OTKRIVAMO Šta su to nebeski trkači i kako izgleda trka na 2.000 metara nadmorske visine

Stara planina 5. juna ugostiće oko 520 "nebeskih trkača" iz čak 22 zemlje sveta spremnih da se suoče sa divljom prirodom i dostignu neke od njenih najviših vrhova, poput Babinog zuba i Midžora

  • 0
Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Za mnoge od njih ni 2.000 metara nadmorske visine neće biti prepreka da pokažu pravi sportski duh, ali i da se dobro zabave. Nebeska trka, kako njeni ljubitelji vole da je zovu, biće podeljena na tri staze, a sve to u sklopu veličanstvene prirode koju poseduje najveća planina u jugoistočnoj Srbiji.

Nakon godinu dana pauze, trkači se vraćaju dugo iščekivanom događaju u okviru "Skajraning" lige Srbije koji je ovog puta podržan od strane adidasa i Intersporta. Nebeska trka, specifična je disciplina planinskog trčanja do 2.000 metara nadmorske visine, gde uspon ne prelazi 30 odsto.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

- U okviru Skajraninga postoje tri trke koje su prilagođene spremnosti trkača. Deonica na 13km idealna je za one koji žele da osete neverovatan izazov ili da možda po prvi put vide Babin zub, jedan od najlepših krajolika Stare planine. Sledeća po težini je trka na 34km koja je tehnički najzahtevnija staza. Tu je neophodan sav fokus jer vas očekuje oštar limit. Za kraj, preko najdužeg grebena Srbije ultraše na 64km čeka pravi izazov i najlepši vidikovci. Ova staza je za one fizički najspremnije. Koncept trke biće prilagođen epidemiološkim merama, a sa starta će se kretati u grupama, uz obavezno nošenje maske - kaže Marko Nikolić iz organizacije Skyrunning Serbia.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Za svaku od ovih kilometraža potrebna je motivacija, kao i duga i kontinuirana priprema, ali ne treba zanemariti i opremu koja može da bude ključan faktor za uspeh. Svaka pojedinačna staza ima zaseban spisak stvari koje će trkačima biti potrebne, ali jedna od glavnih mora biti udobna, izdržljiva i funkcionalna patika za različite vrste podloga. Patike adidas Terrex Agravic Flow namenjene su upravo planinskim terenima. Đon je izrađen od Boost pene, a gazeći deo gumenog đona napravljen od Continental gume koja je savršena za trčanje po različitim terenima. Pored ove patike, vrlo popularan je i model adidas Terrex Two Flow izrađen od materijala koji može da izdrži najzahtevnije uslove.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Nebesko trčanje nije isto što i atletika ili ulični maraton. To je mnogo više od samog trčanja. Reč je o iskustvu u kom je samo nebo granica. Skajraning kao sportska disciplina danas broji više od 200 trka širom sveta sa oko 30.000 učesnika iz 54 zemlje.

Kao sponzori događaja, adidas i Intersport obezbedili su poklone za prva tri mesta u sve tri trke, dok uz svaku startninu učesnici u trci dobijaju poklon vaučer od 30 odsto popusta za kupovinu adidas Terrex artikala.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Pripremu za trku počnite već danas i posetite online Intersport shop i osigurajte sebi jedan od adidas Terrex modela za neviđeno iskustvo!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA