Vreme čitanja: oko 3 min.

Ivanišević o pritisku u radu sa Đokovićem i velikim uspesima: "Uvek sam imao dobre tablete"

S. T.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čuveni hrvatski teniser i trener pričao je za švajcarske medije

  • 0
Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Dugo godina su sarađivali Goran Ivanišević i Novak Đoković sa velikim uspehom. Pod kapom hrvatskog stručnjaka i nekadašnjeg tenisera, Nole je uspeo da dođe do ogromnog broja turnira i Grend slemova.

U dugačkom intervjuu za švajcarski "CH Media", Ivanišević se dotakao mnogobrojnih tema, pa i te na koji način je u karijeri uspeo da "pomogne" Federeru.

- Čak i nevoljno. Šalu na stranu, bila je čast i privilegija igrati protiv Rodžera. U Milanu me pobedio u četvrtfinalu. I znate šta se dogodilo nakon toga? Rodžer je osvojio svoj prvi turnir. Zato uvek kažem da sam mu pomogao da konačno pobedi. To mi zvuči bolje. Nakon toga Rodžer je počeo da osvaja svet tenisa.

Federer je vrlo brzo otišao ispod Novaka na svim lestvicama, a Ivanišević je objasnio i zbog čega.

- Prvo se pojavio drugi tip - Rafael Nadal. I svi su mislili da se radi samo o Federeru i Nadalu. A onda se pojavio treći tip koji je postao još bolji od njih. Znate na koga mislim, na gospodina Novaka. Znate, ova trojica su jedan drugome pomogli da postanu bolji igrači i gurali su jedan drugog do krajnjih granica.

Pet dugih godina su Novak i Goran radili zajedno...

- Novak je genije, izvanredna osoba i najbolji igrač u istoriji tenisa. Ali nije bilo lako, mogu vam to reći. Kad se setim svega što se za to vreme dogodilo. Prvo je došla pandemija korone, pa diskvalifikacija na US Openu kada je Novak lopticom udario linijskog sudiju, a zatim deportacija u Australiji. Bilo je puno teških vremena.

Kaže da je ponosan zbog svih uspeha koje je Novak ostvario tokom svoje karijere.

- Novak je to uspeo, a ja sam mu malo pomogao. Jako sam ponosan na to. Bila je velika čast, a ujedno i velika odgovornost biti trener ovog genija. Kada trenirate Novaka Đokovića, sve osim titule je neuspeh. Novak je takođe vrlo zahtevan. Svaki dan mora da se dogodi nešto novo, uvek želi da bude bolji. To je veliki pritisak sa kojim se treba nositi. Sa Novakom imate samo nekoliko sekundi da mu nešto objasnite. Zatim od vas želi da sazna 15 stvari odjednom, ali imate samo tri sekunde za to. To je jako zahtevno – ali i vrlo zadovoljavajuće.

A kako je bilo nositi se sa tolikim pritiskom?

- Uvek sam imao dobre tablete (smeh). Ne, ozbiljno. Svaki dan imate pritisak u ovom poslu. Naviknete se na ove okolnosti. Činjenica da oboje dolazimo sa Balkana i govorimo isti jezik svakako mi je od velike pomoći. Plus, Novak i ja smo slični. Uvek sam bio spreman na njegove moguće reakcije.

Novak je odlučio da zaigra u Ženevi, a to će mu biti priprema za Rolan Garos.

- Svi su u panici, pogotovo jer je u Rimu izgubio u trećem kolu 3:6, 2:6. Ali znate šta? Nije važno. Grend slem turniri su druga priča. Novak će biti spreman za Roland Garos. Prošle godine nije bio dobar na šljaci i nakon toga je ipak pobedio u Parizu. Bude li spreman, osvojiće Roland Garos. Mislim da će biti motivisan.

Zbog čega je Nole ove sezone u blagom padu forme? Ivanišević je dao odgovor.

- Kada osvojiš sve u životu, nije lako ostati motivisan. Njemu su najvažniji Grand Slam turniri. Ima još dve nedelje da pronađe svoj fokus. Novak nije mnogo paničio. Naći će način, kao i uvek. Tada ništa neće moći da ga zaustaviti.

(Telegraf.rs)

Video: Ivana Španović: Nole i ja smo se dogovorili da u Parizu uzmemo to zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA