Vreme čitanja: oko 4 min.

Srpska legija umarširala u Rim

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve kako smo želeli, voleli i hteli

  • 2
Novak Đoković, Miomir Kecmanović, Dušan Lajović, Hamad Međedović Foto: Tanjug/AP, Eibner-Pressefoto/EXPA/Adelsberger/imago sportfotodienst, Thomas COEX/AFP/Profimedia,

Neki stari italijanski hit čuje se iz hotelskog restorana. Kafa, novine i sunce na plavom nebu. Jedan od mojih drugara poseduje adekvatan izraz za ovakve momente - špic vrha. Ono, nije samo vrh situacija, nego je i špic na tom vrhu. Eto, toliko je dobro ovo jutro u Rimu. Ne samo zbog ovog espresa, nego prvo zbog fantastične predstave koju su izveli srpski predstavnici na Mastersu, ovde u glavnom gradu Italije.

Imaćemo čak četiri predstavnika Srbije u drugoj rundi turnira u Rimu! Ovo se nije odavno dešavalo, verovatno nekih 4-5 godina. I to bih proverio sada, ali na ovako lepom i sunčanom danu ne želim suvoparne informacije. Bio je, ovako iz glave, neki Sinsinati i slična rapsodija.

Sada, ovde će nas na drugoj stepenici predstavljati Novak Đoković, Miomir Kecmanović, Dušan Lajović i Hamad Međedović. Osim Noleta koji statusno nema potrebe ni da se trudi za drugo kolo, ostali su nam pružili ono što smo i želeli da vidimo. Neki lakše, a neki i teže - ali posao od strane Miše, Ducija i Hamada je obavljen.

Počećemo od Međedovića koji već na drugom uzastopnom Mastersu odnosi pobedu na startu. Posle Madrida, Hamad je došao na Foro Italiko i sa 2:0 u setovima dobio tri puta bolje rangiranog Alekseja Popirina. Izgleda, onaj zamah koji smo očekivali, počeo je da se dešava.

Popirin je samo tokom ove godine pravio sjajne rezultate, zakuvao mnogim klasnim igračima. Ono što je bilo potrebno Međedoviću jeste da padne jedan teniser sa više svetske lestvice, 42. sa ATP liste ne samo da je eliminisan, već je to učinjeno za 76 minuta i sa ubedljivih 6:3, 6:2.

Sada ga, u subotu, očekuje verovatno luda vožnja protiv Alehandra Davidoviča Fokine koji voli ovaj period godine i obožava šljaku. No, Španac nije neko od koga bi trebalo zazirati. Ima svoje loše momente i "gubljenja", tako da bi mogli da se nadamo najvećem uspehu na Mastersima.

Bolji iz ovog okršaja će na jačeg iz duela Danila Medvedeva i Džeka Drejpera.

Hamad Međedović Foto: Mutsu Kawamori / AFLO / Profimedia

A, sada na nešto iskusnijeg - ako se Kecmanović pridržava svoje taktike konstantno i tokom čitavog meča, velika je verovatnoća da bi porazio i mnogo bolje rangirane igrače od Brendona Nakašime kojeg je pobedio sa 6:4, 6:4 i prošao prvo kolo Rima.

Nakašima, nekada velika nada, bio je u jednom slobodnom padu skoro dve godine, ali je u ovoj sezoni počeo da daje znake života, da se vraća na veliku scenu gde su mu i predviđali konstantno obitovanje. Ipak, preko Miomira se nije moglo.

Kao što sam rekao, kada Miša ima jasno utvrđen plan, bitno je samo da od njega ne odstupa. To će biti veliki faktor i u narednom meču kojeg igra već danas protiv petog nosioca na turniru, Kaspera Ruda.

Srbin i Norvežanin će na teren nešto posle 15.30 časova, a pobednik će se ukrstiti sa boljim iz meča Džordana Tompsona i Tijaga Monteira.

Miomir Kecmanović Foto: STUDIO FOTOGRAFICO BUZZI SRL / imago sportfotodienst / Profimedia

Duboko posle ponoći, Lajović ne samo da je zadržao Italijane na Foro Italiko, već ih je u dva i po sata neverovatnog trčanja i borbe razočarao izbacivši im aduta, Lorenca Sonega sa 6:3, 6:7(5), 6:3.

Duciju se nikada ne zna. Svima može biti noćna mora, a može i sam sebe da pobedi nabrzaka. E, pa sada je bilo ovo prvo. I ostao je priseban. Da, to je jako bilo potrebno nakon što ga je Sonego zaustavio u proboju drugog seta, vratio brejk i izjednačio nakon taj-brejka.

Dušan Lajović Foto: Tanjug.rs/AP

Čitava gradacija problema je jako psihički teška, jer ste malopre imali sve u svojim rukama, a udarac za udarcem vas je redom gurao iz izgrađene favoritske i autsajdersku poziciju. Ipak, ne. Zaustavlja taj točak Dušan i rešava priču, onako, kako on samo zna na šljaci.

Sonego je bio na svom terenu, pred svojom publikom i nekih 15 mesta bolje rangiran, tako da nije neočekivano da će Lajović napraviti problema i svom narednom protivniku, Sebastijanu Baezu, koji se takođe na ovoj podlozi oseća kao riba u vodi.

U petak ćemo, osim Kecmanovića, videti i prvog aduta Srbije - Novaka Đokovića.

Najbolji igrač sveta igraće protiv srećnog gubitnika, Korentana Mutea iz Francuske, i to u noćnom terminu kada se okuplja italijanska elita na centralnom terenu.

Novak Đoković Foto: Marko Jovanović

Uvek je Novaku značio Rim zbog pripreme za sami Rolan Garos. Poslednja stanica pred veliki ispit. Ovde, možda je očekivao Romana Safiulina, ali je poštenije reći da ga nije ni interesovalo ko bi od njih dvojice mogao na megdan.

Ako sve prođe kako treba, eto njega ponovo na terenu u nedelju protiv pobednika duela Janika Hanfmana, koji je prošle godine došao do četvtrfinala, i Alehandra Tabila iz Čilea.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    10. maj 2024 | 12:49

    Želim vam još mnogo uspeha !

  • Laufer

    10. maj 2024 | 12:42

    Pošto je slab turnir, očekujem bar jednog da dogura do četvrtfinala. Novak ako bude u formi i da se ne muči da dođe do finala, i osvoji Rim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA