≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Đoković je šampion Vimbldona! Novak spasio 2 meč lopte protiv Federera u istorijskom 5. setu!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Meč je trajao pet sati...

Novak Đoković Foto. AP/Tanjug

Najbolji svetski teniser Novak Đoković odbranio je titulu na Vimbldonu, pošto je u neverovatnom finalu savladao Švajcarca Rodžera Federera rezultatom 3:2 - 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12!

Nole je tako osvojio svoj peti pehar na londosnkoj travi, ujedno je treći put iz isto toliko puta pobedio Rodžera u finalu Vimbldona. Podsetimo, Srbin je i 2014. i 2015. bio bolji od čoveka protiv kog u međusobnim duelima vodi sa 26:22. Zanimljivo, ovo finale je njihov prvi međusobni meč koji je rešen na razliku u 5. setu. Otuda će ovaj njihov meč nositi prefiks ''istorijski.''

Đoković je na ovaj način prišao Federeru na samo četiri gren slema zaostatka (20:16), dok je Rafael Nadal na drugom mestu sa 18. Nema sumnje da u narednim sezonama sledi velika borba i za taj tron, pogotovo što Švajcarac ima punih 37 godina.

Ta razlika u godinama na kraju nije presudila u finalu, iako je Federer znatno pao. Tačnije, u poslednjem setu je pravio veći broj grešaka nego inače. Ujedno ga i servis nije služio kao u prethodna četiti. Ali Švajcarcu treba odati priznanje za sve što je uradio. Bio je na pragu pobede, uzeo je brejk i imao dve meč lopte, ali smo potom videli najboljeg Đokovića koji se vratio sa ivice ambisa, preokrenuo na 9:8 i na kraju dobio ovaj meč koji je najduže muško finale u istoriji Vimbldona.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

I to posle taj-brejka u petom setu - 13:12! Podsetimo, prošle godine je ustanovljeno pravilo da se u finalu Vimbldona može igrati samo 25 gemova. U slučaju da ne vidimo ''dva razlike'', finale se mora završiti u tom pomenutom 25. gemu.

Đoković je prvi igrač posle 70 i kusur godina da je uspeo da spasi meč lopte (u ovom slučaju dve), a da na kraju trijumfuje. Za to mu je trebalo pet sati i dva minuta borbe protiv najtrofejnijeg, ali protiv publike na Vimbldonu koja je otvoreno navijala za Švajcarca.

Opšti utisak je da je Federer bio bolji u prva tri seta, ali je Novak pokazao srce šampiona i jaku mentalnu snagu u prvom i trećem setu. Doduše, sjajno je i koristio greške Švajcarca koje su i te kako bile vidljive na početku oba taj-brejka. Đokovića je na ovom meču ''izdao servis'', u to nema sumnje, dok je Federer olako dolazio do gemova na svoj. Nije dozvolio Novaku nijednu šansu za brejk skoro tri sata, a sam je imao čak 13.

Novak Đoković i Rodžer Federer Foto: AP/Tanjug

Najviše u onom drugom setu koji je ubedljivo dobio sa 6:1 posle 25 minuta. Prethodno smo sat vremena gledali ''šahovsku partiju'' u prvom setu gde smo videli brejk šansu za Federera u 4. gemu.Novak se spasio, odveo set u taj brejk i slavio sa 7:5.

Potom je u trećem u taj-brejku dobio sa 7:4, a Novak je u 10. gemu spasio jednu set loptu za Federera. Učinilo se da će to Novaku biti podtsrek za 4. set, ali je Federer vrlo brzo došao do dva brejka. Nole je vratio jedan, ne i drugi, tako da je sve otišlo u peti set.

Šta reći da za taj peti set? Novak je uzeo brejk, Federer mu vratio i došao do dve meč lopte, da bi se Srbin uzvukao iz bezizlazne situacije. Ostalo je istorija...

VIDEO: Đoković je lord od Vimbldona, pogledajte šta je obeležilo njegov trijumf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladar!

    14. jul 2019 | 20:34

    Djokovicev sin je bio na vise finala vimbldona od Kirijosa... 😂😂😂

  • BB

    14. jul 2019 | 20:19

    Bravo Noleeee bas mi je i milo i drago🙋🏻‍♀️ Zivim 30 g u Sveizarskoj i oni samo misle da je njihov najbolji a ja pricam nema boljeg od naseg Nola. 🍷🍷🍷👏👏👏👏

  • Srbija 🏆

    14. jul 2019 | 20:33

    Srbin je pokorio Britaniju ! Pokazao je svojim ponašanjem kakvi su Srbi a oni su pokazali svoju nekulturu toliko o Britancima. Britanci su uvek bili podguzna muva Amerikanaca. Bravo Novače hvala ti što si Srbin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA