Vreme čitanja: oko 4 min.

Ko je milijarder u loži Đokovića na US Openu? Godinama mu pomaže u Njujorku i imaju posebnu vezu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Upravo je Julingov trening centar Novakovo uporište godinama unazad tokom poslednjeg Grend slema u sezoni

  • 0
Gordon Uehling, Novak Đoković Printskrin: Facebook/Gordon Uehling, Foto: Aaron Doster / Getty images / Profimedia

Novak Đoković se nakon par godina pauze vratio u Njujork i sa ukidanjem mera obavezne vakcinacije ponovo zaigrao na US Openu.

U prva dva kola eliminisao Aleksandra Milera i Bernabea Zapatu Miraljesa, a u noći između petka i subote po našem vremenu očekuje ga mali srpski derbi protiv Lasla Đerea.

Pripremu za taj duel Nole je između ostalog odradio i sinom svog dugogodišnjeg prijatelja Gordona Julinga, što je i naš dopisnik iz Njujorka u četvrtak uvideo. Ko je zapravo čovek koji već godinama sarađuje sa najboljim teniserom ikada?

Gordon Juling je sin pokojnog milijardera Roberta Boba Zelnera. On i njegova supruga Viktorija svojevremno su u oblasti Alpin kod Nju Džersija sagradili ogromno šumovito imanje vredno 40 miliona dolara sa veštačkim jezerom, brojnim skupocenim građevinama, vidicima i još mnogo sadržaja. Kako je imao ljubav prema tenisu to je preneo i na svog naslednika.

Juling je jedan od objekata predviđen za teniski trening sa specijalnom tehnologijom koja prikuplja podatke o igraču, njegovom telu, igri i umu kako bi se maksimalno poboljšao njegov učinak. Upravo na tom imanju Đoković dugi niz godina boravi tokom poslednjeg Grend slema u godini. Redovno iznajmljuje kuću i korisiti pomenute terene kako bi se što bolje pripremio.

Novak Đoković Zapata Miraljes Foto: Tanjug/AP

Kako je on došao na ideju da sagradi ovakav trening kompleks? Odgovor je jednostavan. Bavio se tenisom krajem prošlogi početkom ovog veka. Tokom 2001. godine dostigao je za sebe rekordno 925. mesto na ATP listi. Prema sopstvenim rečima ono što je najviše "sačuvao" iz igračkih dana jeste radoznalost o razvitku samih tenisera i kako se taj proces odvija.

Ono što je njemu pre svega zapalo za oko jeste tehnološka zaostalost tenisa u odnosu na druge, u Americi, jako popularne sportove poput bejzbola ili američkog fudbala. Do njegovog naučnog proboja uglavnom se sve svodilo na materijale od kojih su izrađeni reketi ili tereni. Prema sopstvenim rečima individualni trening ne može da zameni ništa kada je u pitanju teniser i njegov napredak, međutim tehnologija je nešto što može da uvidi nešto što trener ne može.

- Podaci koje tehnologija prikupi će biti dokaz treneru kako bi igraču pokazao šta može da promeni i uradi na ovaj ili onaj način. Deca koja odrastaju uz nju će to zahtevati i ona će biti dokaz nečijeg napretka tokom vremena - reći su Gordona Julinga.

U svom kompleksu Juling poseduje terene zelene gline, na tvrdoj podlozi, od crvene šljake identične kao na Rolan Garosu i savršene travnate podloge. Teren koji se koristi za analizu samog igrača nalazi se u zatvorenom i sadrži kamere i softver koji je razvila kompanija PlejSajt, ista ona koja je razvila i napredni sistem za simulaciju letova za izraelsko vazduhoplovstvo.

Na tom terenu beleži se svaki udarac, potez i pokret igrača. U realnom vremenu i sa zvučnim signalom može upozoriti igrača da li je loptica pala u onu zonu u koju je unapred predviđeno da treba, beleži se brzina, način okretanja loptice, pređena udaljenost, potrošene kalorije, i sve to je dostupno na ekranu osetljivom na dodir. Sve to pomaže igračima i trenerima da uvide na koji način mogu da poboljšaju određeni aspekt igre.

Novak Đoković Zapata Miraljes Foto: Tanjug/AP

Poslednjih godina Teniski savez SAD instalira ovu tehnologiju u kampovima širom zemlja, a ona postoji i na terenu za obuku u "Flešing Medousu" u okviru kompleksa na kom se održava US Open.

Sam Gordon Juling nije mnogo govorio o svom odnosu sa Novakom Đokovićem iako je jasno da su njih dvojica prijatelji i da postoji saradnja između njih dvojice. Recimo samo da je upravo on jazaslužniji za koncept hiperbarične komore koji koristi srpski teniser kako bi opustio mišiće i poboljšao sposobnost tela da apsorbuje kiseonik.

Juling već nekoliko godina pokušava i da pokrene ozbiljnu tenisku akademiju po ugledu na neke daleko ozbiljnije koje već postoje, posebno na Floridi. Za sada se u vezu sa njim pored Novaka nije dovodilo mnogo igrača, ali treba pomenuti Kristinu Mekhejl, svojevremeno 24. teniserku sveta i šampionku turnira u Tokiju 2016. godine, kao i hrvatsko-malteški teniser Matija Pecotić. Tu su bila i imena poput Vinsa Spadee, Dmitrija Tursunova i Luis Floresa.

Gordon Juling i njegov sin su viđeni tokom prva dva meča u Novakovoj svečanoj loži, pa je jasno da postoji jaka veza između njih i da je je upravo on jedan od ljudi koji ima deo zasluga u onome što Đoković radi već godinama unazad.

(Telegraf.rs)

Video: Otac iz Bolivije, majka iz Srbije, a on Amerikanac: Došao u Njujork da gleda Đokovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA