Svetski format skajraninga na Prokletijama

Nacionalni park Prokletije je u subotu 14. avgusta 2021. godine na teritoriji opštine Gusinje ugostio blizu 300 takmičara iz 18 zemalja (i to pod kovid‑uslovima putovanja)

  • 1
Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Ta informacija govori da će ova manifestacija ubrzo postati najveći autdor‑događaj Crne Gore. Trka koja se spremala dve godine. Pandemija je pomerila premijerno izdanje, ali je omogućila organizatorima da pripreme teren i logistiku za najlepšu i najatraktivniju stazu Balkana. U organizaciji Skyrunning asocijacije Serbia & Montenegro i Turističke organizacije Gusinje uspešno je realizovana prva sertifikovana staza za svetski kup u skajraningu. Staze dužine 30 i 50 km sa puno vertikalnog uspona i spusta dočekale su nebeske trkače i pokazale im najlepše vrhove divljih i neistraženih Prokletija iznad 2.000 m n.v.

Na 50 km trkači su pokazali veliki takmičarski duh i upornost. Ova staza je ozbiljna sa puno tehničkih deonica, ukupan uspon je iznosio neverovatnih 4.400 m, svrstavajući je u svetsku porodicu nebeskog trčanja. Divlja, nepristupačna, sa mnoštvom vidikovaca ostavlja jak utisak na svakog takmičara. Dolazak takmičara iz zapadne Evrope pokazuje da kvalitetni trkači prepoznaju potencijale za aktivan turizam, trejl i skajraning u Crnoj Gori. Najbrži na ovoj stazi bio je Danijel Krstulović Opara iz Hrvatske sa vremenom 8 sati i 19 minuta. Iza njega Dušan Bazić sa Kopaonika sa sat vremena zaostatka i Džeremi Lang (Jeremy Lang) iz Velike Britanije koji je stazu prošao za 9 sati i 48 minuta. Treba napomenuti da je trkač iz Francuske Timote Debiki (Timothée Debicki) stigao drugi na cilj, ali je diskvalifikovan zbog nedostatka obavezne opreme. Najbrža u ženskoj konkurenciji bila je Miluša Bošković iz Kotora sa vremenom od 10 sati i 8 minuta. Drugo mesto zauzela je Zrinka Deur Šarić iz Splita sa vremenom 10 sati i 52 minuta, dok treće mesto dele Nela Lazarević i Marija Kostić koje su kroz ciljnu kapiju prošle za 12 sati i 50 minuta od starta.

Na trci od 30 km prvi se na cilju u Gusinju pojavio Pavle Varinac iz Beograda sa vremenom 4 sata i 10 minuta. Drugoplasirani je bio Srđan Mate sa 14 minuta zaostatka, dok je trećeplasirani Željko Radović zabeležio vreme 4 sata i 29 minuta. Najbolje rezultate u ženskoj konkurenciji zabeležila je Tatjana Jovanović sa vremenom 5 sati i 35 min. Drugo mesto zauzela je Estel Vensan (Estelle Vincent) iz Francuske sa vremenom 5 sati i 54 min, dok je trećeplasiranoj Lidiji Radulović bilo potrebno 6 sati da stigne do cilja.

Organizator se posebno zahvaljuje opštini i Turističkoj organizaciji Gusinje, što su prepoznali potencijal i odlučili da na najbolji način iskoristi svoje prirodne kapacitete. Uz takmičare, Gusinje je posetio i velik broj porodica koje su pratile svoje najbliže i bodrile ih da savladaju nimalo lak teren Prokletija. Asocijacija se takođe iskreno zahvaljuje Red Bull-u, kompaniji Zlatiborac, brendu Woolona & Merino World, kao i svim volonterima i GSS-u Crne Gore na profesinalnom pristupu i odličnoj saradnji.

Sledeće izdanje će se održati sredinom avgusta naredne godine, obećavamo u većem broju i sa elitnim trkačima iz celog sveta. Trka koja se ne propušta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA