≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekad je "pucao" po Srbima, sad je Novakov trener: Ivanišević je dokaz da rat uništi i dobrog čoveka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Legendarni hrvatski teniser svojevremeno je pao pod uticaj propagande u ratnoj Jugoslaviji tokom devedesetih

  • 36
Goran Ivanišević, Novak Đoković Foto ilustracija: Telegraf/Guliver/Clive Brunskill/Getty Images/Profimedia/Corbis

Burne godine donele su mnogo usijanih glava tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Mnogi su tada pod naletom emocija izgovorili mnoge stvari kojih se danas sigurno kaju. Među njima su bili i sportisti, koji su pali pod uticaj propagante ratnohuškačkih političara.

Jedan od njih bio je i legendarni hrvatski teniser i nekadašnji šampion Vimbldona, koji je sada postao jedan od trenera u timu Novaka Đokovića.

Počele su borbe na travi Vimbldona, a Novak Đoković, koji je pojačao stručni štab Goranom Ivaniševićem, prvi je favorit za odbranu titule s kvotom 2,50. Kvota na Federera je 4,00, a na Nadala 6,50… Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za osvajača Vimbldona.

Ni Ivanišević, koji je generalno uvek bio korektan i odmeren u izjavama i bio je jedan od onih koji su najviše branili Đokovića kada su ga svi kritikovali, a naročito u Srbiji, pao je pod uticaj zapaljivih tenzija tokom ratnih godina.

Tako je 1993. godine rođeni Splićanin dao intervju kojeg se sada sigurno kaje. U njemu je pričao kako je zamišljao da puca po Srbima.

- Pokazali su mi kako da pucam, samo zbog zabave. Pustili su me da pucam iz mitraljeza. Bilo je teško kontrolisati ga, ali, oh, bio je to dobar osećaj - svi meci izlaze... Razmišljao sam kako bi bilo dobro da neki Srbi stoje ispred mene - izjavio je Ivanišević svojevremeno.

Goran Ivanišević Goran Ivanišević u dresu Hrvatske fudbalske reprezentacije; Foto: Profimedia/Corbis

VEROVAO U NOVAKA KADA SU SVI DIGLI RUKE OD NJEGA

On je bio i vatreni zagovornik nezavisnosti Hrvatske, a zbog zapaljivih izjava tokom rata, bio je na meti kritika srpskih navijača, zbog čega je imao policijsku pratnju na turnirima.

Ali, kako je vreme prolazilo, Ivanišević je postao jedan od onih koji su zagovarali prijateljstvo Srba i Hrvata. Uvek je isticao prijateljstvo sa Novakom i ostalim srpskim teniserima. Počeli su da grade nove mostove prijateljstva između Srba i Hrvata, koji su bili porušeni tokom devedesetih.

Bio je Novakova podrška i onda kada su mu mnogi predviđali kraj karijere i poručivali da batali tenis. Jedan je od retkih koji je verovao da može da se vratiti na 1. mesto i kada bi napravio pauzu od 2 godine, kao i da će sigurno prestići Federera po broju osvojenih Gren slemova (20).

1159187916 Novak Đoković trenira pred Vimbldon pod budnim okom Marjana Vajde i Gorana Ivaniševića; Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Zanimljivo je da je Ivanišević kasnije postao jedan od omiljenih tenisera u Srbiji. Naši navijači su ga saletali za fotografije na Gren slem turnrima, a nije mu bio problem ni da se fotografiše sa jednim koji je na glavi imao četničku kokardu. Zbog te fotografije su ga mediji u Hrvatskoj stavili na stub srama.

Svako vreme nosi svoje breme, pa je tako i Ivanišević pre tačno 26 godina, kada je još bio mladić od 22 godine, usijane glave, podstaknut propagandom, izgovorio nešto čega se danas sigurno stidi.

Njegovo ponašanje kasnije pokazalo je da je to bio samo plod propagande i kolektivne histerije u koju su upali srpski i hrvatski narod, podstrekivan huškanjem od strane medija i političara.

Zbog toga je kasnije on bio jedan od tenisera koji je imao uticaj da Novak postane ono što je danas - jer i sam Đoković je opisao koliko mu je bilo značajno što je svojevremeno Ivaniševiću nosio užinu kao klinac.

Kada su Novaku u Srbiji "pravili grob", terali ga u penziju, "da više jede mesa" i razne druge teorije zavere, Ivanišević je verovao u njega i znao je da će se vratiti još jači. Sada može i konkretnim znanjem da doprinese tome.

Sve najnovije informacije sa Vimbldona pratite OVDE.

VIDEO: Gospodske reči Novaka na prozivke Kirjosa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    1. jul 2019 | 11:27

    Opet smo dokazali koliko smo glup narod.

  • Pp

    1. jul 2019 | 12:28

    Vi stvarno verujete da on ne slavi uz Tompsonove pesme o klanju Srba? Stvarno verujete da postoji Hrvat koji nije ustaša i koji ne misli da je Jasenovac bio ispravan ?

  • CETNIK

    1. jul 2019 | 12:41

    jednom ustasa zauvek ustasa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA