≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Đoković ne voli da ga zovu vegan, ne zamera publici što ga je nervirala, i sanja Rafu i Rodžera!

Vreme čitanja: oko 5 min.

Šesto finale u Vimbldonu za Novaka, pobedom nad sobom i neugodnim protivnikom; u finalu će morati – mnogo bolje i stabilnije da bi se odbranio trofej

  • 2
Novak Đoković, Vimbldon Foto: AP/Tanjug

Da Bautista Agut, trenutno 22. igrač ATP liste, nikako „ne leži“ prvoplasiranom i braniocu titule, Novaku Đokoviću, bilo je jasno dosta rano u iznenađujućem polufinalu ovogodišnjeg Vimbldona. Iako je otvorio meč na željeni način, ranim brejkom, i bez previše problema uzeo prvi set, i tokom njega se na momente moglo primetiti ono što od drugog seta Novak nije ni pokušavao da sakrije, napetost i nervoza zbog stila igra koji našeg igrača redovno primorava da odigra „dodatni udarac“.

Naravno, dobro se znalo da je to špančev „forte“, stil igre i jedina nada da destabilizuje Novaka, ali je po svemu prikazanom u prvom setu, sa Novakove strane raznovrsnost, efikasnost i solidna igra na mreži, a sa Agutove trema, nervoza, jednodimenzionalnost i brojne izvedene greške, poklonici našeg asa su se nadali da bi nešto što su stručni krugovi smatrali za neminovno, moglo biti zaobiđeno.

- Moglo da se prelomi u 3 setu, Bautista konsistentan, fokusiran. Nema kod njega velikih padova. Veoma ga poštojem, zaslužio je polufinale.

- Glavni motiv je da uživam u igri, znam da je kliše – ali je to osnovno. Bez toga nema magije, rezultata. To je moj posao. Uradio sam dovoljno u karijeri, ali ne prestajem da igram jer uživam u njemu i porodica me podržava. Naravno, želeo bih da uradim istoriju, osvojim najviše moguće grend slemova u istoriji.

VIDEO : Nole dominira i u nožnom tenisu pred meč na Vimbldonu

PUBLIKA VOLI KAD JE NEKO "UNDERDOG"

No, sam početak drugog seta je raspršio takve iluzije. Bautista je nekako isposlovao svojih 5 minuta, smanjio je broj grešaka i kontra-udarcima u istu strano iz koje su loptice njemu stizale terao Novaka nazad, na veće rizike i češće greške. Da Novak „nije u ljubavi“ danas sa terenom, videlo se po gestikulaciji našeg igrača, koji je veoma često bio razočaran odskokom loptice, ali i srdit što se, valjda, španac nije pokorio i prihvatio da se „samo-eliminiše“.

Đoković o nervozi na terenu kaže

- Ništa uobičajeno, dešava se često u ovakvim mečevima. Ponekad pokažem emocije, ponekad ne, ali je važno vratiti se u meč. Bio sam fokusiran na meč, publika je možda želela da se Bautista vrati u meč jer je underdog, ali im ipak to nisam zamerio, to se dešavalo i pre- kaže Đoković

Novak Đoković, Vimbldon Foto: AP/Tanjug

Naravno, nije lako igrati šematizovani tenis do iznemoglosti, što ubija i poletnost i draž igre , ali to ipak nije ni zabranjeno, tako da je i danas Novak jasno pokazao i Bautisti Agutu i svima koji gaje takav stil igre ili ga pripremaju kao otpor Đokoviću, da sa tim ima problem na više nivoa.

Uskoro je, po prirodnom sledu stvari, stiglo i izjednačenje u setovima , a iznad terena se, preko nezadovoljnog i iziritiranog Đokovića terenom, protivnikom i donekle i publikom - pojavio znak pitanja, sa dilemom da li će Novak uspeti da ovo reši unutar sebe, da adaptira svoju igru tako da ne srlja, traži neprimenljiva i ishitrena rešenja, i dozvoli da mu uporni španac otvori još veću „pukotinu“ u strukturi igre?

Novak je i objasnio ponovo svoj sistem pripreme:

- Vizualizacija – rutina pred meč, to radim i na terenu i to svi radimo, svesno ili nesvesno. Ako vam je stalo do nečega, onda to vizualizujete, naročito kada menjamo strane. To je važan deo rutine , pogotovo kada igrate meč na najvećoj svetskoj sceni. Ako pobedite u sebi, onda ćete pobediti u meču, to je nastavak tog procesa i mentalne pripreme. To uvek radim, bez obzira na protivnika,, jer želim da potenciram svoje snažne aspekte kada izađem na teren, a onda na to dodajem elemente pripreme koji se tiču samog protivnika.

Novak Đoković Novak je uspeo da slomi otpor Španca; Foto: Tanjug/AP

Srećom, ulog je bio preveliki za Novaka, a on ipak veliki šampion i iskusan u ovakvim situacijama na centralnim terenima Grend slemova širom sveta, da bi dozvolio da španac, bez preterano kvalitetne igre, uvede meč u neželjeni tok. Ono što je započeo u trećem, naglašena agresivnost, „mic po mic“ više strpljenja u razmenama i primena efikasne kombinatorike udaraca koja ga je češće nego ikada na ovom turniru do sada dovodila na mrežu i izuzetan visok procenat realizacije voleja, nastavio je i u četvrtom, uz ono što je sigurno najvažnija odlika njegove igre, mnogo bolji ritern.

KO GOD DOĐE U FINALU, SVEJEDNO MI JE, TE MEČEVE SAM SANJAO

Na pitranje koga preferira u finalu, Novak kaže:

Nemam preferenciju - Nadal ili Federer. Rafa je mnogo napredovao na travi, i ako budemo opet igrali - biće sjajan meč, ali očekujem ponovo pobedu. Federer je as na travi, uzima vreme svojim protivnicima, dominira – što igračima poput mene ili Nadala koji voliiom da imamo više vremena – to nas stavlja pod pritiskom.

Da li će biti frustracije u finalu protiv Rafe ili Rodžera?

- Neće biti prvi put da igram protiv Rafe ili Rodžera na centralnom terenu, i sve ću uložiti u taj meč. Ti mečevi su moji snovi, i borio sam se celu karijeru da do toga dođem. Znaću kako da se izborim sa takvim pritiskom u nedelju.

Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

NE VOLIM DA ME ETIKETIRAJU KAO VEGANA

I naravno, jednom kada se meč prelomio, na 4:1 za našeg asa i njegov servis, Novak je počeo da igra opušteno, lepršavo i za publikinu dušu, što mu se umalo nije osvetilo na 5:2,kada je tek iz pete meč lopte uspeo da okonča ovaj duel i bukira svoje mesto u šestom Vimbldonskom finalu u karijeri. Usput su publiku častili i istorijskim momentom, obaranjem rekorda po broju prebačenih udaraca u jednom poenu (45) od kada se ova kategorija meri (2005 godine), i to u trećem setu, pri rezultatu 4:2 za Novaka i brejk-lopti za Aguta. I ovaj poen je, kao i još nekoliko važnih u daljem toku, na kraju pripao Novaku i bio još jedna od prekretnica ovog zahtevnog meča.

Jedno pitanje se odnosilo  i na Novakovu biljnu hranu

Ne volim etikete, ishrana mi jeste bazirana na biljkama, ali ne volim etkietiranje jer ljudi brljaju sa informacijama. Ali to više volim sada, jer više nemam alergije i brže se oporavljam - kaže Novak.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA