.

3:5: Stefanosov bekhend dolazi do izražaja. Fenomenalno je to demonstrirao u prvom poenu u ovom gemu. Italijan će servirati za ostanak u setu.

3:4: Hvata ritam Italijan defintivno, doduše uz dva prodata poena dolazi do novog gema.

2:4: Treći put u nizu samo jedan poen uzima Janik rivalu. Vrlo miran i staložen i je Cici, dugo nije ovako izgledao na terenu.

2:3: Konačno i jedan lagan gem za Sinera, bez izgubljenog poena zaustavio je zahuktalog rivala.

1:3: Cicipas potvrđuje brejk, opet gubi poen samo duplom servis greškom! Sjajan viner za kraj gema dokaz je da je Grk zagrejan za trijumf.

1:2: Sada je Cicipas došao do dve brejk prilike. Drugu i koristi! Muči se Italijan na početku ovog meča i ne uspeva da realizuje svoj servis.

1:1: Samo jedan poen izgubio je Grk i to duplom servis greškom. I njegov vrlo dobar start.

1:0: Imao je Grk jednu brejk loptu, ali se Italijan kik-servisom izvukao. Sa nova dva sjajna servis Siner se izvukao i poveo

Meč je započet servisom Sinera.

Pre meča:

Siner je od starta godine redom osvajao Australijan Open, Roterdam i Majami, a jedini poraz pretrpeo je u polufinalu Indijan Velsa od Karlosa Alkaraza. Forma dovoljno govori o kakvom teniseru se radi, ali je na putu do polufinala u Monte Karlu bilo problema.

Ne protiv Sebastijana Korde ili Jana Lenarda Štrufa, ali protiv Holgera Runea jeste. U tri seta je ipak preživeo dramu, pa će sa druge strane imati Cicipasa koji je ispao iz deset najboljih.

Grk ima korektnu sezonu, ali da može i mroa bolje najavio je na ovom Mastersu. Laslo Đere, Tomas Martin Ečeveri, Aleksandar Zverev i Karen Hačanov padali su, a Stefanos nije izgubio niti set.

U osam dosadašnjih okršaja Cicipas je upisao pet pobeda.

(Telegraf.rs)

Video: Gospodski potez Đokovića posle poraza od Italije: Prišao i pozdravio se sa celom klupom rivala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    13. april 2024 | 16:27

    Зашто шок!? Па Циципас није неки левак који је изненадио, већ озбиљан играч , који сваког може да победи! Успут, поздрав за Дон Јуана! АлкаТраз и грешник ће то сутра , куме, да раде!!!

  • Dragan

    13. april 2024 | 16:34

    Svaka čast cici nek ga neko i nauci pameti poletio malo previse

  • Saša

    13. april 2024 | 16:52

    Najodvratniji lik u tenisu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA