≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čovek koji je preokrenuo Novakovu karijeru: Stavio mu krišku hleba na stomak i rekao da ispruži ruku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svima je već poznato da je šampion Vimbldona od 2010. promenio ishranu i krenuo svoj uspon ka teniskom vrhu

  • 5
Igor Četojević i Novak Đoković

Foto: MN Press

U vrhunskom sportu nije važna samo trenažna tehnologija, već i dosta drugih stvari koje prate čitav proces stvaranja vrhunskog šampiona kao što su oporavak, suplementacija, mentalni trening, i na kraju, ali ne manje važno - ishrana.

MALO VRHUNSKIH SPORTISTA VODI RAČUNA O ISHRANI

Porazna je činjenica da većina rekreativaca više vodi računa o ishrani nego vrhunski sportisti,  ali oni koji to shvate na vreme i promene navike postaju šampioni. To je shvatio i Novak Đoković 2010. godine upoznavši Dr Igora Četojevića lekara energetske medicine, koji mu je promenom ishrane pomogao da dosegne vrh svetskog tenisa.

Igor Četojević i Novak Đoković

Foto: MN Press

LOŠA HRANA UZROKUJE UPALE U TELU

Đoković se pre toga hranio baš nezdravo, pice, peciva, testenine, slatkiši  velika količina mesa, ali mu je sve to opterećivalo digestivni sistem.

- Nisam shvatao da takva ishrana uzrokuje upale. Telo je reagovalo na hranu koja mu ne odgovara i slalo signale – otkrio je Đoković jednom prilikom.

Najteži trenutak karijere ujedno je bio i sudbonosan, a desio se na Australijan openu 2010. na meču sa Žoom Vilfredom Congom. Imao je 2:1 u setovima, kada je krenula agonija sa disanjem.

Komentator meča sve vreme je govorio: ’Novak se ponovo muči sa astmom.’ Ali sudeći po mojim zapažanjima i po iskustvu koje sam imao sa kineskom tradicionalnom medicinom, mogao sam da zaključim da astma nije problem. Svaki put kada bi komentator to spomenuo, ja bih naglas prokomentarisao: ’Nije astma!’

Novak Djokovic Đoković, ishrana, hrana, salata

Jedem biljnu hranu. Mislim da je to jedan od razloga zašto sam se tako brzo oporavio. Čak nemam ni alergije od kojih sam patio pre -Foto: Tanjug/AP, PIxabay

VEĆINA BOLESTI DOLAZI IZ CREVA

- Uopšteno gledano, prema kineskoj medicini, simptomi prave astme se javljaju rano ujutru, a meč se igrao popodne. Takođe, da je zaista u pitanju bila astma, Novak ne bi bio u stanju da onako dobro odigra prva dva seta pre pojave disajnih problema – ispričao je dr Četojević više puta do sada i dodao:

- Posumnjao sam da su u Novakovom slučaju problemi sa disanjem posledica narušene ravnoteže u njegovom sistemu za varenje, naročito gomilanje toksina u debelom crevu. U tradicionalnoj kineskoj medicini pluća su povezana sa debelim crevom –kaže doktor.

Kasnije te godine on se u Splitu na meču Dejvis kupa Hrvatske i Srbije susreo sa Novakom.

Ubrzo potom podvrgnuo ga je jednostavnom testu: zatražio je da levu ruku stavi na svoj stomak, a desnu da ispruži i da otpor doktoru, koji ju je pritiskao prema dole. Onda mu je dao krišku hleba i rekao da je prisloni na stomak i ponovio test. Otpor i snaga u ruci koja je bila ponovo pritisnuta naglo su pali.

- Zvučalo je ludo, ali odmah sam osetio veliku razliku – kazao je potom Đoković.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP

NAJVAŽNIJA JE DIJAGNOSTIKA

Doktor Četojević je objasnio na koji način on prilazi problemu sa ishranom sportista:

- Tehnologija kojom se služim jeste biofeedback – upotrebljava medicinski softver koji čita telo kao 3D, ulazi se u dubinu i dobijam sve podatke – šta se uzima u prekomernim količinama, šta nedovoljno, koja hrana se ne vari dobro.

-Prikačim kaišiće na telo, a sportista u toku testa pošalje svoje energetske informacije kompjuteru. Posle radimo drugi test, šaljemo različite supstance, njih 10.000 (vitamine, enzime, toksine…), i telo pozitivno ili negativno reaguje na njih – ja to sve iščitam, pa zatim delamo u skladu sa time - kaže ovaj doktor.

Posle saradnje sa Četojevićem i promene načina ishrane, Novak više nije imao alergije, probleme sa disanjem i imao je energije da igra i šest sati ako treba. Prva titula je došla već 2011. na Australijan openu, a onda godina za pamćenje, osvajanje Vimbldona, i prvog mesta  na ATP listi, a zatim i US opena.

Sve ostalo je istorija .....

VIDEO: Đoković je lord od Vimbldona, pogledajte šta je obeležilo njegov trijumf

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    18. jul 2019 | 14:49

    Imao sam tu privilegiju da upoznam ovog pre svega divnog coveka, a jos veceg strucnjaka. Sigurno je, da nije bilo njega, ne bi smo se mi zdusno radovali ovim vanzemaljskim uspesima Novaka. Privilegija je doci u kontakt sa doktorom Četojevicem!

  • dada

    18. jul 2019 | 13:15

    Druze samo tako nastavi ne slusazlurale komentare

  • dada

    18. jul 2019 | 13:19

    Ti jedi sta tvonm organizmo odgovara i postizi i rezultate ma to bile i koprive nikom se nesms pravdati a ti sto bi davali saveti nek unu reke u ruke pa nek postignu vise od tebe a ne da sede i dele ti konentare samo produzi sa pobede

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA