≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pre godinu dana se ovome niko nije nadao...

Vreme čitanja: oko 4 min.

Svi su znali da Novak može da bude onaj stari, ali niko to nije verovao pre 365 dana

  • 0

Najbolji teniser planete Novak Đoković od 14 sati igra protiv Filipa Kolšrajbera i protiv Nemca počinje odbranu titule na turniru koji je pre nekoliko dana nazvao "svetim mestom".

A kako i ne bi? Baš ovo mesto mu je pre godinu vratilo veru u sebe, a nama, njegovim navijačima veru da još uvek nije "izduvani balon" kakav je izgledao dobre dve godine do tog Vimbldona.

Drugi jul 2018. godine i prvi dan Vimbldona naš as je dočekao na 21. mestu ATP liste, a sa dvogodišnjom istorijom stagnacije, povreda, gubitka želje i svega ostalog što je pratilo njegovo ispadanje iz Top 10, malo ko je verovao da može do završnice na Ol Ingland klabu.

1159188099 Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Nije verovao ni on na početku turnira, iako je uz sebe opet imao "staru kajlu" i dugogodišnjeg prijatelja Marjana Vajdu, ali se nadao da može nešto više da uradi.

Osvajač 12 Grend slem titula u tom trenutku imao je ispred sebe nepredvidivog Tenisa Sandgrena u prvom kolu i sa finalom Kvinsa od nekoliko dana ranije očekivano je bilo da će proći.

Sandgren je odigao koliko je mogao, dovoljno tek da izgubi 6:1, 6:2, 6:3, a da njegovo mesto u drugoj rundi zauzme Orasio Sebaljos. Ni Argentinac nije ništa bolje prošao i tek je Kajl Edmund u trećem kolu bio ozbiljniji zalogaj za Đokovića.

Foto: Printscreen Youtube

Britanac je nošen domaćom publikom i terenom uzeo prvi set srpskom igraču i tada smo se uplašili da je to već deža vi onoga što smo viđali posle Rolan Garosa 2016. Novak nas je tada po prvi put razuverio.

Razmontirao je Edmunda u nastavku meča i otišao u četvrto kolo gde će u tri seta biti bolji od Karena Hačanova. Već tada su se naslućivali kapaciteti ruskog igrača, ali je bilo jasno i da Đoković konačno igra na nivou koji su mu doneli tri Vimbldona 2011, 2014. i 2015. godine pre toga.

Nišikori u četvrtfinalu zato nije ni mogao da bude velika prepreka, iako je ponovio ono što je uradio Edmund - uzeo je Srbinu drugi set i pokazao zube što je često radio tokom karijere. Nije mu mnogo vredelo i usledio je meč koji je preokrenuo čitav tok ove faze Novakove karijere.

Novak Đoković, Trening Foto: Nikola Tomić

Rafael Nadal je bio veliki favorit u polufinalu pa je bilo iznenađenje što je Đoković uzeo prvi set 6:4. Ok, ako nastavi da igra tako agresivno i upasivljuje Nadala, ima šanse. Bum, Nadal je odgovorio već u drugom setu baš onako kako nije trebalo Novaku i izjednačio je.

Počela je trka sa vremenom i kondicijom u koju je bilo takođe bilo mnogo sumnji pošto Đoković prošlog proleća nije mogao da odigra tri poena na američkoj turneji, a da ne "baldiše". Protiv Nadala se to nije desilo.

U dramatičnom duelu od pet setova nije ni u jednom momentu gubio dinamiku, videlo se da gori od želje i na kraju je zasluženo slavio sa 10:8 u petom setu. Usledio je duel sa ništa odmornijim Kevinom Andersonom koji je izašao iz maratonskog polufinala sa Džonom Iznerom.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Novak je pobedio i vratio se u teniski život i na tenisku mapu kao vrhunski igrač kakav je bio 11 godina pre toga. Uspon do prvog mesta je kasnije izgledao munjevito posle osvajanja Sinsinatija, jedinog Mastersa koji mu je falio, pa potom i US opena.

Peti novembar prošle godine Đoković je dočekao na prvom mestu pune dve godine otkako ga je Endi Mari u Londonu pobedio za titulu Završnog mastersa i teniski tron na kraju te sezone.

Sada počinje novi turnir u Vimbldonu i ovoga puta je pritisak očekivanja teniske javnosti od Novaka veći nego lani.

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Mada on kaže da je u njegovoj glavi obrnuto, cilj je isti - trofej. Prvi rival na putu je Kolšrajber, koji je Đokovića pobeđivao dva puta tokom karijere i 12 međusobnih duela.

Naš igrač sve do finala ne može da se ukrsti sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, ali na putu do tamo i ovako ima dovoljno "mina" koje mogu da mu zagorčaju život i spreče ga u pohodu ka 16. GS trofeju.

Razlika je što prošle godine u ovo vreme niko nije očekivao da će na kontu srpskog igrača sada biti tri GS trofeja više u kolekciji nego što ih je tada bilo. Zbog toga su sada sve oči uprte ka Centralnom terenu i Novaku koji ima jedan jasan cilj do kraja karijere - da poobara sve rekorde koje su postavili Nadal i Federer.

Na putu ka tom cilju, ovaj Vimbldon može da bude još jedna lepa "milja", pa neka mu je sa srećom.

Počele su borbe na travi Vimbldona, a Novak Đoković, koji je pojačao stručni štab Goranom Ivaniševićem, prvi je favorit za odbranu titule s kvotom 2,50. Kvota na Federera je 4,00, a na Nadala 6,50… Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za osvajača Vimbldona.

Novaka danas od oko 14.00 očekuje prvi meč na ovogodišnjem Vimbldonu, a rival je stari znanac Kolšrajber. Kvota da će prvi teniser sveta slaviti sa 3:0 u setovima (HS 1) je 1,40. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Đoković - Kolšrajber.

Nekoliko Srba danas će igrati na Vimbldonu, a oko 14.30 na teren će i Dušan Lajović. Rival mu je Poljak Hubert Hurkaš, a kvota na pobedu Srbina je 3,20. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Hurkaš - Lajović.

VIDEO - Novak posle plasmana u finale Madrida: Teški uslovi protiv najboljeg na šljaci

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA