≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Savršen početak Đokovića na Vimbldonu: Kralj ubedljivo krenuo u odbranu titule!

Vreme čitanja: oko 6 min.

Srpski teniser plasirao se u drugo kola Vimbldona pobedivši Filipa Kolšrajbera, a proveo je nešto malo više od dva sata na terenu

  • 16
Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Prvi reket sveta Novak Đoković pobedio je u prvom kolu Vimbldona  nemačkog predstavnika Filipa Kolšrajbera sa 3:0 (6:3, 7:5, 6:3). Ovo je bio četvrti okršaj dvojice igrača samo ove godine i Novak vodi 3:1.

Đoković je nakon tog poraza u Indijan Velsu trijumfovao još dvaput u Rimu i Monte Karlu, a njih dvojica su poslednji put igrali na travi pre četiri godine baš na Vimbldonu i to u prvom kolu.

Ovaj meč je bio uzbudljiv u svakom setu u uvodnim gemovima, jer je  tada Kolšrajber pravio brejkove i imao prednost, ali se naš as vraćao fenomenaln i preokretao set u svoju korist. U drugom kolu Novak igra protiv Denisa Kudle.

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Novak je na ovom meču odigrao sasvim dobro, ali daleko od svoje najbolje igre, što je i logično jer je tek početak. Imao je 19 neiznuđenih grešaka, naspram 29 Kolšrajbera, a bio je i ubedljivo bolji u vinerima 36 prema 22.

Takođe, procenat prvog servisa je bio 84% što je fenomenalno, naspram Kolšrajberovih 62%

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

-   Kolšrajber ima mnogo iskustva, pobedio me je početkom ove godine, opasan je na svim podlogama, zna kako se igra ovde, na travi je posebno nezgodan, ima dobar slajs... Jesam pobedio u tri seta, ali u svakom je bio blizu - rekao je Đoković.

Novak Đoković, Filip Kolšrajber Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Najviše problema Novak je imao u drugom setu. Kolšrajber je drugi set započeo bez izgubljenog poena na svom servis gemu, a odmah zatim je pritiskao Novaka i tako stigao do brejka za 2:0.

Srpski teniser je odgovorio oduzevši servis Nemcu, a zatim je stigao do izjednačenja, iako se malo mučio na servisu. Od tada se igralo gem za gem, da bi u 11. srpski teniser izborio dve brejk šanse, prvu je Kolšrajber odbranio, ali drugu nije. Novak je tako poveo 6:5 i u narednom gemu je odservirao za drugi set bez izgubljenog poena.

ĐOKOVIĆ - KOLŠRAJBER 3:0 (6:3, 7:5, 6:3)

Novak Đoković - Filip Kolšrajber statistika Printskrin: Wibledon

TOK MEČA

Treći set:

6:3 KRAJ Đoković novim brejkom rešava meč

5:3 Odmah Novak potvrđuje brejk i sada ga još samo četiri poena dele od drugog kola.

4:3 KONAČNO brejk Đokovića. Strpljivo je igrao gradio poene, čekao da protivnik izgubi koncentraciju i uspeo u sedmom gemu da napravi brejk koji može da reši meč.

2:3 Velika borba je bila u petom gemu, Novak je ima čak dve brejk lopte, ali se Kolšrjaber vraćao, na kraju je uspeo da izbaci Novaka iz koncentracije i natera ga da promaši udarce.

1:2 Pokušava Đoković uporno da nekim ranim brejkom ovaj meč učini izvesnim, ali se ne da Kolšrajber, izvlači poslednje atome snage da vraća lopte i uspeva da se izbori za svoj servis gem.

0:1 Kolšrajber ponovo dobro počinje set, kao i prethodna dva, i osvaja startni servis gem.

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Drugi set:

7:5 Novak rutinski ubitačnim servisom i bez izgubljenog poena uzima drugi set i pravi još jedan korak ka konačnom cilju - trijumfu.

6:5 Ali, brejk je došao u najboljem momentu na 5:5, i sada Novak ima priliku da osvoji još jedan set za 2:0.

4:5 Prava šteta što Novak nije iskoristio priliku za brejk, a imao je 0:40 na servis Nemca, koji se vratio.

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

3:4 Nemački teniser agresivno igra na svoj servis i uspeva ponovo da uvede ovaj set u neizvesnost

2:2 Novak u egalu! Filip u jednu, Novakov forhend u drugu stranu i viner za 15:0. Nemac uspeva da riternom i istrčavanjem na mrežu smanji na 30:15 nakon toga, a Đoković servis vinerom stiže do brze gem lopte 40:15, a gem potvrđuje posle kiksa rivala.

2:1 Vraća brejk Đoković - Novak bolje zaigra, a Kolšrajber krene da greši posle napravljenog brejka. Tako je Srbin osvojio dva prva poena za 0:30 na servisu rivala, a onda promašajem Filipa stigao i do 15:40. Kolšrajber je nakon toga pogodio mrežu iz bekhenda i Đoković opet ekspresno vraća brejk.

2:0 Opet brejk za Kolšrajbera na startu seta! Brz gem za Kolšrajbera koji je poveo 1:0, bez mnogo problema. U prvom gemu na Novakov servis bilo je 15:15 kada se Novak okliznuo i pao, pa izgubio poen, da bi u narednom Kolšrajber napao paralelu i to mu se isplatilo jer je imao dve brejk lopte 15:40. Prvu je Đoković anulirao servisom, kod druge je zicer poslao u mrežu i pretrpeo brejk.

Prvi set:

Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

6:3 Đoković osvaja prvi set - Neverovatan poen osvaja Kolšrajber! Đoković je imao sa osnovne linije dijagonalu po kojoj je gađao i Kolšrajber ju je vrhunski uštopovao za 30:15. Novak je nakon toga vinerom došao do set lopte i uzeo set napadom na bekhend Nemca.

5:3 Kolšrajber spasao set loptu - Srpski igrač stabilan u prvom poenu, drugi Kolšrajber šalje u metarski aut forhendom za 0:30 u korist Đokovića. Kolšrajber se potom vratio asom posle čelendža do 30:30, ali je onda usledio munjeviti ritern Srbina za prvu set loptu 30:40. Isti udarac u poenu na set lopti nije bio idealan, Kolšrajber je napao i Novak je izbacio van za "đus". Nemac je prokockao i gem loptu potom pogodivši mrežu, ali je izlazio na mrežu, napadao i to mu se isplatilo.

5:2 Đoković na korka od osvajanja seta - Siguran gem za srpskog igrača, bez ikakvih trzavica ga osvaja sa jednim izgubljenim poenom.

4:2 smanjuje Kolšrajber - Mreža Novaka, pa onda duboka lopta Kolšrajbera za potvrdu gema u kom je samo na početku Đoković uzeo jedan poen za 15:15. Nakon toga Nemac preuzima kontrolu, igra agresivno i dobija gem.

Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

4:1 Novak spasao brejk lopte i izvukao se - Diktirao je poen Kolšrajber i lobovao protivnika, pa dva poena kasnije raspalio skraćenu forhend dijagonalu za dve brejk šanse 15:40. Novaku se tada javio servis pa je as udarcem poravnao na 40:40, a onda novim asom uzeo i gem za 4:1.

3:1, drugi brejk Đokovića! Lepom i preciznom bekhend paralelom Kolšrajber namešta sebi forhend volej za 30:15 u gemu na svoj servis, ali onda vrlo brzo greši i pogađa mrežu za 30:30. Servis ne funkcioniše idealno na početku seta. Nemac je imao gem loptu koju je Novak anulirao sa nekoliko perfektnih udaraca i smečom iako se Filip izvrsno branio do 40:40. Đoković vanserijski ritern potom vraća rivalu pod noge, to je poremetilo Kolšrajbera i u narednom poenu kada je prebacio osnovnu liniju za novi brejk Đokovića.

Britain Wimbledon Tennis Kirsty Wigglesworth

2:1 vodi Đoković - Odlično igra na mreži srpski teniser! Baš ono što je vežbao na treningu pred turnir, sada mu je dobro došlo i kvalitetnim volejima je namučio rivala i sačuvao svoj servis bez izgubljenog poena.

1:1 Novak vraća brejk - Prebacio je osnovnu liniju Kolšrajber u razmeni i prvom poenu u kom je servirao. Srbin je poveo 30:30, pa onda napravio iznuđenu grešku a Filip je izjednačio na 30:30. Poklonio je potom Novaku  brejk loptu neiznuđenom greškom iz polja, da bi Đoković odigrao jako dobar pasing šot za brejk i poravnanje.

1:0 brejk Kolšrajber! Nije ušao u ritam Novak, pogađao je mrežu iz forhenda i bekhend slajsa i svojom greškom pri rezultatu 30:40 je na kraju i omogućio brejk svom protivniku.

VIDEO - Paklen trening Đokovića i Krajinovića pred Vimbldon

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA