Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne znate ko je jer je rođena u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu, a napravila je neponovljivo tenisko čudo

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rodila je tri ćerke i sve su bile u Top 10, a samo nebo zna šta je tek ona mogla da uradi da nije rođena u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu

  • 1
Tenis Ilustracija: Pixabay

Ime Julije Berberijan možda će nešto značiti samo pasioniranim ljubiteljima tenisa, i to onim starijim, pošto je igrala šezdesetih godina prošlog veka. Tek kada joj se doda prezime koje je pridodala svom po udaji, Malejeva, u glavama fanova belog sporta možda će se upaliti lampica. A radi se o ženi koja je bukvalno bila čudo i pride stvorila još veće.

Čuveni Patrik Muratoglu, koji je pre nešto više od 10 godina bio trener bugarskog tenisera Grigora Dimitrova, ispričao je zanimljivu priču o ženi koja je možda mogla da bude velika teniska zvezda, da nije rođena u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Umesto toga, podarila je svetu tri ćerke, koje su uradile nešto što se od tada nije ponovilo u belom sportu.

"Jednom sam s Dimitrovim otišao u jedan teniski klub u Bugarskoj, u kom je on trenirao kada je bio mlađi. Igrao je tada u Dejvis kupu i želeo sam da vidim gde se priprema. Tako sam otišao tamo i upoznao jednu staru ženu, koja je imala oko 80 godina. Bila je neverovatna i ispričala mi je svoju priču. Želim da vam ispričam njenu priču, pošto je zaista izuzetna", počeo je Muratoglu neverovatnu priču o još neverovatnijoj ženi i njenim podjednako neverovatnim ćerkama.

"Kao prvo, ona je bila šampionka Bugarske osam uzastopnih godina, kada je bila mlada. Najbolja teniserka u Bugarskoj. Ali to je bilo u vreme SSSR-a. Nikada nije napravila međunarodnu karijeru, pošto joj nije bilo dozvoljeno da putuje u inostranstvo. Ali je zato svake godine bila šampionka Bugarske", nastavio je čuveni tenisi trener.

"I onda je dobila decu, tri ćerke, i sve ih je trenirala da postanu najbolje moguće teniserke. I postale su šampionke u svom uzrastu u Bugarskoj. Pošto tada SSSR više nije bio toliko 'tvrd', njima je dozvoljeno da putuju u inostranstvo. Ali, mogle su da putuju bez svoje mame, jer su se bugarske vlasti plašile da bi mama mogla da prebegne sa ćerkama", nastavio je priču Muratoglu.

"Dakle, zamislite tu decu, od 12, 13 i 14 godina, koje putuju po inostranstvu da bi igrale turnire, i to same. Bez svoje mame. A to je bilo u vreme kada nismo imali mobilne telefone, mejl... Pisale su pisma svojoj mami, koja bi ih dobijala sa možda nedelju ili dve zakašnjenja. Neverovatno!", rekao je Muratoglu.

"Priča je zaista neverovatna, jer su te tri ćerke završile u najboljih deset na svetu tokom devedesetih", naglasio je čuveni teniski trener.

"Prezime Malejeva je veoma čuveno u tenisu. Sestre Malejeve su ćerke te žene", zaključio je Muratoglu.

I zaista, ono što su sestre Malejeve uradile teško da će se u skorije vreme ponoviti...

Manuela, Katerina i Magdalena su 1990. godine ušle su u istoriju kao prve tri sestre koje su se našle u glavnom žrebu jednog grend slem turnira, na Rolan Garosu.

Već 1993. ponovo su se upisale u istoriju kao prve tri sestre koje su istovremeno bile nosioci na čak tri grend slem turnira — Otvorenom prvenstvu Australije, Rolan Garosu i Vimbldonu — a na Rolan Garosu i Otvorenom prvenstvu SAD sve tri su stigle čak do četvrtog kola.

Takođe, od 14. juna do 4. jula 1993. bile su u Top 10.

Manuela Malejeva Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Manuela Georgijeva Malejeva-Franjijer osvojila je tokom karijere 19 turnira u pojedinačnoj konkurenciji i tri u dublu, te zaradila 3,2 miliona dolara. Najbolji plasman bilo joj je treće mesto na WTA listi.

Katerina Georgijeva Malejeva uzela je 11 singl i pet dubl titula i zaradila 2,2 miliona dolara. Najbolji plasman bilo joj je šesto mesto na WTA listi.

Magdalena Malejeva Foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

Magdalena Malejeva je pobedila na 10 pojedinačnih i pet dubl turnira i inkasirala 4,3 miliona dolara. Najbolji plasman bilo joj je četvrto mesto na WTA listi.

Sestre su sa majkom 2005. godine osnovale teniski klub Malejevi.

Danas, prezime Malejeva nije samo sinonim za tenisku izvrsnost u Bugarskoj; ono je prepoznatljivo širom sveta kao simbol posvećenosti, napornog rada i porodičnog nasleđa. S punim pravom.

(Telegarf.rs)

Video: Ispod haljine ni traga od gaćica: Arina Sabalenka bez donjeg veša na zvaničnoj večeri WTA tura

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA