≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Srbija spala na jedno ime: Đere propustio mnogo prilika, Cicipas to kaznio i prošao u osminu finala Vimbldona

Vreme čitanja: oko 6 min.

Šteta, moglo je da bude i drugačije

  • 0
Stefanos Cicipas i Laslo Đere Foto: Tanjug / AP

Srbija je na Vimbldonu spala samo na jedno slovo. I drugi put u istom danu teren broj dva bio je koban za naše predstavnike. Laslo Đere je oznojio, ali ne i iznenadio Stefanosa Cicipasa, koji je sa 3-0 (6:4, 7:6, 6:4) uspeo da slavi.

Prvi set imao je najmirniji tok u odnosu na preostala dva. Faktički jedinu šansu za brejk pre samog finiša propustio je Đere u petom gemu u kom je tri puta dolazio do "đusa", ali ne i do ključnog poena.

Bio je i naš teniser ugrožen u osmom gemu, ali je odlilčnim vinerom na samu liniju nekako uspeo da se izvuče u najtežem momentu. To je bila najava onoga što će se desiti u desetom gemu i brejka za automatsko vođstvo u setovima.

Vrlo dobar odgovor pružio je 60. na svetu početkom drugog perioda igre. Vrlo turbulentan gem je prekinut na desetak minuta posle dve propuštene brejk šanse za Đerea. Razlog je bila kiša, ali na svu sreću ona je bila prolaznog karaktera i nije bilo dužeg zaustavljanja igre, kao ni prekrivanja terena. Posl pauze Laslo oduzima servia, zatim to i potvrđuje.

Još jednom je sačuvao brejk viška Đere, zatim umalo poveo i sa 4:1, a kada to već nije učinio kazna je stigla i Cici je poravnao na 3:3.

Do kraja seta još jednom je srpski teniser jedini imao potencijalnu priliku da dođe do ključne prednosti, ali je set otišao u tajbrejk.

On je započet vrlo dobro za Lasla, došao je do mini-brejka za 3:1, potom izbacio lopticu u milimetarski aut, pa je umesto plusa od tri poena ubrzo Cici imao tri set lopte. Sve se okrenulo na suprotnu stranu, pa je treču set loptu Grk i iskoristio za 2-0.

Jedan jedini oduzet servis u poslednjem setu videli smo u trećem gemu. Od tog trenutka apsolutno se peti na svetu fokusirao na svoje gemove, što se i videlo po rezultatima u istim. Na kraju je bez prilike Đere poražen i treći put od Cicipasa u isto toliko međusobnih dvoboja.

U osmini finala Amerikanac koji je nedavno osvojio turnir u Majorci Kristofer Jubenks će biti njegov rival. On je u trećem kolu porazio imenjaka iz Australije Okonela sa 3-0, nakon tri tajbrejka.

(Telegraf.rs)

Đere - Cicipas 0-3 (4:6, 6:7, 4:6)

Tok uživo

3. set

4:6: Pobeda Grka koji tako završava svoj maraton u singlu dug dva dana.

4:5: Nije se ni trudio mnogo Cici da osvoji ovaj gem, u narednom servira za meč.

3:5: Isto radi i Cicipas, Đere će servirati za ostanak u meču.

3:4: Osam uzastopnih poena Lasla na svoj servis, opet je "minus jedan".

2:4: Bilo je 15:30, ali kad je teško tu je servis kao oružje. Grk na dva gema od osmine finala.

2:3: Kao i u prošlom setu, nakon izgubljenog servisa, Laslo svoj naredni osvaja bez izgubljenog poena.

1:3: Vrlo lagano potvrđen brejk, Cicipas ima sada već ogromnu prednost.

1:2: Ne deluje obećavajuće.. Govor tela Đerea kaže da smo pri kraju meča. Brejk, možda i ključni.

1:1: Malo teže dolazi do svog prvog gema u setu Cici. Za njega je najvažnije da drži svoj servis u ovom momentu, pošto je pritisak na strani našeg tenisera.

1:0: Đere na startu trećeg perioda meča pokazuje smirenost, ali pitanje da li će to biti dovoljno za najveći preokret u njegovoj karijeri.

2. set

6:7: Bez mini-brejka nakon tri poena, uz sjajan forhend viner Đerea za 2:1. Kao da smo ga prizvali, dolazi do poena na servis rivala srpski  igrač u narednom poenu, potom zamalo da povede i sa tri poena viška, ali loptica je u minimalnom autu. Nesreća, jer je usledilo izjednačenje - 3:3. Niz se nastavlja... 3:4. Ukupan niz Grka iznosio je pet poena, iskoristio je treću set loptu i sada ima velikih 2-0.

6:6: Očekivano, idemo u tajbrejk. Cicipas od početka turnira osvojio 4 od 6, Laslo 4 od 5.

5:6: Opet se nazire mogući brejk, ali do njega ne dolazi Laslo. Bilo je 0:30 i 40:40, ali prvi je potencijalni odlučujući gem obezbedio Cicipas.

5:5: Zabrinuo nas je Đere kada je izgubio prvi poen, ali nije mu se ponovio prvi set. Blizu smo tajbrejka.

4:5: Isti manir, samo jedan dozvoljen poen srpskog igraču koji će opet servirati za ostanak u setu., baš kao i u prvom.

4:4: Nakon prepuštenog servisa gem sa nulom za Đerea.

3:4: Vezuje i treći gem Grk, prvi put prednost za njega u drugom setu.

3:3: Kako to obično biva kazna je stigla. Prva od dve šanse za oduzimanje servisa je iskorišćena.

3:2: Opet ti servisi izvlače Stefnosa... Dve brejk prilike nije iskoristio naš igrač. Kratka pauza pa nastavak.

3:1: Ista situacija i sa Đereom. Utisak je da su teniseri faktički jedine gemove u kojima su imali i najmanje šanse brejkovima rešavali u svoju korist.

2:1: Konsolidacija za Cicija i gem u kom se nije ni oznojio.

2:0: Brejk je potvrđen. Nije srpski teniser klonuo duhom posle prvog seta.

1:0: Nastavljen je meč i Đere dolazi do brejka. Bravo! Nakon gema Cicipas se požalio na stanje terena, ali je ipak opet izašao na teren.

Kiša je prekinula gem u kojem je Laslo Đere propustio dve šanse. Prekida za sada nema, samo kratka pauza.

1. set

4:6: Kada je bilo najpotrebnije Laslo je sa dve duple servis greške praktično poklonio prvi set rivalu. Šteta.

4:5: Opet fenomenalan gem za Cicija, sa nulom.

4:4: Spasio je Đere brejk loptu pogodivši samu liniju! Teškom mukom osvojen gem.

3:4: Verovatno najkraći gem na meču, asom Cici četvrti put dolazi do vođstva.

3:3: Sa pola gasa odigrao je Laslo ovaj gem, par vinera i par grešaka rivala za izjendačenje sa nulom.

2:3: Mogao je gem da bude preslikan kao prošli u korist Cicipasa, ali je na 40:30 i pored dobrog prvog servisa izbacio lopticu u aut. Dobrim servisima Grk je ipak ponovo poveo, iako je viđeno još jedno izjednačenje.

2:2: Nastavljen meč u istom ritmu, bilo je 30:30, ali srpski igrač bez poteškoća osvaja sledeća dva poena.

1:2: Ono što je u prvi mah delovalo kao lagan gem za Cicija pretovrio se u dva izjednačenja, na kraju ipak i sačuvan servis.

1:1: Sličnom merom uzvraća Đere. Dozvolio je samo poen Grku i poravnao.

0:1: Sa nulom je započeo meč Cici i pored toga što je veliki broj sati već proveo na terenu, preko deset računajući prva dva kola u singlu i deo meča u dublu

Pre meča

Laslo Đere je imao težak posao na startu Vimbldona i u drugom kolu protiv dva odlična američka servera. Maks Kresi i Ben Šelton su osvajali po jedan set, ali na tome se njihova priča završavala. Posebno je u prvi plan izbijala odlična igra Đerea u svim segmentima, i način na koji se nosio sa krizom kada je do nje dolazilo.

Ukoliko pobedi rivala po prvi put će proći u osminu finala nekog Grend slem turnira. Već sada je ostvario najbolji rezultat na Vimbldonu.

Sa druge strane, Grk je imao poprilično velike muke i vrlo ozbiljne protivnike u oba dosadašnja okršaja. Najpre protiv Dominika Tima, zatim i protiv Endija Marija stizao je do preokreta i u pet setova prolazio dalje. Na terenu je proveo zaista mnogo vremena, maltene devet sati, a ako se na to doda i da je u petak uveče posle meča sa Britancem u paru sa svojim bratom Petrosom igrao u dublu, međutim taj duel je prekinut.

U dosadašnja dva međusobna meča na ATP turu Cicipas je pobeđivao sa po 2-0, ali uvek je Đere mučio Grka. U Akapulku 2022. dva tajbrejka su odlučila, dok je na šljaci u Monte Karlu iste godine Cici slavio sa 7:5, 7:6. Treba pomenuti i njihov susret na čelendžeru u Kazablanki 2016. godine i tada je Cici pobedio nakon preokreta.

(Telegraf.rs)

Video: Laslo Đere ponovo dere: Senzacija srpskog tenisera, ubitačnim poenom izbacio 3. tenisera na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA