Vreme čitanja: oko 2 min.

Surova statistika koja otkriva kako Federer nema šampionske nerve da izdrži pritisak!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Švajcarski teniser pokazao neverovatne slabosti u mečevima u kojima je tesan rezultat

  • 0
Rodžer Federer

Foto: AP/Tanjug

Svi se pitaju kako i zašto je Novak Đoković osvojio petu titulu u Vimbldonu i treći put svladao Federera u finalu, ako se zna da je bio nadomak poraza. Iako je statistika kao bikini, otkriva puno, a ne pokazuje ništa, ovaj put može da pokaže dosta toga, jer je upravo statistika protiv Švajcarca.

Da je samo jednu od dve vezane meč-lopte na 8:7 servirao kako treba i kako je radio manje-više u celom meču sada bi se o finalu pričalo i pisalo drugačije. Kao što je Đoković poentirao, “moglo je ovako lako otići na njegovu stranu”.

Nakon ovoga poraza, naime, Federerov učinak u finalu Grand Slam turnira nakon rezultata 1:2 u setovima je katastrofalnih 0-9, ali još je gore kad se uzme u obzir da je 1-9 u finalnim mečevima odlučenim u taj brejku.

Rodžer Federer

Printskrin: Youtube/Wimbledon

Jedina pobeda datira još iz 2005. godine kad je u finalu Roterdama u taj brejku trećeg seta pobedio nikoga drugog nego svoga sadašnjeg trenera - Ivana Ljubičića.

Kad se to zna, možda je lakše shvatiti zašto je Đoković dobio sva tri taj brejka, pa i taj poslednji. Koliko god genijalan i neponovljiv Federer bio, njegovi živci u krucijalnim trenucima nisu šampionski. Tako kaže statistika, a još je poraznija kad se na svetlo dana iznese podatak da je kroz karijeru zaključno s ovim mečom izgubio čak 22 susreta u kojima je imao meč-loptu.

Da, dobro ste pročitali, čak 22 susreta je izgubio na takav način.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

Najviše meč-lopti, pet, propustio je u polufinalu Masters 1000 turnira u Parizu 2010. godine protiv Gaela Monfilsa. Takvih poraza je bilo pet na Grand Slam turnirima, do ovoga je najpoznatiji slučaj bio polufinale US Opena 2011. godine opet od - Đokovića.

Njegovi najveći rivali - Đoković i Rafael Nadal - takvih su mečeva izgubili na prste jedne ruke. Španacc pet, Đoković samo tri. Stoga se Federeru neće biti lako oporaviti od ove nedjelje.

- Imao sam sve u svojim rukama - rekao je Federer.

I ostao bez svega. Zamislite sada da na sledeća četiri Gren Slam turnira aktualni pobednici odbrane naslove. Tako bi za godinu dana, nakon Vimbldona, odnos u Gren Slam titulama bio Federer (20), Nadal (19), Đoković (19). A mogao je Rodžer gledati sve sa visine i zauvek prelomiti ovu trku.

FAKTI:

* Rodžer Federer je izgubio 22 meča od ukupno 1487 u karijeri u kojima je imao meč loptu, što je 1,48 % mečeva

* Rafael Nadal je izgubio 5 mečava od 1152 na kojima je imao meč loptu, što je 043% mečeva

*Novak Đoković je izgubio 3 meča od 1053 meča u kojima je imao meč loptu što je samo 028%.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA