Najvažnija stvar koju morate da uradite pre započinjanja programa trčanja!

Dolazi proleće i lepše vreme kada će velika većina neaktivnih ljudi poželeti da krene da trči, ali to nije tako jednostavno

  • 0
Trčanje, vežbanje, trening Foto: Shutterstock

Trčanje je jedna od najboljih rekreativnih disciplina koje možete da upražnjavate. Bilo da ste sami ili u paru ili u grupi, možete da trčite uvek i gde god nađete prostora da li na traci u fitnes centru ili napolju. Ipak,  najbolje je u prirodi, još ako je staza kroz šumu, još bolje.

Međutim, pre svega, pre nego započnete bilo koji program trčanja treba da uradite zdravstveni pregled.

Scarlett Johansson Foto: Profimedia/Backgrid USA

Međutim, ne bilo koji pregled kod lekara opšte prakse, već specijalistički pregled.

Svako bi, bar jednom u životu, trebalo da uradi testiranje svojih funkcionalnih sposobnosti, da vidi koliko je njegovo telo izdržljivo i u kakvom se stanju nalazi, a naročito ako želi da počne da trenira, to jest da se bavi bilo kakvim oblikom vežbanja.

Pre svega zbog analize svog zdravstvenog statusa, ali i da proveri koliko su njegovo srce i pluća spremni za napore

Osim onog običnog, takozvanog internističkog, najbolji pregled za rekreativce i sportiste je Test opterećenjem ili ergospirometrijsko testiranje. Traje samo 20 minuta i ne radi se često jednom pre vežbanja i onda kontrola na godinu dana ili više, a može i češće ako želite da vidite efekte treninga.

Ergospirometrijom se meri aerobna sposobnost organizma predstavlja njegovu mogućnost da aerobnim metaboličkim procesima (oni u kojima se koristi kiseonik) stvara energiju za fizički rad.

Na taj način se se dobijaju parametri koji nam omogućavaju procenu funkcionalne sposobnosti kardiovaskularnog sistema i metabolizma. Ergospirometrija je našla primenu u brojnim granama medicine: kardiologiji, sportskoj medicini, pulmologiji, hirurgiji, psihologiji. U svim granama koristi se u svrhu prevencije, terapije i rehabilitacije.

Video: Pre svakog vežbanja ili započinjanja trčanja obavezno uradite ovaj pregled

Šta test opterećenja otkriva:

– prohodnost koronarnih arterija,

– sklonost ka poremećajima srčanog ritma,

– skrivene znakove popuštanja snage srčanog mišića,

– kretanje krvnog pritiska i pulsa u naporu,

– stepen zamora i njegov uzrok.

Specijalista sportske medicine Doc. Dr Tamara Stojmenović ističe da se preko ovog testa mogu odrediti i drugi sportski parametri:

- Takođe, preko maske koju osoba ima na licu, pratimo razmenu gasova i možemo videti kako udiše kiseonik, kako ga troši , kako ga koristi da bi stvorio energiju za rad. Gledamo kako osoba toleriše maksimalni napor u smislu anaerobne fizičke aktivnosti i kako akumulira laktate koji se gomilaju- kaže Dr Stojmenović i dodaje:

- Svako ko se bavi bilo kakvom vrstom fizičke aktivnosti uradi obavezno ovaj test pre započinjanja vežbanja da bi se procenilo da li ima zdravstvenih organičenja za bavljenje vežbanjem i da bi se procenilo kondiciono stanje na osnov čega se posle dozira fizička aktivnost prema njegovom stanju - kaže Dr Tamara.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA