BRITANAC KONAČNO NA TRONU: Mari bolji od Novaka u finalu Vimbldona! (FOTO)

Velika Britanija posle 77 godina čekanja ima šampiona najprestižnijeg turnira na svetu pošto je Endi Mari sa 3:0 (6:4, 7:5, 6:4) pobedio najboljeg tenisera planete

  • 8

Duel prvog i drugog tenisera sveta na Centralnom terenu najelitnijeg i najprestižnijeg terena na svetu pripao je drugom! Endi Mari, ne baš najomiljeniji lik u Engleskoj, ovu zemlju je napravio ponosnom i svim ljubiteljima tenisa s vrata skinuo breme, ogromno breme koje im je na leđa stavio Fred Peri pre 77 godina. Endi Mari je sa 3:0 (6:4, 7:5, 6:4) pobedio Novaka Đokovića!

Koliko su Britanci ponosni na ovaj trijumf govori i činjenica da je Mariju za trijumf na Vimbldonu lično čestitala i kraljica kao i britanski premijer Dejvid Kameron.

Prvi trijumf na travi za momka iz Škotske, za momka koji je tenisku karijeru počeo u isto vreme kada i Novak, je uspeh koji je sanjao sa još najmanje 15 miliona žitelja Ostrva. Nije dominirao Mari, a veliku pomoć u ovom duelu imao je u Noletovim greškama i očajnom servisu.

Usput, Mari je dobro percipirao, da ne kažemo "čitao" veliku većinu Novakovih udaraca, a kada je na 4:4 u trećem setu došao u priliku za brejkom publika je bila nadomak vrhunca. Međutim, ukoliko se pozabavimo analizom doćićemo do zaključka, laičkog, da je Novak bio nervozan. Takvog ga nismo videli dugo. Usput, napadačka taktika, bez prvog servisa, sa 52 izlaska na mrežu i 30 poena, nije donela ništa.

Sa druge strane, Mari nije odstupao od svoje igre. Sigurno, često ziheraški, pun snage, konačno je u svojoj glavi razbio, ako ju je imao, famu, da ne kažemo kompleks, i sasvim zasluženo osvaja Vimbldon. Mari je sada heroj, nacionalni i ukoliko se ponovo "obratimo" statistici videćemo da je on najdominantniji teniser na travi. Mariju je ovo 17. uzastopna pobeda na ovoj podlozi.

Pojedinci su ulaznice za ovo finale plaćali 83.000 funti, ali su sada srećni pošto su i oni, na neku ruku, postali svedoci istorije. Virdžinija Vejd je poslednja Ostrvljanka koja je u singlu osvojila teniski "sveti gral" (1979.). Sada je pragmatične i konzervativne Engleze, rekosmo, do vrhunca doveo Endi Mari.

Foto: Tanjug/AP

I SET

1:0 - Prvi brejk u finalu mogao je napravio je Mari, uz veliku pomoć Đokovića, koji je prve tri lopte poslao u aut. Ipak, Nole se izvukao...

1:1 - Sa dva asa, iako je jedan od njih bio aut, Mari izjednačuje

1:2 - Novaku "ne radi" prvi servis, a Škot u razmenama udaraca ne reskira, čeka greške i kažnjava... Opet je imao četiri brejk lopte (ukupno sedam od početka meča). Nole ovaj servis nije spasao. Nole je samo u tri gema napravio DEVET neiznuđenih grešaka!

2:2 - Prvi teniser sveta igra znatno agresivnije i deluje da se "zagrejao". Počeo je da "crta" V slovo šetajući Marija od tribine do tribine. Izgubljen servis je brzo vratio... Drugu brejk loptu je iskoristio.

3:2 - Đoković je lako dobio gem, a da nije bilo opuštanja kada je Mari bio "u publici" isti je mogao da završi sa nulom

3:3 - Mari ima 8 vinera, Novak 3! Mari ima oko 80% prvog servisa, Novak manje od 45! Mari ima četiri asa, Novak - 0! Mari šesti gem dobija sa o!

3:4 - Bez servisa ne ide... Novak sa tri greške dozvoljava Škotu još jedan brejk. Sa NULOM!

3:5 - Mari je spasao tri brejk lopte i 0:30...

4:5 - Deveti, ne i poslednji gem u prvom setu, Novak je na svoj servis počeo sa 0:30, kao i Mari prethodni. Epilog je bio isti...

4:6 - Mari posle prvog servisa osvaja više od 70%odsto poena... Konačno, posle 59 minuta igre dobija prvi set sa 6:4

II SET

Grubo analizirajući prvi set dolazimo do zaključka da posle 17 grešaka u odnosu na 6 Marijevih, ali i 6 vinera u odnosu na 17 Škotovih bolje nije ni moglo.

1:0 - Lako je Novak došao do prvog gema, ali je gem poen bila dobra lopta, a ne aut kao što je linijski sudija signalizirao

1:1 - Agresivni tenis Novaka Đokovića nije doneo rezultat u prvom setu, ali bi možda mogao da bude važan segment drugog. Momci igraju veoma duge razmene, a gemovi neretko traju i po 7-8 minuta. Ovo je sasvim neuobičajeno za travu... Sada je i sudija u stolici pomogao Mariju s jednom pogrešnom korekcijom.

2:1 - Digresije radi, poslednja tri meča sa Marijem Novak je dobio, a prvi set je izgubio... I pored malih problema Novak je uspeo da iskontroliše gem i osvoji gem

3:1 - BREJK. Novak...

4:1 - Uspeo je Novak da potvrdi brejk i sada ima lepu priliku da sve ponovo dovede u egal. Valja spomenuti da je konačno uspeo da napravi i nekoliko dobrih kombinacija

4:2 - Neodlučnost Novaka koštala ga je možda i gema. Ovako Škot sigurno dobija šesti gem

4:3 - Novak ne uspeva da prevari "ziheraša". Novak je spasao dve brejk lopte, ali ne i treću u gemu u kojem je Mari bio i više od 2-3 metra daleko od osnovne linije. U dubokoj defanzivi. Opet, jedan perfektan forhenda i Noletova greška vraćaju ga u set

Dugo Novak nije delovao ovako nemirno... Neverovatan broj neiznuđenih grešaka

4:4 - Bio je Novak na korak od "ri-brejka"... Ipak, iako bolji u igri sa osnovne linije, Novak i dalje nema servis kao Mari. E, on ga je sada spasao

5:4 - Izuzetan gem za Novaka... Jedan potez našeg šampiona naterao je svih 15.000 gledalaca da mu aplaudiraju, pošto je skoro napravio golmansku paradu za poen...

5:5 - Ništa od brejka...

5:6 - Brejk MARI! Novak je u problemu... Počeo je da ulazi u verbalne duele sa sudijama, a to znači da koncentracija i nije na nivou. Mari je iskoristio momentum i sada je korak od drugog seta

5:7 - Prepun samopouzdanja Mari je izbombardovao Novaka u, ispostaviće se, poslednjem gemu drugog seta. Škot je, i kada je imao drugi servis, dobijao poene posle grešaka i sada je samo jedan set od prekida niza dugog 77 godina. Naime, toliko Ostrvljani čekaju naslednika Freda Perija.

III SET

0:1 - Imao je Novak 4:1 u drugom setu, a izgubio je set... Sada je Mari u seriji od 7:1 u gemovima, a što je najvažnije, odlično se ponaša na terenu. Skoncentrisan je i čita Novaka lako... BREJK!

0:2 - Ne ide Đokoviću bekhend, pa ne ide. Čak 14. greškom koju je napravio tim udarcem, naspram Marijevih tek četiri u finalu, Nole je omogućio rivalu da povede sa 40:0, posle čega je Britancu bilo lako da potvrdi brejk i povede sa dv agema razlike.

1:2 - Konačno je Nole zaređao sa direktno osvojenim poenima! Tri u nizu je imao u trećem gemu trećeg seta, dovoljno da napravi odlučujući korak ka smanjenju rezultatskog zaostatka. Da li je ovo početak Đokovićevog povratka?

2:2 - Nole je skinuo kačket!!! Volej Marija je završio u autu, a Nole je viknuo "hajdeeeee". Brejk za 2:2

3:2 - Lako i sigurno... Novak menja ritam, a u ovom gemu je i servis "radio". Od 1927. godine niko nije uspeo da preokrene 0:2 u pobedu! Da li može Novak?

4:2 - BREJK Novak!

4:3 - Serija od četiri osvojena gema Novak je grubo prekinuo greškama... Mari je dobio sva tri sedma gema!

4:4 - I kad ga ne ide, Mari pogađa...

4:5 - Ne vredi. Novak nema završni udarac, a Mari ne posustaje. Kažnjava sve! Još tri poena ga dele od prvog Vimbldona

4:6 - Uz dosta drame Mari u najlepšem gemu celog meča rešava pitanje pobednika. Zaslužena pobeda!

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • darkoman

    7. jul 2013 | 18:14

    BRUKA!!!!!!!!!! Samo corav ne vidi da je ovo finale namesteno da pobedi Englez Bruka Nole

  • mare

    7. jul 2013 | 17:52

    Pa kad je Toma otišao da gleda, šta očekivati?!

  • Janko Mitrovic

    7. jul 2013 | 18:35

    Novak je sam sebe pobedio sa svojim greskama,nema problema on je i vako nas PRVAK <3

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA