≫ 

Ispade Đokoviću teži put do titule Vimbldona od Nadala: Ko od ovih 14 može iznenaditi Novaka i Rafu do finala?

Dobija se dojam da će Đoković i Nadal imati još po samo jedan ozbiljan test prije međusobnog okršaja za titulu

  • 8
Novak Đoković i Rafael Nadal trenirali odvojeno na Vimbldonu Foto: Tanjug/AP

Na zalasku smo prve sedmice ovosezonskog izdanja Vimbldona i još samo 16 kandidata nada se tituli na nezvaničnom teniskom prvenstvu sveta. Kao i pre samog takmičenja, najveći favoriti za osvajanje su Novak Đoković i Rafael Nadal koji nadiru iz suprotnih pravaca, a pitanje je - ko bi mogao da ih spreči da se sastanu u finalu?

Kao što to i često biva, projekcije od starta nadmetanja se nisu ispunila, mnogi kandidati za titulu dati od strane ATP liste odavno ne vide svoje ime u žrebu. Neki su pretrpeli jake udarce, a neki su morali da se povuku zbog povreda i korona virusa. Čitav taj splet okolnosti preokrenuo je situaciju u Nadalovu korist, jer je Španac na početku imao dosta težih zadataka na papiru od Novaka.

U samo prva dva dana, osvajač Rolan Garosa je saznao da mu se sa puta sklanjaju Mateo Beretini i Marin Čilić koji su zbog kovida odustali od takmičenja. Uz to, Roberto Bautista Agut je iz tog dela žreba ispao zbog povrede, Dijego Švarcman i Denis Šapovalov nisu dočekali prvu rundu, tako da je Rafi ostalo da se pribojava samo momka koji nije ni nosilac na ovom turniru.

Stvari u realnosti stoje ovako - Nadalov protivnik na putu do četvrtfinala je 21. kosturaš Botik Van de Zandšlup, a ukoliko bi njega prošao, čekao bi ga pobednik duela Tejlora Frica i velikog iznenađenja Džejsona Kublera.

Čast njihovim uspesima, ali ukoliko Španac upali sve motore, teško da bilo ko od njih može nešto više da učini od osvajanja jednog seta. Ta pomenuta tri imena su prepreke do polufinala, a tamo bi ga verovatno sačekao zagrejani Nik Kirjos.

Australijanac na najbolji mogući način koristi anarhiju na terenu, do ludila je doveo Stefanosa Cicipasa i čini se da mu je sada do sudara sa Rafom ostao lakši deo posla. Sledeći protivnik mu je Brendon Nakašima, talentovani Amerikanac od kojeg se očekivao prodor na nekom Grend slemu.

Ponovo, moramo imati u vidu ludu Nikovu glavu koja može svašta da pomisli, a ukoliko se bude usredsredila, Nakašima bi mogao da bude prevaziđen bez drame, a tek Kristijan Garin ili Aleks De Minaur koji bi čekali u četvrtfinalu.

U suštini, predikcije i želje jesu takve da se Nadal i Kirjos sastanu u polufinalu i čini se da uz sve okolnosti upravo Australijanac ima najveće šanse da spreči Rafu da dođe za borbe za trofej.

Iako je ličilo da španski as ima teži žreb na početku, sada ta misao stoji uz Novakovo ime. Đoković ne bi trebalo da se saplete u osmini finala, od 18 časova ima za protivnika Tima Van Rajthovena koji je napravio čudo samim plasmanom u ovu fazu Vimbldona.

Holanđaninu bi, realno, trebalo ovo da bude sasvim sigurno "stop" i srećna kampanja, a onda bi Srbin morao na megdan Karlosu Alkarazu ili Janiku Sineru. To je ta bodljikava žica koju bi Nole morao da preskoči, polufinale bi bilo lakše od samog četvrtfinala.

I po prvim projekcijama posle žreba, u polufinalu bi mu došli Hubert Hurkač ili Kasper Rud, dva tenisera koja nisu dočekala sumrak srede. U suštini, Alkaraz je od prvog sekunda spoznaje kostura bio ta mina koja može da spreči Đokovića da uđe u finale.

Ukoliko bi Van Rajthovena, a zatim Alkaraza ili Sinera, prošao Novak bez problema, za protivnika bi projektovano imao Kamerona Norija. Imajući u vidu sva dešavanja na Vimbldonu, ne mogu se otpisati ostala trojica - Tomi Pol koji i igra protiv Norija u osmini finala, te David Gofan i Frensis Tiafo.

Nekako, koliko god se trudili ostali, dobija se dojam da će Đoković i Nadal imati još po samo jedan ozbiljan test prije međusobnog okršaja za titulu. Malo je mesta za iznenađenja, što ne znači da nisu moguća.

Osmina finala Vimbldona:

Đoković - Van Rajthoven

Siner - Alkaraz

Gofan - Tiafo

Nori - Pol

Garin - De Minaur

Nakašima - Kirjos

Kubler - Fric

Nadal - Van De Zandšlup

Video: Đoković o zabrani ruskim teniserima i Nadalu: Ne vidim kako su time doprineli onome što se događa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    3. jul 2022 | 08:42

    Voleo bih finale Novak-Kirjos ...

  • Pakistanac

    3. jul 2022 | 08:16

    Najbolje bi bilo da se svi povrede!Toliko ste optereceni Djokovicem,da ne mozete da spavate!

  • Marko cg primorje

    3. jul 2022 | 08:44

    Pa ne bih se složio Fric je jak mislim da ima dobre šanse a i Kirijos

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA