≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dosta je više Rodžere, idi u penziju! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 3 min.

Baš tako su glasili mnogi komentari na srpskim portalima pre punih deset godina, a Federer evo ga i dalje "jaše"

  • 41

Da je momak iz Bazela osvojio ovaj Vimbldon umesto momka iz Beograda, verovatno bi rešio pitanje najboljeg igrača svih vremena. Srećom pa nije.

Njegove suze posle teškog poraza od Rafaela Nadala u finalu Australijan Opena 2009. obišle su planetu, a mnogi teniski navijači u Srbiji su ga još tada, pre deset godina slali u penziju iako Rodžer u tom trenutku nije imao ni celih 28 godina.

Deset godina kasnije Novak Đoković igra kao mladić sa pune 32 i niko ni ne pomišlja da se od njega oprašta. To je samo pokazatelj koliko su veliki igrači i Rodžer Federer i Đoković.

Novak Đoković, Vimbldon Foto: AP/Tanjug

Neke stvari zbog toga ne treba spominjati dok se klupko sudbine ne odmota onako kako bismo hteli, jer smo kao narod skloni raznim sujeverjima.

Tako pred finale Vimbldona i 48. meč između Novaka Đokovića i njegovog velikog rivala nje nismo morali ni da spominjemo kolika bi bila razlika između njega i Federera da je Novak izgubio.

A bila bi šest trofeja i to bi poklonicima 37-godišnjeg Švajcarca poslužilo kao dodatni argument zašto je on najveći u istoriji "belog sporta".

Novak je u pet setova i istorijskim taj-brejkom poslednjeg seta 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12 (7:3) na Vimbldonu osvojio svoj 16. trofej sa najvećih turnira, a 15. u ovoj deceniji. Samo još jedan čovek je unutar jedne decenije ostvario isti uspeh - čik pogodite koji.

Novak Đoković i Rodžer Federer Foto: AP/Tanjug

Rodžer je 15 trofeja osvojio između 2003. i 2010. i iza Đokovića i Federera su ostali Rafael Nadal sa 12 (od 2010. do sada), Pit Sampras tokom devedesetih godina (12), Roj Emerson tokom šezdesetih godina prošlog veka (12) i Rod Lejver šezdesetih (11).

Svi ostali su bili jednocifreni uključujući i Borga, Perija, Tildena... Ovaj podatak pokazuje i zašto je Srbin u Londonu bio "pod moranjem" da dobije Švajcarca.

Novak sada ima ukupno 16 titula, Rodžer je ostao na 20 i ukoliko naš teniser nastavi da dominira svetskim tenisom još godinu ili dve kao što je radio od proleća 2018. naovamo, taj rekord nije nedostižan.

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Naravno, pita se i Rafael Nadal koji je ispred Srbina, a iza Švajcarca sa 18 titula, s tim što se Nadal odavno pretplatio na Rolan Garos (12 trofeja), a da ostali GS turniri nisu u istoj meri bili njegova specijalnost.

Treći iza velike teniske trojke je Pit Sampras sa 14 trofeja, pa Emerson sa 12 na petom mestu. Rod Lejver i Bjern Borg su osvojili po 11, Bil Tilden je uzeo 10, a više igrača je osvajalo po osam i manje pehara.

Novak je u Londonu osvojio svoj peti Vimbldon i pečatirao svoju tenisku svestranost. Uprkos tome, Rodžer je ostao neprikosnoven na ovom turniru sa osam trofeja.

Sampras ima sedam trofeja u Ol Ingland klabu iz neke druge ere kada je servis-volej igra bila dominantna, a trava mnogo brža, Bjern Borg ima pet titula, pa se Novak sada izjednačio sa njim, a prestigao Roda Lejvera.

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Pre Open ere Vilijam Renšo je još u pretprošlom veku imao čak sedam trofeja, a Lorens Doerti pet od 1902. do 1906. godine. Ovaj turnir je za 142 godine postojanja osvojilo samo 30 ljudi.

Novak se sada na svom teniskom Olimpu upisao još jednom i fali mu najmanje godinu dana (da osvoji sva četiri Grend slema) da bi se izjednačio sa Švajcarcem i onda on dokazao da je najbolji u istoriji tenisa.

Pošto taj cilj sada već nekako može da se "namiriše", a pošto je Rodžer sada već na pragu pete decenije života, možda je nakon ove sezone ili eventualno sledeće, zaista vreme da okači reket o klin.

VIDEO - Vilander za Telegraf: Ako Đoković osvoji Rolan Garos ulazi u priču o najboljem svih vremena

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    14. jul 2019 | 20:14

    Nisam ljubitelj Federera, al svaka cast coveku. 38 godina, a ovakav tenis 5 sati igrati. Kapa dole.

  • Zlata

    14. jul 2019 | 20:30

    Ne vidim zasto bi se Federer penzionisao kada igra bolje od svih igraca sa ATP liste, kokiko vidim egal su mu samo Nadal i Djokovic. Samo zato sto je stariji od ostalih??? Ovim finalom je dokazao da je itekako daleko od penzije!

  • Бонвиван

    14. jul 2019 | 20:34

    Величанствени Роџер Федерер а од њега бољи Новак Ђоковић!!!Космички јунак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA