≫ 

Šta je balističko istezanje i da li je bezbedno raditi ga pre trčanja?

Nije poželjno da radimo vežbe ukoliko se pre toga nismo zagrejali, ali i pri zagrevanju bi trebalo voditi računa, inače se možemo ozbiljno povrediti

  • 0
Istezanje Printskrin: Youtube/Redefining Streching

Balističko istezanje je istezanje za zagrevanje, koje podrazumeva brze i nagle pokrete, kako biste poboljšali svoju fleksibilnosti, piše Stylecraze. Koriste ga uglavnom atletičari, za povećavanje mišićne snage i pokretljivosti.

Međutim, da li je to bezbedno za one koji nisu sportisti? Da li je balističko istezanje najbolji način da se zagrejete pre nego što počnete sa trčanjem?

Šta je balističko istezanje?

Balističko istezanje isteže ili forsira deo (ili delove) vašeg telava izvan njegovog uobičajenog opsega kretanja. To se izvodi naglo i upotrebom zamaha kako bi se napravilo hiper ekstendirano istezanje.

Balerine, košarkaši i drugi sportisti preferiraju balističko istezanje kako bi poboljšali fleksibilnost i povećali zamah. Ipak, postoje i neke mane svega ovoga.

Koje su opasnosti balističkog istezanja?

Balističko istezanje može koristiti balerinama i sportistima. Ali, ono može biti opasno po osobu koja samo želi da se zagreje pre vežbanja. Nekoliko studija je pokazalo da balističko istezanje uzrokuje slabljenje kolena i povrede mišića. Dugo ovakvo istezanje može uzrokovati i neravnotežu kvadricepsa.

Studije su pokazale i da je statičko istezanje dosta bolje za povećanje fleksibilnosti kolena, nego balističko. Druga studija je, takođe, dala prednost statičkom istezanju navodeći da ono odlaže početak bolova u mišićima nakon vežbanja, dok sa balističkim to nije slučaj.

To je verovatno iz razloga što se mišićni senzori povlače kada se mišići istegnu izvan svog uobičajenog opsega. Senzori to čine kako bi sprečili povredu mišića usled prevelike napetosti.

Balističko istezanje je opasno za ljude koji nisu sportisti. Može uzrokovati povrede, slabljenje mišića, grčenje mišića i pucanje tetiva. Umesto ovoga, možete raditi statičko istezanje kako biste zagrejali svoje mišiće pre vežbanja.

Razlike između balističkog i statičkog istezanja

Balističko istezanje je dinamično istezanje i uključuje nagle pokrete skakanja. Dosta rasteže ciljani mišić i može izazvati ozbiljne povrede. Iz tog razloga nije preporučljivo ljudima koji nisu sportisti.

Statičko istezanje ne uključuje pokrete skakanja ili trzaje. Takođe ne nameće mišićima kretanje iznad svojih uobičajenih granica. Pomaže u istezanju mišića i poboljšava njihovu fleksibilnost na određeno vreme.

Alternativni, sigurni načini za zagrevanje

Postoje određena istezanja koja možete uraditi pre nego što počnete sa vežbanjem:

  • Okretanje ruku u krug
  • Naginjanje vrata
  • Okretanje vrata
  • Okretanje ramena
  • Kruženje bokovima
  • Dodirivanje nožnih prstiju
  • "Pas okrenut nadole" poza
  • Istezanje listova
  • Joga istezanje

Ko može raditi balističko istezanje?

Možete raditi ovo istezanje  u sledećim slučajevima:

  • Ako vam je to odobrio lekar ili trener
  • Ako ste sportista
  • Ako igrate balet

Zaključak

Veoma je važno zagrejati se i istegnuti se pre vežbanja. To pomaže mišićima da se pripreme za naporne vežbe i smanjuje rizik od povreda i bolova u mišićima. Napori poput balističkog istezanja nisu za prosečnu osobu. Pomeranje vaših udova i stomaka izvan njihovog normalnog raspona je rizično i može uzrokovati slabljenje mišića. Pokušajte statičko istezanje, lagan džoging ili “džamping džek” skokove umesto balističkog istezanja.

B.K.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA