≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Đoković i nakon decenije nepobediv na centralnom terenu Vimbldona: Vavrinka ekspresno poklekao u trećem kolu

Vreme čitanja: oko 7 min.

Sjajan treći set ipak nije Vavrinki doneo produžetak meča

  • 6
Novak Đoković, Stanislas Wawrinka, Vimbldon Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP/ANDREW YATES / AFP / Profimedia;

Bez bilo kakvih problema Novak Đoković je u 27. međusobnom duelu sa Stanislasom Vavrinkom upisao 21. pobedu u trećem kolu Vimbldona. Na kraju je na semaforu pisalo 3-0, po setovima 6:3, 6:1.

Zaokružio je Novak period od deset godina tokom kojeg nije izgubio susret na centralnom terenu trećeg Grend slema u sezoni. Ukupno 42. trijumf u tom intervalu upisao je naš teniser i nastavio da pomera granice istorije.

Da će se to dogoditi na vrlo lak način nije se moglo naslutiti posle prve polovine prvog seta. Jeste Nole nakon laganog servis gema imao čak tri uzastopne brejk lopte, ali je Švajcarac to vrlo autoritativno rešio i izjednačio na 1:1.

Nije bilo mnogo problema niti za jednog tenisera sve do rezultata 3:2 za Novaka. Strpljiv je bio Đoković, gradio je potencijalne brejk šanse, a kada se ukazala prilika nakon najduže razmene na meču od 26 udaraca došao do prvog brejka. Bila je to najava katastrofe Stena u nastavku prvog seta, kasnije i u drugom.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Najveću šansu za ribrejk imao je rival odmah u sledećem gemu, ali kada to nije iskoristio odmah kasnije prilike nije ni bilo, set je okončan rezultatom 6:3 za srpskog tenisera.

Potpuni raspad igre Vavrinke na početku nastavka duela načet je brejkom na samom startu. Treća prilika je bila dovoljna Novaku da dođe do prednosti, potom to potvrdi i u trećem gemu čak još jednom oduzme servis rivalu za ogromnih 3:0.

Bilo je jasno da će na semaforu ubrzo stajati 2-0 za Noleta, samo je bilo pitanje kojim rezultatom će set biti okončan. Čak i u jedinom gemu koji je Sten osvojio u ovom gemu videla se želja Đokovića da što pre reši meč, kako se ne bi ušlo u drugi dan. Set je okončan sa još jednim brejkom - 6:1.

Najneizvesniji deo meča bio je treći set, bez ikakve sumnje. Kao da je Vavrinka od pre nekoliko godina zamenio 38-godišnjaka. Perfektno je servirao, igrao fenomenalno na svojim servis gemovima, ali ništa od toga nije moglo da mu pomogne kada je rival servirao. Brejk lopti uopšte nije bilo.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Gem za gemom osvajali su i jedan i drugi teniser, sve do rezultata 6:5 za Novaka bez ikakve neizevsnosti i čak pet puta sa nulom.

Dvanaesti gem umalo je doneo i konačno rešenje, dva puta je bilo 40:40, ali ipak se otišlo u tajbrejk.

Tu je Sten bio vrlo opasan. I pored toga što je Novak došao prvi do mini-brejka, Vavrinka se konsolidovao, poveo sa 5:3. Tu je ipak bio kraj za njega, na seriju Švajcarca od 4:0 odgovorio istom merom i slavio sa 7:5.

Novakov rival u četvrtoj rundi, odnosno osmini finala biće Poljak Hubert Hurkač, koji je sa 3-0 izbacio Lorenca Musetija (7:6, 6:4, 6:4). Meč bi trebalo da se na programu nađe u nedelju.

Novak Đoković - Stanislas Vavrinka 3-0 (6:3, 6:1, 7:6)

Tok uživo

3. set

7:6: Mini brejk Nole pravi za 2:1, ali ga potom nije potvrdio, pošto je drop šot poslao u mrežu za 3:2. Sličnu grešku čini i za 3:3. Još dva poena vezuje Vavrinka i dolazi do 5:3! Uspeva nekako Novak da vrati mini-brejk i poravna na 5:5, zatim dođe i do meč lopte! Nole je koristi i ide na megdan Hurkač u osmini finala!

6:6: Sjajan gem je za nama. Nije se predavao Novak ni u jednom momentu, dva puta bio na 40:40, ali bez brejk šanse. Vavrinak serivisima dolazi do tajbrejka.

6:5: Ukupno peti gem dobijen sa nulom u trećem setu. Drugi put će Đoković brejkom imati šansu da reši svaku dilemu.

5:5: Onako kako je drugi teniser sveta igrao svoje servis gemove posebno u prva dva perioda igre, tako ih sada igra švajcarski predstavnik. Opet sa nulom dolazi do izjednačenja.

5:4: As, pa slajs bekhend na mreži. Raznovrsnost Novakovih udaraca rešava mali problem sa starta gema. Stanislas servira za ostanak u meču.

4:4: Tek drugi poen Nole je osvojio na servisu Vavrinke u ovom seru. Kakva promena u odnosu na drugi set. I dalje Švajcarac ima ono nešto u svojoj igri što ga je krasilo tokom karijere.

4:3: Đoković uzvraća istom merom! Može li ovaj set konačno da preraste u ono što su ljudi na centralnom stadionu priželjkivali

3:3: Drugi gem sa nulom za Vavrinku u ovom setu. Konačno gledamo pravu borbu.

3:2: Jednostavno Novak ne daje ni promil šanse protivniku. I ovog puta je servis tu kada je potrebno, pa je druga gem lopta realizovana servis vinerom.

2:2: Sten je osokoljen prošlim servis gemom i u ovom bio jako dobar. Njegova prepoznatljiva bekhend paralela mu je donel novo poravnanje.

2:1: Samo tri prva servisa Nole nije ubacio u ovom setu nakon gema u kom je još jednom pokazao kolika je razlika u kvalitetu u ovom momentu.

1:1: Sa nulom Vavrinka uz osmeh na licu dolazi do poravnanja. I pre meča je najavio da ima 0% šansi, ali ovo su retki momenti zadovoljstva.

1:0: I jedanaesti od poslednjih 13 gemova pripada Noletu. Umalo da prokocka tri gem lopte, ali jednostavno u ovim trenucima prava na grešku ima.

2. set

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

6:1: Jedva pola sata je proteklo od početka do kraja seta. Nole jednostavno dominira, 12:0 je bilo u vinerima u čitavom setu i uz treći brejk je spuštena zavesa.

5:1: Još jedan lagan gem. Okončan je najpre prvom duplom servis greškom, potom i četvrtim asom za našeg tenisera.

4:1: Pet puta više vinera ima trenutno drugi na ATP listi. Koliko je "zagrejan" da što pre reši posao pokazao je treći poen u gemu na 30:0 ništa za protivnika. Igralo se i na razliku, međutim konačno se upisuje Vavrinka na semaforu.

4:0: Ni sada nije pripretio Švajcarac. Tek šesti poen osvojio je na servis rivala, jedan jedini u ovom gemu. Novak gospodari terenom.

3:0: U potpunosti je opao nivo igre trenutno 88. tenisera planete. Nova serija grešaka, sve češće i iz bekhenda, pa je jedna jedina šansa za oduzimanje servisa Đokoviću bila dovoljna. Sada je već Nole na pragu vođstva od 2-0.

2:0: Ekspres Novak. Ukratko, četiri poena dovoljno Noletu za laganu potvrdu brejka.

1:0: Propustio je Novak dve brejk prilike i pored toga što se Vavrinka igrao sa "životom" i poprilično mučio sa servisom. Treću ipak koristi i možda već na startu drugog perioda igre dolazi do ključne prednosti.

Na tribinama centralnog terena Vimbldona nalaze se brojna poznata lica, a među njima i fudbaler Pari Sen Žermena.

1. set

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

6:3: Pitanje šta bi se dogodilo da je Vavrinka pogodio čist zicer za 0:30, ali ovako ne moramo da razmišljamo. Samo pet poena prepustio je rivalu na svom servisu u čitavom setu, pa je jasno o kakvoj dominaciji se radi.

5:3: Imao je srpski teniser šansu da dođe do brejk prilike na 30:30, međutim ritern je izbacio aut, pa je Sten to kaznio u narednom gemu. Novak servira za prednost posle nešto više od pola sata igre.

5:2: Konačno je Švajcarac osvojio više od dva poena na Noletov servis. Jedan od njih svojim prvim vinerom iz razmene. To je ipak premalo da bi se vratio brejk, servis služi Đokovića kada je to najbitnije.

4:2: Ispod 50% realizacije drugog servisa i konačno prve greške iz bekhenda koštale su Stena servis gema. Novak vrlo strpljivo dolazi do brejka! Kakav je samo bio poslednji poen, nakon velikog broja razmena, konkretno 26 udaraca, Vavrinka je izbacio lopticu u aut.

3:2: Fenomenalni servis gemovi! Još jednom je prepustio samo jedan poen rivalu. Osam od devet prvih servisa pretvorio je u svoje poene od početka meča, tako da protivnik nije ni imao šane.

2:2: I Vavrinka je nastavo u istom ritmu u kom je završio svoj prvi servis gem. Uspeva Đoković da osvoji dva poena i dođe do 30:30, ali ne više od toga.

2:1: Imaće Švajcarac evidentnih problema na servis srpskog asa. Ovog puta sa nulom osvojen gem.

1:1: Poveo je Nole odmah sa 30:0 na sevis rivala, potom divnim drop šotom došao i do tri brejk prilike. Prve dve nije iskoristio, a zatim je Sten sa tri sjajna servisa spasio i treću, potom i došao do poravnanja.

1:0: Sjajan gem za Novaka, serija odličnih servisa na koje Vavrinka nije imao odgovor. Uz jedan izgubljen poen osvojen je prvi gem.

Pre meča

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Pohod na izjednačenje rekorda Rodžera Federera, koji je Vimbldon osvajao ukupno sedam puta Novak Đoković je započeo ubedljivim pobedama nad Pedro Kačinom i Džordanom Tompsonom.

Prvi duel protekao je bez većih poteškoća, dok je Australijanac ipak pružio otpor dostojan i bolje rangiranih tenisera.

Sa druge strane Stanislas Vavrinka je prepustio samo jedan set svojim rivalima. Nakon maksimalnog trijumfa nad Emilom Rusuvuorijem, dok je u drugom bio uspešniji od Tomasa Marina Ečeverija sa 3-1.

Njih dvojica su odigrali čak 26 međusobnih duela i skor je 20-6 u korist srpskog asa, međutim i Švajcarac je upisao neke jako bitne pobede. Interesantno, na svakom od Grend slemova Vavrinka je slavio makar jednom, osim na Vimbldonu. I pored toga Nole je daleko uspešniji i u ovom susretu ima ulogu apsolutnog favorita.

(Telegraf.rs)

Video: Stefan Đoković udara loptu kao tata: Predivan snimak treninga Noletovog sina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    7. jul 2023 | 21:55

    Nema problema. Može da ga ugazi i u dva dana, nebitno.

  • Deka

    7. jul 2023 | 22:46

    Ej nole pa nije ovo Soko novi sad - bg,iskida ti njega za 2 sata..to srbendooooo

  • Cv

    7. jul 2023 | 23:50

    Al je ovaj wawrinka pacer svaku drugu loptu izbaci u aut hahaha i to metar auta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA