Vreme čitanja: oko 4 min.

Prvo sam bio nesrećan zbog Rafe i Rodžera, sad sam zahvalan: Novak se nasmejao na pitanje o Kirjosu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prvi put sam na travnatom terenu zaigrao sa 17 godina, kaže Đoković

  • 0

Najbolji teniser planete Novak Đoković rekao je da je prošle godine bio pod nešto većim pritiskom nego što je pre ovogodišnji turnir na Vimbldonu.

On odbranu titule na turniru u Londonu počinje u ponedeljak protiv Filipa Kolšrajbera, a na konferenciji za medije pred meč je odgovarao na pitanja o turniru, igranju na travi i činjenici Savet igrača kojim predsedava ne funkcioniše idealno.

Osvrnuo se i na to kolio mu je bilo teško da se navikne na travnatu podlogu u ranijoj fazi svoje karijere, jer se u Srbiji uglavnom igra na betonu ili eventualno šljaci.

- Mi nemamo teniske terene na travi. Mislim da sam prvi put igrao na travi sa 17 godina i to baš ovde u Engleskoj. Čini mi se da je to bilo na mom prvom turniru na travi, odnosno kvalifikacijama za Vimbldon. Nikad nisam igrao kao junior. I da budem iskren, malo sam se mučio prvih godina karijere. Morao sam da shvatim kretanje i svoj zamah. Trava je specifična, traži više svestranosti u igri. Ova podloga traži više vremena da se neko navikne na nju - objasnio je Đoković.

Novak Đoković, Filip Kolšrajber Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Podsetio je da je trava najtradicionalnija podloga i da je zbog toga između ostalog Vimbldon "sveto mesto".

- Mislim da ova era ima mnogo dobrobiti za sport. Nisam bio baš srećan što sam deo nje u početku kada su Federer i Nadal dominirali, nisam mnogo pobeđivao na turnirima, ali je sada drugačija priča. Sada sam zahvalan, jer me je učinila boljim igračem - kaže Đoković.

Novak Đoković Foto: Guliver/Alexander Hassenstein/Getty Images for Laureus

Ta era i njena rivalstva su obeležila poslednjih deset, petnaest godina muškog tenisa. Osim što je i dalje dominantan na terenu, predsedava i Savetom igrača za ko

- Prvo, razumem razočarenje Robina Hasea i još nekoliko igrača, posebno nakon poslednjih nekoliko sastanaka i onog koji se desio sinoć jer je počeo u 17 sati, a završio se posle ponoći. Proveli smo sedam sati, a nismo prešli sve teme i to je za sve nas koji učestvujemo na turniru vrlo iscrpljujuće. Ali tu je i šira slika o kojoj je Robin pričao. Sistem i struktura nas izneverava. Mi smo ovde kao volonteri i momci koji se trude da urade ulogu odgovorno i predstave drugačije grupe igrača. Deo sam tog Saveta već sedam, osam godina, bio sam dosta aktivan i ova poslednja grupa je ista takva. Ima pozitivnih stvari biti na turu, ali i sukoba interesa. Upravljačka struktura je takva da nam ne dozvoljava da sami pravimo određene promene. Ranije je bilo situacija da kao igrači potpišemo i tražimo nešto, 14 od 15 nas. Tražimo tri stvake od uprave ATP i naših predstavnika, ali se ništa ne desi. To je bilo dok nisam bio u Savetu - objasnio je između ostalog Đoković.

Kao jedan od problema u radu saveta srpski igrač je naveo curenje informacija sa sastanaka, što se dešava ponekad čak i tokom sastanaka.

- Svi smo ovde sportisti, ne političari i svi radimo za dobrobit igrača. Imamo deset igrača, ali nemamo pravo glasa u Odboru, imamo tri predstavnika, ali oni odlučuju - kaže Đoković.

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Curenje je velika briga jer tvrdi da se mnogi igrači ne osećaju komforno da pričaju, ako znaju da će informacije o tome ko je i zašta glasao izaći u javnost odmah.

- I ja sam razmišljao da napustim poziciju predsednika Saveta, čak mi se čini da i moj tim to želi, ali nešto mi govori iznutra da i dalje budem tu, jer imam utisak da je tenis u velikoj prelaznoj fazi i mislim da vrhunski igrač na tom mestu znači igračima - smatra Novak.

Podsetio je da je prošle godine bio 20. igrač na svetu i da mu je Vimbldon dao potreban skok u samopouzdanju. Otkrio je i kada je osećao veći pritisak.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

- Verovatno prošle godine. Doduše bio sam van 15 igrača i to mi je dalo malo manje pritiska i očekivanja... Mada, uzimajući u obzir da sam i pre tog Vimbldona osvojio mnogo Grend slemova i bio visoko rangiran toliko godina, ljudi oko mene su očekivali da doguram daleko. Postoji mala razlika u odnosu na prošlu godinu, pritisak očekivanja je uvek prisutan, ali tada mi je trofej više trebao za samopouzdanje - istakao je Srbin.

Na pitanje šta bi rekao, kada bi mu se Nik Kirjos obratio za savet, Novak se nasmejao.

- Odgovorio bih mu na pitanje apsolutno. Kako stvari stoje za sada, ne očekujem da će mi se obratiti za savet, ali ako pita, što da ne - zaključio je Đoković.

VIDEO - Novak o Stefanovom igranju tenisa: Ako bude uživao u tome, podržaću ga

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA