Vreme čitanja: oko 4 min.

Novak o Ivaniševićevoj tituli Vimbldona: Kad je osvoji neko tvoj, pomisliš da možeš i ti

Vreme čitanja: oko 4 min.

Uspeh je drugačiji kada ga postigne neko ko vam je blizak, poručuje prvi reket sveta

  • 8
Britain Wimbledon Tennis Kirsty Wigglesworth

A kao bliskog je Novak Đoković tokom odrastanja doživljavao Gorana Ivaniševića, čoveka koga je pre dva dana i zvanično priključio svom timu.

Na pres konferenciji posle pobede u prvom kolu Vimbldona nad Filipom Kolšrajberom, otkrio je kada su njih dvojica stupili u kontakt, kao i zbog čega je dobro što je Ivanišević za sada tu.

- Ovo se relativno brzo dogodilo mada sam ja pričao sa Marijanom neko vreme na tu temu da se priključi neki bivši šampion i legenda našeg sporta i neko ko je bio u mojim patikama, neko osveženje. Sa generalnim konceptom i idejom se Marijan složio. Nismo pričali o imenima, ali sam imao Gorana u top 2, 3 tenisera kad sam razmišljao. Razgovarali smo nakon Rolan Garosa pred dolazak ovde, Marijan je bio saglasan, svideo mu se mentalitet i dolazak sa istog područja. Sve to ide naruku, lepo smo se slagali poslednjih sedam, osam godina koliko smo se sretali. Lepo je imati ga sa moje strane mreže i malo je bilo potrebno da se razumemo i povežemo na terenu. Dosta smo razgovarali preko telefona i tu je već postojala usmena priprema. On je neko ko je trenirao moje rivale i samim tim je studirao moju igru dosta dobro. Zato je interesantno čuti koji su to elementi igre koje mogu da unapredim - objasnio je Đoković.

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Otkrio je i šta je bila tema razgovora sa bivšim hrvatskim teniserom i osvajačem Vimbldona iz 2001. godine. Plan je između ostalog i da se Marijan Vajda rastereti, ukoliko se Ivanišević i Novak usklade.

- Pričali smo o raznim segmentima igre. Njegov servis je bio jedan od najboljih na svetu, mislimo da ja tu mogu da napredujem. Pričali smo o nekim tehničkim detaljima koje ne bih da otkrivam javnosti, o kretnji, pozicioniranju na terenu, da ne ulazim u to. A što se tiče Marijana... pre nego što je krenula sezona dogovorio sam se sa njim da će pokrivati određene turnire i deo sezone. One koje on nije trebao da radi, trebalo je da radi Marko. Videćemo sad sa Goranom da li je to iskustvu i meni i njemu prijalo, da li možemo da se uskladimo, uklopimo. On će dolaziti možda na neke turnire koje budemo odredili sa Marjanom - rekao je srpski as.

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Servis koji Novak spominje više nije toliko moćno oružje kakvo je nekad bilo na travnatim terenima Ol Ingland klaba jer se podloga usporila, a promenile su se i loptice. Razlika je velika u odnosu na proteklu deceniju i godine pre toga.

- Obično prvih nekoliko dana je dosta klizavo i verovatno je podloga malo brža zbog toga što se nije igralo na njoj. Ne osećam neku značajnu razliku. Definitivno je sporije u poslednjih pet, šest, sedam godina, nego što je bilo u prvih pet, šest, sedam godina moje karijere. Baš sam juče pričao sa Goranom o tome i on mi je rekao da je velika razlika u odnosu na ono kada je on igrao i da je tada podloga bila kao led. I loptice su bile brže i za servere je to bila velika prednost. I da je niže odskakala loptica. Plus loptice koje deluju da su malo čupavije, sporije i veće nego pre 10, 15 godina. Ali u odnosu na lani ne osećam neku razliku - rekao je Đoković.

Upitan da li se seća gde je bio kada je Ivanišević osvajao Vimbldon pre skoro 20 godina, Novak kaže da je baš u tom trenutku bio u hrvatskom Umagu i da je taj finalni meč sa Patrikom Rafterom gledala cela Hrvatska. On je taj uspeh Ivaniševića takođe doživeo kao svoj.

- Uzbudljivo finale, peti set i Goranove duple greške na meč lopte i na kraju asovi i hrabrost. Imajući u vidu šta je preživeo sve do tada taj trofej je njemu najdraži, a meni jedan od dražih u detinjstvu. Ugledao sam se na njega kao predstavnika našeg regiona i velikog šampiona. To je bio i njegov san, ali i svih nas. Ja sam sanjao da igram Vimbldonu i pobedim, a kada je osvojio jedan od naših, osećaš da i ti možeš - objasnio je Đoković.

Filip Krajinović ima lepu priliku za prvi plasman u 2. Kolo Vimbldona, pošto mu je danas (14.35) rival u Londonu Nemac Dominik Kepfer, trenutno 130. igrač sveta. Kvota na Srbina je 1,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Kepfer - Krajinović.

Laslo Đere juri prvu pobedu u karijeri u glavnom žrebu Vimbldona, a danas od 16.35 pokušaće da je ostvari protiv Italijana Gvida Andreocija, 80. igrača sveta. Kvota na trijumf srpskog tenisera je 1,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Đere - Andreoci.

VIDEO - Paklen trening Đokovića i Krajinovića pred Vimbldon

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA