≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Uzmi, Nole, petu titulu: Šta Đoković mora da ostvari protiv Federera da pobedi na Vimbldonu?

Vreme čitanja: oko 7 min.

Srpski as je od sada u poslednjih 10 mečeva čak 8 puta pobedio Švajcarca

  • 36

Federer je u finalu! Fino, sve čestitke ali, da činjenica nije da švajcarski as i osmostruki osvajač Vimbldona ne igra protiv aktuelnog svetskog igrača broj 1, koji je, usput, osvajao ovaj turnir 4 puta od svojih dosadašnjih 15 grend slemova i brani prošle godine osvojeni trofej upravo ovde, lako bi se dalo poverovati po naslovima u anglo-američkoj štampi da je njegov protivnik u finalu neki totalni teniski anonimus, koga tek uzgred treba spomenuti kao drugog učesnika najavljenog meča (15.00 RTS, Sport klub 2)

Sinergija sentimenta britanskog javnog mnjenja i štampe dugo nije bila ovako ekstremna – gde se bukvalno u svim važnijim publikacijama finale Vimbldona najavljuje kroz apostrofiranje Federera  i usputno spominjanje Novaka Đokovića.

Iako je cilj ovog teksta da predstavimo nekoliko imperativa koje će Novak imati pred sobom kako bi osvojio svoj 16 Grend Slem i primakao se na 4 od svog današnjeg protivnika neka ovo bude prvi:

IZBORITI SE SA PRITISKOM KOJI ĆE U BORILIŠLE UNETI PUBLIKA SKORO U POTPUNOSTI OPREDELJENA ZA FEDERERA

Videli smo da, ni protiv neuporedivo benignijeg protivnika kao što je Bautista Agut, Novak nema dobar „vajb“ sa delom publike koja, po starom dobrom lokalnom shvatanju njenog učešća u meču – treba kao stvar principa da podrži igrača koji nije favorit u nekom meču. Iako sutrašnji meč nema izrazitog favorita na terenu, dobro je poznato ko uživa takav status na tribinama, a kad je Rodžer u pitanju, to je odnos koji se može porediti sa idolopoklonstvom. Novaka će britanska publika poštovati, diviti se i nagraditi aplauzom njegove izvrsne poene, ali on neće biti „njihov“, čak ni kada biranim rečima, sa trofejem u rukama, govori kolio mu osvojeni Vimbldonski trofej znači.

Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

Uz svo poštovanje diplomatičnosti takvog momenta, obostrano je poznato da stvari stoje drugačije a da, u slučaju švajčarčeve pobede, poprimaju obrise „Bitlmanije“! I, zato, prva stvar koju Novak Đoković mora da uradi, mnogo pre nego što meč počne, je da sebe pripremi da bude staložen, miran, fokusiran i imun na faktor publike – koja će sigurno biti na strani njegovog protivnika.

Važnost ovog meča i nagrade koju nosi je izuzetna, možda i karijerna, u slučaju da Federer bude taj koji će na kraju podići Grend Slem trofej po dvadeset prvi put. Da bi bio najbolji svih vremena, Novak bi u tom slučaju morao da, ako to bude Federerov poslednji, još sedam puta dođe do pobedničkog postolja na najvažnijim turnirima ATP kalendara.

Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

To svakako nije nemoguće, ali čak ni najveći Novakov poklonik ne bi mogao da se „zakune“ da će to toga i doći, neke 2022, realno. „Težina“ tih konotacija meča verovatno je uticala na to da je Novak bio neuobičajeno nervozan na jučerašnjem treningu, još ako se uzme u obzir mogućnost da je visok nivo Rodžerove igre protiv Rafe popalio „crvene lampice“ u timu Đoković.

Ipak, mečeva između ove dvojice mega-asova koji su se odvijali i u drugim važnim momentima u njihovim karijerama je već bilo, i treba se podsetiti da je u poslednjih 10 mečeva Novak pobedio u 8, od čega su dve ostvarene upravo na Vimbldonu 2014 i 2015, i da u ukupnom „skoru“ vodi sa 25 pobeda naspram 22 svog protivnika. Bez obzira kako su odigrali polufinala i kakav su utisak ostavili, Novak zna, ume i mora da ubaci „u osmu brzinu“ od samog početka  kao što se, uostalom, desilo epske 2016 u Melburnu – kada je otvorio meč sa 6-1 i 6-2 u prva dva seta, pa nek’ se onda pitaju I Federer I publika…

Novak Đoković i Rodžer Federer, finele Vimbldon 2015 Foto: AP/Tanjug

Federer je pokazao teniskom svetu protiv Nadala kakav je on “velemajstor” na travi, i koliko je ubedljivo i efikasno u stanju da, čak i protiv igrača čije loptice imaju potisak neutronske bombe, nađe načina da “izmiksuje” igru, neutrališe oštricu protivnikovog napada, uđe u teren I vinerom iz udarca ili voleja ostvari plan totalne dominacije dinamike i sadržaja teniske igre.

 UĆI U MEČ SA VELIKIM SAMOPOUZDANJEM

Novak će morati da, od samog starta, bude brži I bolji u tom stilu igre od njegovog rodonačelnika, preuzme inicijativu I na svom servisu – i na riternu. Naravno, ta dva udarca će biti od ključne važnosti za pobedu danas, gde će obojica morati da se potrude da budu skoro jednako dobri u onom u kome je protivnik prepoznat kao bolji Novak na servisu, Federer na riternu.

Opet, prizovimo statistiku u (psihološku) pomoć, iako je Nadal odigrao sjajan Vimbldon, Federer je u prethodnih sedam susreta izgubio od svog velikog rivala samo jednom (jun 2019, Rolan Garos) i nošen takvim nizom uspeha ušao u meč sa apsolutnim samopouzdanjem. To isto bi trebao da oseti I nađe načina da primeni i naš as.

Više puta je sada i pre Vimbldona ponovljeno od strane mnogih igrača, pa i samog Novaka, da je Federer “gospodar” brze igre, da nametanjem visokog tempa u poenima i između njih naprosto “otme” dah i meč od svog takmaca, i da je njegova agresivnost – praćena ubitačnom igrom iz polja i na mreži, jedna od najboljih teniskih “shema” za pobedu koju istorija ovog sporta poznaje.

RITERN, DOBRO PLASIRANI UDARCI I ŠETNJA FEDERERA PO TERENU

Kako se suprotstaviti tome? Sjajnim, dubokim riternima, dubokim, snažnim i dobro plasiranim drugim udarcem, što ranijim “ulaskom u teren” i miksovanjem igre do brzog i efikasnog osvajanja poena vinerom. To je Novak radio Rodžeru spomenute 2016 u Melburnu, i ovog januara Rafi na istom mestu.

Novak Đoković, Vimbldon Foto: AP/Tanjug

Federer je pre nekoliko godina znatno popravio svoj bekhend, i time produžio svoj teniski vek i konkurentnost,što mu je i donelo poslednje 3 Grend Slem titule, van svih očekivanja. Novakov bekhend jeste, po sopstvenom priznanju, bolji udarac , ali će u današnjem meču upravo forhend biti odlučujući, tačnije, koji će biti razmer grešaka i uspešnosti iz udarca koji može da uzdigne, ali i uništi igrača. Jasno, “okomiće” se Novak svojim bekhendom na Rodžerov bekhend, i možda postići i jedan broj vinera paralelama ili iznuditi greške protivnika diagonalama, ali će forhend veoma često biti taj koji će konačno morati da donese poen našem asu.

Konačno, peta i veoma važna strateška dimenzija igre, koliko će Novak uspeti da “raširi” Rodžera po terenu, da mu pokaže koliKo je teren zapravo veliki raznovrsnim udarcima pod različitim uglovima, a da pritom bude spreman da “kao Singerica preštepa teren” trčanjem pomoću kojeg bi mogao da bude što bolje postavljen i za dalji napad, ali i odbranu i kontra-udarac na Rodžerovu takođe sjajnu defanzivu (i mačkoliko kretanje).

I Novak i Rodžer su pobeđivali u međusobnim mečevima osvajanjem većine poena kroz kraće razmene, i zbog toga će ovaj kvalitet biti od izuzetnog značaja u pripremi za udarac kojim će se osvajati poen. Naravno, biće danas i dugih poena, strateškog nadmudrivanja i “slajsovanja”, na čemu je Novak dosta radio na jučerašnjem treningu kao fakturu odvraćanja Federera od napada i potiskivanja na osnovnu liniju.

OČEKUJE SE DOMINACIJA U KRAĆIM RAZMENAMA

I da uvodni deo meča eventualno obeleži neka vrsta opreznog “opipavanja” kroz igru sa osnovne linije, ko god bude izgubio prvi set će morati da zaigra ofanzivnije, a samim time će i protivnik biti izazvan da to ne dozvoli, sopstvenom inicijativom. Čim se budu ustalili na servisu, obojica igrača će uvoditi sve agresivnije elemente u svoju igru, ulaziti više u teren i nastojati da “muče” protivnika više nego što će on to uspeti njemu da uradi. I zato se očekuje da će dominacija u kraćim razmenama biti važna naznaka za to ko će biti konačni pobednik, a tu je “otvaranje terena” izuzetno bitan preduslov.

Bez obzira na to ko za koga bude navijao, ceo sportski svet će danas slaviti održavanje ovog fantastičnog meča, još jednog u sagi teniskog rivaliteta koji odavno prevazilazi takmičarske konotacije. Veliki kreatori još jednog remek-dela belog sporta imaju sve potrebne motive da današnjem meču podare vanvremenske vrednosti, a borbenošću, strašću, umećem i lucidnošću uvedu kao aktere na travnatu površinu Centralnog terena na Vimbldonu sve nas – kojima je prošla noć bila preduga za čekanje ovog epohalnog događaja za tenis!

I, još jednom, ne sekirajte se zbog publike na Vimbldonu; iako će velika većina glasno biti za Rodžera, na kraju će, sigurno, ako bude bolji – velikim aplauzom nagraditi Novaka. I zato, ponavljajte u sebi šta god će I vas činiti spokojnijim, 25-22, 8 od poslednjih deset, tri od poslednja četiri Grend Slema ili najjasnije – Nole, imaš ga!

( Specijalni izveštač Telegrafa sa Vimbldona, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђеко

    14. jul 2019 | 09:35

    Ајде Ноле српски сине уздигни се до висине Дух и снага нек те тера да победиш Федерера. Недеља је данас света победи га у три сета. Победи га у три сета и остани првак света. Да титулу ми славимо и стобом се поносимо. И Д Е М О .....

  • Nikodin

    14. jul 2019 | 09:28

    Pobedi za inat odvratnim englezima agresorima na tvoju zemlju.

  • Radmila

    14. jul 2019 | 09:06

    Bice to gladijatorska borba sam protiv svih ostalih u areni al nas nole ce ipak oobediti srecno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA