Podignut spomenik caru Dušanu u Skoplju! (FOTO)

Stefan Dušan je krunisan u cara 16. aprila 1346. godine u tvrđavi Kale, u Skoplju, gradu koji je bio prestonica velikog carstva. Na mostu iznad Vardara podignut je spomenik i Kraljeviću Marku

  • 19

Spomenik caru Dušanu ugledao je svetlost dana u glavnom gradu Makedonije. Posle spomenika Aleksandru Makedonskom i Skenderbegu, Srbija je dobila svog predstavnika u gradu na Vardaru.

Naime, Stefan Dušan je krunisan u cara 16. aprila 1346. godine u tvrđavi Kale, u Skoplju.

Nakon godina smanjivanja broja srpskog življa, oni sada jedva čine između dva i pet odsto stanovništva Skoplja. Albanski ustanak 2001. godine doveo je do ustavnih promena i uspostavljanja dvonacionalne vlasti u Skoplju, makedonske i albanske. Za malobrojne srpske partije nije bilo mesta.

Demokratska partija Srba u Makedoniji (DPSM) na čelu sa Ivanom Stoilkovićem počela je da se zauzima za svoja prava i načinila je značajni pomak za borbu manjina u prestonici Makedonije.

- Posle punih šest vekova i car Dušan nam se vraća u Skoplje, na Mostu civilizacije. U njegovo vreme Skoplje je bio prestonica jednog velikog carstva, svoju mudru vladavinu utemeljio je Zakonikom prozvanim Dušanov, koji se i danas izučava u istoriji svetskih pravnih nauka kao izuzetan - izjavio je Ivan Stoilković, predsednik DPSM na zasedanju petog kongresa ove partije.

Na mostu iznad Vardara postavljan je spomenik i Kraljeviću Marku, pored cara Dušana, na samom ulazu zgrade Vrhovnog suda i Arheološkog muzeja Makedonije.

Most ima oko 30 spomenika poznatih ljudi koji su živeli i radili na teritoriji Makedonije. Srpska livnica "Jeremić" uradila je sve statue koje su na ovom mostu i na još nekoliko u projektu "Skopje 2014".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA