≫ 

Da li će Hrvatska u bližoj budućnosti biti bolja od Srbije u tenisu?

Moraćemo u vrhu da ostanemo, ali ovaj Vimbldon nam ne govori tako, pogotovo ne kada pogledamo komšije Hrvate

  • 9
Vimbldon 2021. Foto: Tanjug/AP

Tradicionalno, juniorski turniri na Vimbldonu počinju nešto kasnije od starijih i iskusnijih kolega. To bi za nas, generalno, trebalo da bude lepa stvar, jer možemo da imamo uvid u budućnost i nove zvezde "belog" sporta. Ako je sudeći po tome, Srbija ima mesta za zabrinutost, jer ima samo jednog predstavnika. To jest, predstavnicu.

Naši dečaci se nisu našli ni u kvalifikacijama za ovaj Grend slem, dok u konkurenciji kod devojčica imamo Andreu Obradović koja će u prvom kolu igrati protiv Slovakinje Irine Balus.

Pored Andree, nemamo drugog aduta i to je pravi alarm koji bi trebalo da se upali odmah u sportu u kojem smo zbog Novaka Đokovića, Janka Tipsarević, Viktora Troickog, Nenada Zimonjića i ostalih dospeli u sami vrh.

Moraćemo tu i da ostanemo, ali ovaj Vimbldon nam ne govori tako, pogotovo ne kada pogledamo komšije Hrvate.

Naše komšije su sve sigurnije da najmanje dva aduta imaju u rukavu, a u pitanju su Dino Prizmić i Mili Poljičak.

Prizmić je postavljen za devetog nosioca na travnatom Grend slemu i igraće protiv Tajlanđanina Nirundorna, dok je Poljičak treći kosturaš i u samom vrhu favorita za osvajanje turnira. Mili će nastupiti protiv Australijanca Jina.

Gledajući samo njih dvojicu, očekuje Hrvate ozbiljna budućnost, iako će svako ko se poznaje u tenis reći da juniorski uspesi nisu garant i seniorskih dostignuća.

Treća uzdanica je Matej Dodig koji bi mogao da se susretne u drugom kolu sa Jakubom Menšikom, mladim Čehom koji često trenira u Beogradu u Teniskom centru Novak.

I kod ženskim su Hrvati zastupljeni, te Lucija Ćirić Bagarić sa 14. kosturaške pozicije nastupa protiv Holanđanke Najkamp.

Komšije su imale takođe i dvoje u kvalifikacijama za sam turnir, dok mi nismo imali ni to.

Ne bi bilo prvi put da su nekadašnji zemljaci bolji u "belom" sportu, ali se to naglo promenilo dolaskom Novaka Đokovića na scenu. Od tog momenta, srpski as je svoju zemlju vinuo u nebo, pa ni vrhunski rezultati Marina Čilića, Nikole Mektića i Mata Pavića, ali ni njihovih prethodnika Ivana Ljubičića i Marija Ančića, nisu dovoljni da se poravnaju sa dostignućima jednog od najboljih u istoriji.

Neke ostale države sa kojima se graničimo su ove godine zastupljenije od Srbije na juniorskom Vimbldonu, iako to definitivno nije trend u seniorskom tenisu.

Mađarska je zastupljenija, dok su Slovenija i Severna Makedonija takođe tu sa svojim juniorskim predstavnicima.

Možda je Vimbldon samo eksces, ali će morati da se obrati pažnja na mlade snage ukoliko smatramo da zadržimo tenis na visokom nivou kao protekle dve decenije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA