Kako je ađutant Titu priklještio ruku (VIDEO)

Incident se dogodio tokom posete Švedskoj 1976. godine, a šta je sa ovim ađutantom bilo kasnije - nije poznato

  • 8

Tokom zvanične posete Josipa Broza Tita Švedskoj 1976, desio se jedan nesvakidašnji incident, koji je ostao zabeležen okom kamere. Naime, dok je Tito izlazio iz automobila, njegov ađutant je izašao sa suvozačevog sedišta i zalupio vrata. Tom prilikom je Titu priklještio prste ruku, na šta je ovaj viknuo, a ađutant je brzo otvorio vrata i oslobodio prste maršala.

Tito je ađutanta nekoliko sekundi prekorno gledao, a zatim mirno nastavio ka domaćinima, premijeru Švedske Ulofu Palmeu i njegovoj supruzi. Na snimku se vidi kako se oni smeju, dok ađutant nemo i zbunjeno posmatra scenu.

Kasnije tokom zvaničnog susreta, Tito je svojim domaćinima još jednom pokazao šta mu se desilo tokom izlaska iz automobila.

Inače, Titova poseta Švedskoj 1976. je bila od izuzetne važnosti, posle terorističkih napada na jugoslovensku ambasadu i ekspanzije rada ustaške emigracije.

Broz i Palme razgovarali su o Helsinškim aktima, Titovoj poseti Latinskoj Americi, situaciji u Angoli, dešavanjima na Bliskom istoku i u Pokretu nesvrstanih.

Govoreći o prijateljstvu koje prožima posetu, Palme je u jednom trenutku rekao:

- Sad sam upravo saznao da reprezentacije Jugoslavije i Švedske igraju u Pragu utakmicu za titulu prvaka Evrope u stonom tenisu. S obzirom na ovo naše uzajamno razumevanje, na bliskost i srdačnost koja karakteriše naše odnose, možda bi najbolje bilo da rezultat bude nerešen.

Jugoslavija je ipak to veče pobedila sa 5:2.

(Telegraf.rs / Izvor: Novi magazin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nisam komunista

    29. septembar 2013 | 21:12

    Verujem da je završio na golom otoku... A gurnuo je vrata pre nego što se dotični doživotni predsednik uhvatio za stub...

  • zullu

    29. septembar 2013 | 21:06

    Drug je voleo Švedjanke u internatu...

  • Sinisa Grgic

    29. septembar 2013 | 21:52

    Lik je Nikola Ljubičić,kasnije,osamdesetih,ministar odbrane SFRJ,..i general armije,najviši čin u JNA,sem Maršala,..a samo je jedan imao tu titulu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA