Vreme čitanja: oko 6 min.

"Đoković ima poštovanje, ali ne i ljubav! Evo zašto ga publika ne voli": Britanac otkrio "tajnu" navijača

Vreme čitanja: oko 6 min.

Srpski teniser već godinama "ratuje" s navijačima, a pokušao je novinar iz Britanije da to sve i objasni

  • 29
Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

Novak Đoković je uradio ponovo ono što se od njega i očekivalo. Možda je sve manje onih koji veruju, koji se uzdaju u njegov pad, ali, svakoga puta je samo srpski teniser taj koji vodi glavnu reč. On je stigao do finala Vimbldona gde će igrati protiv Karlosa Alkaraza za rekordni 24. Grend slem.

Razlika u finalu između Novaka i Alkaraza je 17 godina, Srbin je taj koji ima iskustvo, a Španac ima fizičku spremu, ili bi bar trebalo da je tako. Rolan Garos je pokazao nešto sasvim drugo, Alkaraz je tu posustao posle tek dva seta igre.

Međutim, još jedan faktor koji može biti i publika koja će se nalaziti na Centralnom terenu u Londonu, publika koja ne voli Novaka Đokovića. Drugi bi se verovatno slomili, ali, Novaka očigledno hrani ta mržnja koja se oseća prema njemu.

Ima publika svog favorita, njegovo ime je Rodžer Federer, a sve je to kroz tekst pokušao da objasni i novinar "Dejli Mejla", Rijal Al-Samaraj.

Zašto publika ne voli Novaka Đokovića?

Rijat je napisao svoju kolumnu kojoj je dao naziv - Novak Đoković je zaradio poštovanje, ali ljubav? To je komplikovan biznis koji i dalje ne može osvojiti

Na početku je pokušao da objasni uopšte poveznicu između Novaka i navijača, tačnije, pogledao je sve kroz teniske kvalitete i činjenicu - da ljubav navijača očigledno zaobilazi Novaka Đokovića i da to nije novi slučaj, već da to traje godinama.

- Ljubav se kreće misterioznim pravcima i da li postoji veća misterija u sportu od te kako ljubav uvek obiđe Novaka Đokovića? Preleti mu preko glave, prođe kraj njega, kruži, pada... Čovek koji reket može da uhvati sve, ali prosto ne može da uhvati srca (navijača). I to je čudan fenomen, jer je ljubav na sve strane u tenisu. U svakom gemu i u svakom setu, sve počinje sa ljubavlju. Ali Đoković retko završava sa njom i deluje da je publici previše teško da ga voli, a posebno onoj koja se okuplja oko Centralnog terena Vimbldona. Ljubav je nešto što on tamo pruža, a ne dobija je.

- Ono što Đoković ima je poštovanje i to je drugačije, naravno. Možda ima više poštovanja od bilo koga u priči o sportu i tako bi trebalo da bude, ako polazimo od toga da poštovanje može da se stekne. Ali ko je to mogao da zaradi više od Đokovića? Od 2008, kada je osvojio svoj prvi Australijan open, pa do sada, 15 godina kasnije, osvojio je čak 23 grend slema. To nas dovodi do ovog vikenda i do mogućnost da zaradi još više. Pre svega, da zaradi još više istorijskih dostignuća, jer ako pobedi Karlosa Alkaraza, izjednačiće rekord Rodžera Federera od osam osvojenih titula na Vimbldonu. A Rodžer je važan za ovaj razgovor, zbog priče o ljubavi, kojoj ćemo se vratiti

Nastavio je potom autor da hvali Novaka i njegove uspehe, kvalitete i samu činjenicu da bi novom titulom na Grend slem turniru uspeo da se izjednači čak i sa Margert Kort sa 24 velika trofeja tokom karijere.

Međutim, ono što fali jeste ljubav.

- Ipak, šta ćemo sa ljubavlju? Jer ljubav ne čeka tamo gde pravimo balansiranu jednačinu sa brojem osvojenih grend slemova i skorom pobeda protiv svih rivala, sve do Federera ili Rafaela Nadala - uključujući i njih dvojicu, takođe. Bio je bolji od obojice u ovoj igri - pokazao je to u mečevima u kojima su se sretali na preklapanjima vrhunaca njihovih karijera. Ipak, oni su bili više voljeni. I to daleko više. I tada i sada.

- To ste mogli da osetite u utorak, kada je Rodžer Federer paradirao u kraljevskoj loži. Dobio je veći aplauz i ovacije u svom krem-odelu nego što je Novaku aplaudirano za bilo šta što je uradio te večeri. Sigurno je dobio više aplauza i od Novaka u polufinalu protiv Janika Sinera u petak, što je svakako bio veoma čudan dan. Više od nekoliko navijača dobacivalo je Novaku tokom meča, a pogotovo nakon što mu je oduzet poen zbog 'ometanja'. To je razlika između ljubavi i poštovanja - ovo mesto ne dobacuje ljudima koje voli. To može da se dogodi povremeno, jer je Nadal dobio malo 'peckanja' kada mu je bila potrebna večnost između poena protiv Nika Kirjosa pre nekoliko godina. Ali Đoković? To je sasvim drugi nivo. Zviždali su mu protiv Kema Norija ovde 2022. godina, pa protiv Džordona Tompsona ove godine, kao i protiv Alehandra Davidoviča Fokine i Alkaraza na Rolan Garosu. Bili su to nezadovoljni pojedinci, svakako to nije radila kompletna publika, ali su to bile ipak bile velike grupe

Novak Đoković Foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Istakao je novinar i to da "Đokoviću nije dovoljan kvalitet", već da postoji nešto izvan toga, nešto što se ne može nadoknaditi pukim teniskim znanjem.

- I zato postoji šablon i to je paradoks, jer iz bilo kog razloga, kvalitet nije dovoljan Đokoviću. U meču protiv Sinera i u svakom njegovom poenu, on pokazuje zašto je sportsko čudo. On pogađana izvrsne udarce, one koje Federer nije mogao da izvede, poput onog pri vođstvu 5:3 u drugom setu u petak, kada je jurio lopticu i pogodio bekhend viner kroz najmanji 'prozor' na liniji. I to sa 36 godina. Izvrstan je sportista. I na kraju krajeva, deluje da je deo njega odustao od tog traganja za ljubavlju. Stavljao je ruku na uvo i pokazivao publici na obriše suze. Ne volite me, nije mi stalo. Ali njemu jeste stalo.

- Godinama smo gledali kako Đoković želi nešto više od pukog poštovanja na ovom velikom mestu. On jede travu, on šalje poljupce, poklanja se, odmahuje, igra sjajan tenis svake godine. Govori pristojne reči na boljem engleskom od onog kojim mi govorimo. Govori i bolji nemački, francuski i italijanski, takođe. Ali u petak, deo njega je prihvatio da nikad neće dobiti ono što hoće. Poštovanje hoće, ali ne i ljubav. Jer poštovanje može da dođe iz hladnih brojeva i grafikona. Ljubav je stvar osećaja i toga šta osećate dok gledate Đokovića. Pisao sam već na ovom mestu o tome da njegov tenis nije imao isti faktor kao Federerov. Federerov tenis je bio ispunjen umetnošću. Nadalov ne toliko, ali voleli su ga svakako. On je izazivao više emocija snagom svoje volje, ljudskom dimenzijom toga kako je igrao.

Na kraju, pokušao je na samom kraju da odgonetne to pitanje - zašto publika ne voli Đokovića, ali... Đoković je zagonetka.

- Možda je Đokovićev jedini nedostatak na ovom polju to što nije Federer ili Nadal i možda je stvar u tome da je neko drugi. Možda je, posle svih tih divnih mečeva između Federera i Nadala, stvoren osećaj da je gužva kada su trojica. Možda je pobedio Mareja u previše finala. Možda je stvar u tome da se navija za autsajdera, a svako ko igra protiv Đokovića je autsajder. Možda je to pantomima. Možda je stvar u vakcinama i u tome šta Novak priča o pročišćenju vode pozitivnim mislima. Možda je nefer koristiti te stvari protiv njega, ali ljubav je osećaj i ljubav može biti iracionalna.

- Đoković je zagonetka i neko koga svi možemo da poštujemo. Čak mogu da poštujem i njegov stav prema vakcinaciji - ne slažem se sa njim i svakako ne volim taj njegov stav, ali mogu da poštujem da on stoji uz svoje principe po cenu svoje sportske karijere. Mogu da poštujem mnogo stvari o njemu, od izazova u njegovom ranom životu u vreme rata, do njegove sposobnosti da uspe u profesionalnom sportu i sve do njegove potpune dominacije u tenisu. Ako pobedi Alkaraza, svi ćemo ga poštovati još više. I to je zaslužio, kao što je i uvek činio. Ali ljubav? To je mnogo komplikovana stvar. Čak i u tenisu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    16. jul 2023 | 09:40

    Sve su to netacne tvrdnje. Jedina istina je da zapadna publika ne voli Novaka zato sto je Srbin. Isto je bilo 70ih i 80ih sa Lendlom koji je Čeh. Zapadna publika ima kompleks superiirnosti a zaboravlja da 3/4 čovecanstva voli Novaka.

  • Bravo ljudino🎾

    16. jul 2023 | 09:37

    Ne vole ga jer je NAJBOLJI NA SVETU,jer je duhovit i harizmatican,nikoga ne ostavlja ravnodusnim,sa stavom( vakcine),pokusavali su na sve nacime da ga slome ali covek je JAK psihicki. To se ne oprasta i mogu samo da cmizdre

  • Ncnc

    16. jul 2023 | 09:31

    MRZE GA ZATO STO JE SRBIN !!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA