Voda na Zemlju nije stigla kometom, odakle onda potiče?

Poreklo vode na Zemlji je uvek aktuelno pitanje među naučnicima, a novi nalazi za komete 67P nudi nove konkretne odgovore na to pitanje

  • 72

Otkad je misija Roseta uspela da sustigne kometu 67P Čurjumov Gerasimenko, naučnici su čekali da pristignu nalazi vode, kako bi mogli da je uporede sa vodom na Zemlji, o čijem poreklu se vode brojne debate.

Sada, kada su rezultati pristigli, izgleda da komete više nisu glavni osumnjičeni za nastanak vode na planeti Zemlji, jer se nalazi sa komete ne poklapaju sa nalazima sa Zemlje. Naučnici sada imaju nove osumnjičene, a to su asteriodi, mada neki još uvek ne žele da tako lako otpišu komete.

Naučnicima je jako bilo bitno da dobiju uzorke vode sa komete, kako bi mogli da uporede odnose vodonika i deuterijuma, tačnije vodonika sa jednim neutronom viška. Ovaj element formira takozvanu lakšu ili težu vodu, koja se znatno duže zadržava u istom sastavu, pa se više informacije može dobiti iz iste.

Ideja naučnika je da se prikupi što više dokaza sa asteroida i kometa i da se tako otkrije odakle voda sa Zemlje vodi poreklo. Odnos vodonika i deuterijuma do sada je pronađen na 11 nebeskih tela, ali se za sada samo jedan poklapa sa Zemljom, a to je kometa 103P Hartli 2.

Nakon svih ovih otkrića, naučnici su sve više počeli da se okreću ideji da su zapravo asteroidi ti koji su doneli vodi na našu planetu, jer su određeni meteoriti koji su dolazili sa asteroida imali isti odnos vodonika i deuterijuma kao Zemlja. Međutim, još se ni komete ne mogu isključiti, jer ovo nisu konkretni nalazi, već nalazi isparenja vode oko komete.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • M

    12. decembar 2014 | 19:00

    Sede za kompjuterom koji je bezicno povezan na internet, u dzepu imaju smartphone, u sobi lcd tv, na posao idu automobilom, na dalji put avionom, kad se razbole uzimaju lekove........i onda uz pomoc istog tog kompjutera koji im je nauka dala, se*u po nauci, u ime srednjovekovnih mitova nazvrljanih od strane polupismenih neznalica, mitova koji na neki uvrnuti nacin nekako cine da se osecaju bolje u vezi sebe i svojih sivih zivota....imas nesto protiv nauke i njenih dostignuca? Nemoj ih onda koristiti licemeru, bojkotuj u potpunosti, nemoj koristiti nista sto dolazi od nauke, koristi samo "dostignuca" svoje dogme u cije ime lajes protiv necega bez cega danas verovatno ne bi ni bio ziv.......kad bi licemerje i ignorantnost bili uranijum - napajali bi planetu.

  • Makt

    12. decembar 2014 | 20:39

    Kaze Biblija i rastavi vodu pod svodom od vode nad svodom.Voda pod svodom je na planeti zemlji, voda nad svodom je u svemiru.

  • Miki

    12. decembar 2014 | 18:10

    I rode ce uskoro biti opcija da su donjele vodu na Zemlju samo nece biti Bog. Danasnji naucnici ne rade nista drugo nego lupaju gluposti I na sve nacine pokusavaju da negiraju Boga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA