≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Teniseri koji su mine na Vimbldonu: O njima malo ko priča, a mogu da budu opasnost čak za Đokovića

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nekoliko njih u sjajnoj formi stiže u London

  • 2
Teniseri koji su opasnost na travi Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković je nesumnjivo prvi favorit na Vimbldonu, a to potvrđuju i kladionice, koje su ga odredile kao apsolutnog favorita.

Iza njega je Karlos Alkaraz, koji je posle titule u Kvinsu, prve na travi u karijeri, svrstan kao drugi favorit sa kvotom četiri.

Treći favorit je Danil Medvedev, a zanimljivo, četvrti su Janik Siner i Mateo Beretini, koji čak neće ni biti nosilac.

Beretini je pre dve godine igrao i finale Vimbldona protiv Đokovića i solodno ga je namučio, dok je sa Sinerom prošle godine Novak imao epski meč u kojem se vratio nakon 0:2 u setovima.

Ali, Siner je sada osmi na svetu, pa potencijalni duel sa njim nije moguć pre četvrtfinala.

Ali, sa Mateom Beretinijem jeste i to već u prvom kolu. Nema sumnje, svako bi želeo da izbegne italijanskog bombardera na žrebu, iako možda trenutno i nije u najboljoj formi jer je kuburio sa povredom. Pre dve godine je Beretini igrao i finale Vimbldona, gde je namučio Đokovića, tako da je on svakako igrač koga bi svako voleo najviše da izbegne u prvom kolu.

Novak Đoković, Mateo Beretini Foto: AP/Tanjug

Igra na travi mnogima ne prija previše i često ATP lista ne dočarava pravu sliku kada su u pitanju mogućnosti nekih igrača na ovoj, najbržoj podlozi.

Trava je specifična podloga, gde je potrebno imati posebne veštine u vidu dobrog kretanja na ovoj podlozi, dobrog servisa koji je jedan od najznačajnijih faktora, igre na mreži...

Kada se uzme u obzir da su mnogi igrači koji dobro igraju na travi ispod 16, ili čak 32. mesta, to znači da bi mnogi od njih mogli da budu rivali Novaku u prva tri kola, mnogi i u prvom.

Ben Šelton je trenutno 35. na svetu, mladi Amerikanac je jedan od najopasnijih servera na turu. Iako je tek ove sezone počeo da igra na travi, može da bude opasna mina, naročito kada neko po prvi put u karijeri igra protiv njega. Ali, manjak iskustva na travi sigurno bi bio značajan faktor koji ne ide njemu u korist.

Ben Šelton Foto: Tanjug / AP

Jan Lenard Štruf je ove sezone u sjajnoj formi na svim podlogama i trenutno je na 22. mestu. Igra sjajno i na travi, ima dobar servis, voleje i dobru igru na travi. Prošle godine ga je Karlos Alkaraz jedva pobedio u prvom kolu Vimbldona i nema sumnje da bi svako želeo da ga izbegne u ranoj fazi turnira.

Jan Lenard Štruf Foto: AP/Tanjug

Aleksander Bublik je imao idealnu pripremu za travu, pošto je osvojio turnir u Haleu i to prilično dominantno, pobedivši na putu do svog drugog pehara u karijeri uz apsolutnu dominaciju na servisu i po asovima.

Na putu do pehara eliminisao je Ćorića, Štrufa, Sinera, Zvereva i Rubljova, što dovoljno govori koliko se uozbiljio i koliko može da bude opasan za svakoga na ovoj podlozi. Bez dileme, može da bude jedan od favorita iz senke koji može da bude najveće iznenađenje. Kod njega je najveći problem uvek bila glava, jer je znao da "pukne" i da namerno izgubi mečeve ili pravi seriju duplih grešaka, ali deluje da se sada stabilizovao.

Aleksander Bublik Foto: AP/Tanjug

Denis Šapovalov - Ima sve predispozicije za igru na travi. Ubitačan servis, moćan forhend i dobro se kreće. Njegova igra je "sve ili ništa", a kada uđe u seriju i pogađa može svakoga da pobedi. Znao je ranije i Novaka da namuči na Vimbldonu. Iako sada nije u formi, može da bude ozbiljna mina, naročito ako bi došao u prvom kolu.

Denis Šapovalov Foto: Tanjug/AP

Talon Grikspor - Holanđanin je 31. na ATP listi, tako da će biti nosilac, ali već od trećeg kola može da zapadne svakom igraču kao potencijalni rival. Nedavno je igrao finale u Hertogenbošu na travi, a u Haleu je bio bolji od Huberta Hurkača, jednog od najboljih servera na svetu, a ozbiljno je namučio i Andreja Rubljova. U solidnoj je formi i svakako igrač koga bi mnogi najbolji teniseri hteli da izbegnu.

Talon Grikspor Foto: AP/Tanjug

Maksim Kresi - Iako je u očajnoj formi pošto je imao 11 vezanih poraza, Amerikanac je uvek nezgodan rival na travi zbog svog napadačkog stila igre servis - volej, koji je pomalo i zamro u modernom tenisu, ali uvek može da bude nezgodan svim rivalima. Kresi je izuzetan server, odlično igra voleje i mogao bi svakome da bude "mina", posebno na samom startu turnira.

Danil Medvedev, Maksim Kresi, Australijan open 2022 Foto: AP/Tanjug

Marton Fučovič - Mađar ima izuzetan servis i to je uvek velika prednost na travi i velika opasnost za sve rivale. Imao je solidan pripremni turnir u Štutgartu, gde je prošao kvalifikacije, a potom stigao do polufinala gde je savladao igrače poput Šapovalova i Frica i ispao je od kasnijeg šampiona Frensisa Tijafoa.

Marton Fučovič Foto: Tanjug/AP

Džordan Tompson - Australijanac tradicionalno igra dobro na travi. Pošto je 71. na ATP listi neće biti nosilac i može da zapadne svakom igraču već u prvom kolu što verovatno niko ne bi želeo. Tompson je pre dve nedelje osvojio Hertogenboš na travi i odigrao je već 12 mečeva na ovoj podlozi u poslednjih dvadesetak dana.

Džordan Tompson Foto: Twitter.com

Adrijan Manarino - Iskusni Francuz koji ima sjajan stil igre za travu je već na ovoj podlozi pobedio Danila Medvedeva i Tejlora Frica i to dovoljno govori koliko je potencijalno opasan rival. Takođe neće biti nosilac pa već u prvom kolu može nekome da bude ozbiljna mina.

Laslo Đere Foto: Tanjug/AP

Sebastijan Korda - Mladi Amerikanac je imao solidnu pripremu za Vimbldon u Kfinsu, gde je savladao Dana Evansa, Frensisa Tijafoa i Kamerona Norija, a poražen je od kasnijeg šampiona Karlosa Alkaraza. Odlično servira i može da bude velika opasnost svakome. Sa Novakom može da se sastane u potencijalnom trećem kolu i to bi nesumnjivo bio veoma težak žreb.

Sebastijan Korda Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs)

Video: Đoković nastavio sa tajanstvenim porukama i uz cvrkut ptica najavio Vimbldon

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    28. jun 2023 | 13:48

    Sve je to lepo i za poštovanje, ali kada bi on razmišljao o potencijalnim protivnicima, na šta bi to ličilo...

  • Lucifer

    28. jun 2023 | 17:08

    Mislim da nema mine, sve je do Novaka sam sebi je protivnik a kako igra mislim da je 24Gs blizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA